Logo image
Logo image

Ce hormoni influențează ciclul menstrual?

3 minute
Există mai mulți hormoni care influențează ciclul menstrual. Rolul lor principal este de a face posibilă fertilizarea și sarcina, motiv pentru care provoacă modificări importante în corpul femeii.
Ce hormoni influențează ciclul menstrual?
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Există mai mulți hormoni care influențează ciclul menstrual. Aceștia au roluri specifice care permit lucrurilor să se întâmple normal. Astfel de hormoni nu reglează doar procesele de reproducere, ci au impact și asupra dispoziției și aspectului pielii persoanei în cauză.

Hormonii care influențează ciclul menstrual garantează că ovulul face ceea ce trebuie. Prin aceasta înțelegem că hormonii creează condițiile necesare fertilizării ovulului; dacă acest lucru nu se întâmplă, hormonii ajută ca ovulul să fie eliminat din corp.

Aceste procese sunt complexe și pot avea loc deoarece hormonii care influențează ciclul menstrual își fac treaba. Acești hormoni sunt după cum urmează:

  • FSH sau hormon foliculostimulant
  • LH sau hormon luteinizant
  • Estrogen
  • Progesteron

Ciclul menstrual

Ciclul menstrual este format din șase cicluri interne și, în fiecare dintre ele, hormonii au un rol important. Ciclurile sunt următoarele:

  • Ciclul ovarian: acest proces are loc în ovare și include două faze: maturizarea foliculară și faza corpului galben. În prima, corpul produce un ovul matur și acest lucru culminează cu ovulația; hormonii creează condițiile organice pentru fertilizare.
  • Ciclul endometrial: în ciclul endometrial, mucoasa uterului se îngroașă și se vascularizează. Apoi, dacă ovulul nu este fertilizat, se desprinde și corpul îl elimină prin menstruație.
  • Ciclul miometrial: miometrul este peretele muscular al uterului. În timpul ovulației, se contractă pentru a ajuta transportul spermei. După aceea, se odihnește.
  • Ciclul vaginal: similar ciclului endometrial, există o îngroșare până la ovulație și, dacă nu există fertilizare, apare eliminarea.
  • Ciclul mamar: sânii se măresc înainte de menstruație și pot fi dureroși. Este un lucru variabil și fiecare persoană îl experimentează diferit.

Vezi și:

Hormonul estrogen: esențial pentru femei

Some figure

Hipotalamusul și principalii hormoni ce influențează ciclul menstrual

Hormonii care influențează ciclul menstrual își încep activitatea în hipotalamus. Hipotalamusul secretă gonadotropinele (GnRH), a căror funcție principală este de a stimula producerea de către organism a altor hormoni care sunt necesari pentru ca uterul și endometrul să fie într-o stare adecvată pentru concepție.

La rândul său, organismul produce hormoni care influențează ciclul menstrual în hipofiză sau glanda pituitară. Hipotalamusul controlează această glandă, care este responsabilă de secretarea atât a hormonilor FSH, cât și a hormonilor LH. Să aruncăm o privire mai profundă:

  • FSH sau hormon foliculostimulant: organismul secretă acest hormon în prima parte a ciclului menstrual. Contribuie la formarea și maturarea ovulului. De asemenea, stimulează producția de estrogen a organismului.
  • LH sau hormon luteinizant: contribuie la procesul de ovulație, facilitând secreția de progesteron în organism. Și, dacă sperma fertilizează ovulul, acesta protejează sarcina în primele săptămâni.

De fapt, FSH facilitează formarea ovulului și fertilizarea. Corpul produce rapid LH; la 9 – 12 ore după acest lucru, eliberează ovulul matur și apare ovulația.

Vezi și:

Un nivel ridicat de estrogen – cauze și simptome

Some figure
Hormonii trebuie să funcționeze corespunzător pentru ca organismul să ovuleze.

Ovare și hormoni

Ovarele secretă și ele hormoni în timpul ciclului menstrual: estrogen și progesteron. Estrogenul este un hormon sexual feminin care influențează organele genitale feminine. Printre numeroasele sale funcții, putem menționa faptul că blochează un alt hormon, prolactina, al cărui rol este de a produce lapte după naștere.

De fapt, există mai multe tipuri de estrogen. Cel mai important din punct de vedere al ciclului menstrual este estradiolul. Acest hormon face ca endometrul să se îngroașe și să se vascularizeze, creând condițiile perfecte pentru concepție.

Pe lângă estrogen, există și progesteron. Acest hormon îndeplinește o funcție importantă în ciclul menstrual. Ajută la maturizarea endometrului și provoacă modificări în întregul sistem reproducător. Efectele sale principale sunt următoarele:

  • Adaptarea sânilor pentru alăptare
  • Reducerea activității mucusului în endometru, astfel încât să nu existe contracții uterine care împiedică sarcina
  • Creșterea temperaturii corpului pentru a ajuta la fertilizare
  • Reducerea cantității de mucus cervical pentru a încetini alți spermatozoizi atunci când ovulul a fost fertilizat

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Otero Dadín, C., Rodríguez Salgado, D., & Andrade Fernández, E. (2009). Ciclos naturales de las hormonas sexuales y diferencias entre sexos en memoria. Actas Españolas de Psiquiatría, 37(2).


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.