Logo image
Logo image

Ce este virusul papiloma uman?

5 minute
Virusul papiloma uman (HPV - Human papillomavirus) determină cea mai comună infecție cu transmitere sexuală la populația umană.
Ce este virusul papiloma uman?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ce este virusul papiloma uman? Aces virus provoacă cea mai răspândită infecție cu transmitere sexuală din zilele noastre. Virusul aparține familiei Papillomaviridae, iar principala sa cale de transmitere este cea sexuală. În majoritatea cazurilor, infecția cu HPV rămâne inofensivă și asimptomatică.

HPV are două trăsături principale: în primul rând, se înmulțește la nivelul nucleului celulelor epiteliale și al mucoasei de epitelii stratificate; în al doilea rând, acesta poate cauza cancer.

Înainte de a afla ce este virusul papiloma uman și care sunt afecțiunile asociate, avem nevoie de câteva clarificări.

  • Epiteliul este țesutul care formează învelișul extern a pielii și al mucoaselor, precum și învelișul intern al anumitor organe.
  • Epiteliile stratificate sunt epitelii formate din mai multe straturi de celule cu diverse forme.
  • Nu toate tipurile de HPV sunt cauzatoare de cancer. De fapt, majoritatea infecțiilor cu acest virus rămân asimptomatice.

Află ce este virusul papiloma uman în cele ce urmează.

Câte tipuri de HPV există?

Some figure

La ora actuală, există mai mult de 100 de genotipuri diferite ale HPV. A fost realizată o clasificare a diferitelor categorii de virusuri. În principal, virusurile se clasifică în funcție de potențialul acestora de a determina apariția cancerului.

Ce este virusul papiloma uman și pe cine poate afecta? Cum se transmite infecția?

Virusul papiloma uman este atât de răspândit, încât majoritatea persoanelor active din punct de vedere sexual a fost infectată cel puțin o dată pe parcursul vieții, fără să-și dea seama de acest lucru.

Virusul este responsabil de apariția unor veruci plantare sau a unor negi, de cele mai multe ori pe degetele și palmele copiilor. În plus, virusul poate fi contractat din medii umede, precum piscinele sau dușurile din vestiare.

Infecțiile genitale și orofaringiene se transmit de obicei pe cale sexuală. De fapt, virusul papiloma uman provoacă cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală din zilele noastre.

Virusul papiloma uman și cancerul

Mulți dintre noi știu că HPV poate cauza cancer, virusul fiind o cauză principală a apariției cancerului de col uterin la femei. Cum este posibil acest lucru?

HPV conține proteine care au capacitatea de a deregla ciclul menstrual, iar din cauza acestuia, proteinele numite E6 și E7 se înmulțesc. E7 se îmbină cu gena pRb, pe care o inactivează și provoacă o proliferare a celulelor infectate. E6 inactivează proteina p53, împiedicând moartea celulelor infectate. Atât gena pRb, cât și proteina p53 sunt supresoare de tumori.

Acțiunea comună a proteinelor E6 și E7 produse de HPV are ca rezultat creșterea necontrolată a acestora.

Tabloul clinic al HPV

Some figure

Ce este virusul papiloma uman și cum ne afectează? Există anumite semne și boli care sunt legate de virus, precum următoarele:

1. Infecțiile cutanate

Infecția țesuturilor pielii provoacă apariția verucilor (negilor). Genotipul virusului determină zona în care acestea vor apărea. Cu toate că pot apărea la orice vârstă și la orice persoană, verucile afectează cu precădere copiii.

Negii au, în general, un aspect de nodul cu o textură aspră, culoare gri și, de multe ori, punctulețe negre în interior. Aceste punctulețe reprezintă virusul activ.

2.Verucile vulgare

Acestea apar mai ales pe degete și palme, dar pot apărea și pe coate sau genunchi.

Negii se transmit prin contact direct cu leziunea. Din acest motiv, trebuie să fim deosebit de atenți la copiii care își rod unghiile sau pielea din jur. De obicei, verucile nu sunt dureroase. Verucile vulgare sunt cauzate de genotipurile 2 și 7 ale HPV.

3. Verucile plantare („ochi de găină”)

Some figure

Acestea apar pe tălpi și sunt asociate mai ales cu medii umede, precum piscinele sau dușurile din vestiare. Deoarece apar pe tălpi, verucile plantare pot fi foarte dureroase. Acestea sunt cauzate de genotipurile 1, 2, 4, 27 și 57 ale virusului.

