Ce fructe și legume poți aplica direct pe piele?
Ce fructe și legume poți aplica direct pe piele? Pentru a menține tenul hidratat și luminos, precum și pentru a evita semnele premature ale îmbătrânirii, este necesar să oferim pielii îngrijirea corespunzătoare. Urmarea unei rutine de îngrijire a feței, cu o bună curățare, pe lângă aplicarea de creme sau loțiuni hidratante, va contribui la un aspect mai bun al feței.
Pielea este o reflectare a stării de sănătate, de aceea este indicat să avem obiceiuri de viață sănătoase. Lasă în urmă practicile dăunătoare, precum alcoolul și tutunul, stilul de viață sedentar sau consumul regulat de junk food.
Profită de beneficiile pe care unele alimente le pot oferi. Există cercetări care sugerează că vitaminele, carotenoidele și flavonoidele din unele fructe și legume au proprietăți antioxidante. În acest articol, îți explicăm ce proprietăți au atunci când le aplici pe piele. Nu uita că, în cazul oricărei probleme a pielii, este important să consulți un dermatolog.
Ce fructe și legume poți aplica direct pe piele?
Avocado
Avocado este un fruct căruia i se atribuie proprietăți benefice, nu doar în alimentație, ci și în cosmetică. Unele studii asociază consumul de avocado cu o calitate îmbunătățită a dietei, aportul de nutrienți benefici și riscul redus de sindrom metabolic.
Utilizarea pulpei de avocado ca mască facială este celebră. Conținutul său de grăsimi sănătoase contribuie la hidratarea pielii.
În plus, uleiul de avocado extras din pulpa fructului conține acid linoleic, acid linolenic și acid oleic, precum și beta-caroten, lecitină, minerale și vitaminele A, C, D și E. Poate îmbunătăți aspectul pielii uscate, deteriorate sau crăpate.
Recomandăm: Liftingul facial fără operație: ce este?
Ulei de in
Uleiul de in conține acizi grași esențiali care au un efect pozitiv asupra pielii uscate și predispuse la riduri. În plus, textura sa nu este prea grasă, așa că poate fi aplicat și pe pielea mixtă noaptea.
Există investigații în care a fost evaluat efectul suplimentării cu ulei de in. Au fost observate scăderi semnificative ale sensibilității pielii, rugozității și descuamării.
Ulei de cocos pentru ten gras
Uleiul de cocos poate fi aplicat pe pielea mixtă sau grasă datorită texturii sale ușoare. Nu lasă pielea strălucitoare, ci o hrănește în profunzime și îi conferă elasticitate.
Unele studii au arătat că activitatea antiinflamatoare a uleiului de cocos protejează pielea prin îmbunătățirea funcției sale de barieră. Rezultatele justifică utilizarea acestui ulei în formulări pentru îngrijirea pielii.
Coajă de măr pentru a curăța pielea
Mărul, deși nu este unul dintre cele mai folosite fructe în îngrijirea pielii, are multe beneficii. Conținutul ridicat de compuși fenolici și activitatea antioxidantă a cojii de măr indică faptul că poate oferi beneficii pentru sănătate.
Poți profita de coaja de măr pentru a tonifica și curăța pielea. Folosește coaja de parcă ar fi un șervețel demachiant. Apoi, clătește-ți fața cu apă, astfel încât să nu fie lipicioasă.
Castravete pentru revigorarea pielii
Castravetele conține multă apă și este foarte revigorant. Este foarte util atunci când ne trezim cu fața sau pleoapele umflate. În plus, are un efect calmant asupra iritațiilor pielii și reduce inflamația.
Pe lângă așezarea directă a feliilor de castravete pe față, putem aplica și partea interioară a cojii acestuia. Vom observa instantaneu prospețimea.
Recomandăm: 7 măști faciale cu castravete: preparare și beneficii
Recomandări
În ciuda tuturor beneficiilor atribuite legumelor și fructelor pentru piele, este indicat să consulți un medic dermatolog cu privire la aplicarea acestora, mai ales în cazul în care tratezi o afecțiune medicală.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Schagen SK, Zampeli VA, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermato-Endocrinology. 2012.
- Fulgoni VL, Dreher M, Davenport AJ. Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: Results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008. Nutrition Journal. 2013.
- Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oils. International Journal of Molecular Sciences. 2018.
- Neukam K, De Spirt S, Stahl W, Bejot M, Maurette JM, Tronnier H, et al. Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition. Skin Pharmacol Physiol. 2011;
- Varma SR, Sivaprakasam TO, Arumugam I, Dilip N, Raghuraman M, Pavan KB, et al. In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil. J Tradit Complement Med. 2019;
- Wolfe K, Wu X, Liu RH. Antioxidant activity of apple peels. J Agric Food Chem. 2003;
- Mukherjee PK, Nema NK, Maity N, Sarkar BK. Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. 2013.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.