Ce este radiculopatia? Cauze, simptome și tratament - Doza de Sănătate
 

Ce este radiculopatia? Cauze, simptome și tratament

Dacă bănuiești că suferi de radiculopatie, cel mai bine este să consulți un medic. Este esențial să primești un diagnostic corect, pentru a stabili care este tratamentul potrivit pentru tine. Descoperă cauzele și simptomele acestei probleme de sănătate!
Ce este radiculopatia? Cauze, simptome și tratament
Michelle Torres

Scris și verificat de kinetoterapeutul Michelle Torres.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ce este radiculopatia? Ca să înțelegi mai bine ce presupune această afecțiune, trebuie să reții câteva informații de bază despre coloana vertebrală.

Coloana vertebrală reprezintă o structură osoasă alcătuită din vertebre care, la rândul lor, protejează oasele și permit mișcarea. Vertebrele prezintă găuri de o parte și de alta, prin care ies nervi ce pornesc din diverse părți ale corpului.

Componentele nervilor care ies prin vertebre se numesc rădăcini nervoase. Radiculopatia presupune o comprimare a nervilor la nivelul rădăcinilor. Care sunt cauzele și manifestările clinice ale acestei afecțiuni? În cele ce urmează, vom oferi răspunsuri la aceste întrebări și îți vom prezenta opțiunile de tratament disponibile.

Cauzele radiculopatiei

Femeie experimentând o durere de spate
Alegerea unui tratament pentru radiculopatie depinde de cauza problemei, drept pentru care aceasta trebuie identificată.

Radiculopatia poate avea diverse cauze:

Oricare dintre aceste probleme de sănătate poate reduce spațiile prin care ies nervii, provocând comprimarea lor.

Simptomele radiculopatiei

Deoarece radiculopatia afectează rădăcinile nervoase, simptomele sale tind să se manifeste la nivelul părților corpului care corespund nervilor afectați. În general, pacienții vor experimenta combinații de:

  • Durere
  • Slăbiciune musculară sau dificultăți în a controla mușchii
  • Sensibilitate exagerată la durere în regiunea afectată (hiperagelzie)
  • Amorțeală și furnicături

Așa cum am menționat anterior, localizarea simptomelor depinde de cauza problemei.

Radiculopatia cervicală

Acest tip de radiculopatie vizează coloana cervicală. Nervii din această regiune controlează mușchii și sensibilitatea cutanată a gâtului și a brațelor. Brațele, umerii și gâtul pacientului constituie locațiile posibile ale simptomelor.

De pildă, radiculopatia cervicală poate cauza durere și slăbiciune la nivelul antebrațelor, precum și amorțeala degetelor.

Radiculopatia toracică

Acest tip de radiculopatie vizează coloana toracică. Nervii afectați controlează mușchii și sensibilitatea cutanată a pieptului și a coastelor. Uneori specialiștii fac confuzie între radiculopatia toracică și zona zoster. Aceasta este cea mai rară formă de radiculopatie.

Radiculopatia lombară

Acest ultim tip vizează coloana lombară. Nervii din această regiune controlează mușchii și sensibilitatea cutanată de la fese și șolduri până la picioare. Pacienții pot experimenta dureri la nivelul regiunii lombare, al șoldurilor și al picioarelor.

Îm cazurile cele mai grave, controlul sfincterului anal poate fi compromis. În cazul în care compresia are loc în zona de ieșire a nervului sciatic, cel mai frecvent simptom este o durere care radiază din regiunea lombară, de-a lungul părții dorsale a picioarelor și până la tălpi. Aceasta poartă numele de sciatică.

Ce tratament este indicat pentru a combate radiculopatia?

Kinetoterapeut tratând o pacientă
Fizioterapia și exercițiile pot fi suficiente pentru mulți pacienți cu radiculopatie. Însă anumite persoane au nevoie de medicamente și alte intervenții.

Medicii trebuie să opteze pentru un tratament care abordează cauza compresiei. Dacă nervul începe să funcționeze din nou corect, simptomele vor dispărea.

Majoritatea pacienților cu radiculopatie pot obține rezultate pozitive cu ajutorul fizioterapiei și al exercițiilor. Însă durerea experimentată poate deveni debilitantă, caz în care vor avea nevoie de medicamente.

Intervalul de timp de la apariția simptomelor până la remedierea problemei variază de la un pacient la altul și depinde de doi factori:

  • Severitatea simptomelor: Dacă pacientul experimentează dureri intense, medicul va încerca mai întâi să amelioreze acest simptom înainte de a trata cauza.
  • Cauzele compresiei nervilor: Fracturile sau tumorile pot necesita intervenții chirurgicale, ceea ce va influența tratamentul ulterior. În plus, timpul de vindecare variază. În schimb, herniile de disc pot fi tratate printr-un regim de exerciții fizice.

Este posibil ca două persoane să aibă simptome identice, dar medicul să le prescrie tratamente complet diferite. Așadar, obținerea unui diagnostic corect este esențială. Cu cât descoperi mai repede cauza problemei, cu atât șansele ca tratamentul să aibă succes vor fi mai mari.

Acum că ai aflat ce este radiculopatia, consultă un medic pentru a fi evaluat și a primi un tratament adecvat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.