4. Verucile mozaicate

Verucile cu aspect de mozaic reprezintă mai mulți negi de dimensiuni mici care se unesc, însă nu sunt foarte dureroase. Acestea apar pe tălpi și sunt cauzate de genotipul 3 al virusului papiloma uman.

5. Epidermodisplazia veruciformă

Cunoscută și sub numele de boala Lewandowsky-Lutz, este vorba despre o afecțiune ereditară foarte rară. Sistemul imunitar al persoanelor afectate nu poate combate infecțiile cauzate de HPV.

Rezultatul va fi apariția mai multor leziuni pigmentate (care seamănă cu niște pete), cu aspect de bășici (papule). De cele mai multe ori, leziunile se răspândesc la nivelul mâinilor. Boala este legată de infecția cu genotipurile 5 și 8 ale virusului papiloma uman.

6. Infecțiile la nivelul mucoasei orofaringiene

În acest caz, transmiterea se face cu precădere pe cale sexuală. De fapt, mulți dintre specialiști consideră că principala cale de transmitere a acestui tip de infecție este sexul oral.

7. Infecțiile orale sau faringiene

Virusul papiloma uman poate fi responsabil de apariția unor leziuni la nivelul mucoasei orale sau faringiene. Acestea au o textură aspră, seamănă cu bășicile și au o culoare albicioasă.

Există anumite tipuri de HPV care pot cauza cancer orofaringian. Infecția se manifestă mai ales pe partea din spate a limbii, pe amigdale sau în gât.

8. Infecțiile mucoasei genitale

Some figure

În unele cazuri, infecția poate provoca apariția unor negi genitali. Aceștia sunt legați de genotipurile 6 și 11. Leziunile au aspect neplăcut, dar nu provoacă durere și nu reprezintă un risc pentru sănătate.

Problema apare în cazul genotipurilor cu risc ridicat, în special HPV 16 și 18. Deși aceste două genotipuri sunt asociate frecvent cu apariția cancerului, există cel puțin 12 despre care se poate spune același lucru. Cel mai cunoscut tip de cancer cauzat de HPV este cancerul de col uterin, dar virusul poate cauza cancer genital în cazul ambelor sexe.

Stabilirea diagnosticului

  • Testul Papanicolau: se efectuează pentru depistarea cancerului de col uterin. Este vorba despre o analiză de laborator a unei mostre de secreție vaginală care permite detectarea celulelor precanceroase.
  • Testul HPV: analiza se bazează pe tehnici ale biologiei moleculare pentru detectarea ADN-ului acestui virus. Analiza se efectuează pentru a identifica infecția la persoanele care au un risc ridicat de a contracta boala.

Cum poți preveni infecția?

Some figure

  • Vaccin: în prezent, campania de vaccinare se adresează fetelor de 12-13 ani. Vaccinul protejează împotriva tipurilor de virus cu risc ridicat.
  • Metode contraceptive de barieră, precum prezervativul. Virusul poate fi însă localizat și pe pielea neprotejată.

Tratament

Acum că ai descoperit ce este virusul papiloma uman, probabil te interesează și cum se tratează infecția. Din păcate, nu există un tratament specific, însă se pot aplica tratamente locale. În 90% din cazuri, sistemul imunitar elimină virusul în doi ani.

Negii cauzați de virus se tratează prin crioterapie, care constă în aplicarea azotului lichid pe leziune. După crioterapie, se recomandă folosirea unor plasturi sau aplicarea unor picături de acid salicilic pe leziune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zaldívar, G., Martín- Molina, F., Sosa-Ferreyra, C. F., Ávila-Morales, J., Lloret-Rivas, M., Román-Lara, M., & Vega-Malagón, G. (2012). Cáncer cérvicouterino y virus del papiloma humano. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología77(4), 315–321. https://doi.org/10.4067/S0717-75262012000400014
  • R, M. C. (2007). Diagnóstico y terapia del virus papiloma humano. Infectología Práctica, 209–214. https://doi.org/10.4067/S0716-10182007000300006
  • Pérez M., C. H. (2016). Virus del papiloma humano. Repertorio de Medicina y Cirugía25(1), 1. https://doi.org/10.1016/j.reper.2016.02.002
  • Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/hpv-infection/symptoms-causes/syc-20351596
  • American Cancer Society. https://www.cancer.org/es/cancer/causas-del-cancer/agentes-infecciosos/vph/vph-y-cancer.html

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.