Miomatoza uterină gigantă: cum se tratează? - Doza de Sănătate
 

Miomatoza uterină gigantă: cum se tratează?

Miomatoza uterină gigantă provoacă o serie de simptome cărora ar trebui să le acorzi atenție, astfel încât să poți obține un diagnostic și un tratament cât mai curând posibil.
Miomatoza uterină gigantă: cum se tratează?
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Multe femei sunt diagnosticate cu mioame uterine. Acestea sunt neoplasme benigne la nivelul uterului, care în mod normal nu cauzează probleme mari. Însă ce este miomatoza uterină gigantă?

Un miom uterin gigant, cunoscut și sub numele de leiomiom uterin, este un miom care devine foarte mare. Uneori, acesta poate ajunge chiar și la 11 kg! Din această cauză, dorim să-ți reamintim importanța controalelor regulate, astfel încât, dacă ai mioame, medicul specialist să le poată supraveghea și să vadă dacă acestea cresc sau nu în dimensiune.

Miomatoza uterină gigantă și simptomele acesteia

Femeie care are dureri de burtă
Mioamele uterine provoacă presiune în abdomen, care este principala cauză a simptomelor sale.

Acum că știi că miomatoza uterină gigantă este doar un miom care devine mult mai mare decât în mod normal, este important să cunoști simptomele bolii. Cu toate acestea, vrem să ne asigurăm că știi faptul că miomatoza uterină gigantă nu înseamnă neapărat o tumoare malignă, deși unele paciente primesc un diagnostic de miom sau chist aflat la limită. Aceasta înseamnă că este foarte aproape de a deveni cu adevărat dăunător pentru sănătate.

Abdomen inflamat

Unul dintre simptomele miomatozei uterine gigante este umflarea abdomenului. La început, ai putea confunda acest simptom cu gazele intestinale. Cu toate acestea, dacă mergi la medic, acesta va observa că uterul este dur, nu moale.

Este important să mergi la medic cât mai curând posibil, astfel încât acesta să-ți poată face o ecografie și să vadă miomul. Trebuie să primești un tratament pentru simptomele incomode pe care le vom enumera mai jos.

Aciditate

Femeie care are arsuri gastrice
Printre alte simptome, durerea abdominală și aciditatea pot provoca disconfort și panică.

Aciditatea, împreună cu problema menționată anterior, sunt cele mai frecvente simptome. Pe măsură ce miomul crește, acesta apasă pe peretele stomacului, așa cum ar face un bebeluș. Din cauza acestui fapt, în anumite momente vei avea un nivel inconfortabil de aciditate în stomac, care te poate determina să te odihnești.

Durere și hemoragie

Durerea cauzată de miomatoza uterină gigantă poate fi ascuțită sau pur și simplu un disconfort ce apare atunci când stai în picioare.

De asemenea, ar trebui să fii atentă pentru a vedea dacă sângerezi mult mai mult în timpul menstruației și dacă prezinți cheaguri. În plus, s-ar putea să observi sângerări între menstruații.

Infertilitate

Alte simptome ale miomatozei uterine gigante includ presiunea în zonă și schimbarea funcției trompelor uterine, embrionul fiind împiedicat să se implanteze și să crească normal. Greutatea miomului poate provoca și alte simptome: de exemplu, incontinență urinară sau probleme legate de constipație.

Cum se tratează miomatoza uterină gigantă?

Tratament pentru miomatoza uterină gigantă
Controalele regulate efectuate de medicul ginecolog vor exclude posibilitatea de a avea această boală și alte afecțiuni similare.

Dacă cineva din familia ta are mioame sau dacă ai fost deja diagnosticată, este important să mergi la ginecologul în mod regulat, cel puțin o dată pe an. Dacă te confrunți cu disconfort, durere, incontinență urinară sau altele, cel mai bine este mai bine să consulți medicul.

  • Tratament hormonal: Ajută la reducerea dimensiunii miomului înainte de operație, dar nu rezolvă complet problema.
  • Rezecție histeroscopică: Aceasta este o intervenție chirurgicală minim invazivă care îți permite să-ți păstrezi funcțiile de reproducere. Este o opțiune des utilizată în rândul femeilor tinere.
  • Chirurgie laparoscopică: Aceasta este o intervenție chirurgicală care poate elimina mioamele sau uterul, dacă este necesar.
  • Chirurgie tradițională: În acest caz, medicul face o incizie pe abdomen, similară unei cezariene, pentru a extrage miomul și uterul (în cazul în care este necesar). Această opțiune este folosită numai atunci când medicii nu pot reduce dimensiunea miomului.

Deși este recomandat să faci prima vizită la ginecolog când începi să ai relații sexuale, există multe fete de 17 ani sau chiar mai tinere care pot suferi de această problemă.

Prin urmare, este important să mergi des la medic și să acorzi atenție simptomelor pe care le-am enumerat. Acest lucru te va ajuta să obții tratamentul adecvat cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Corrales, J., Claiden, A., Vargas, J. K. C., de Quesada Arceo, S., Guerra, J. M., Espinosa, M. A., & Leiva, R. F. (2015). Mioma uterino: Un trastorno frecuente en mujeres en edad fértil. 16 de abril54(257), 59-70.
  • Hiralda Martínez, Jorge Luís. (2013). Presentación de una paciente con mioma gigante del útero. Correo Científico Médico17(3), 392-396. Recuperado en 30 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1560-43812013000300022&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez, J. M. E., Pereira, L. T. P., Ramírez, L. C., Madrid, J. M. E., & Vallejo, J. E. S. MIOMATOSIS UTERINA GIGANTE EN MUJERES NULÍPARAS: REPORTE DE DOS CASOS.
  • Sarduy Nápoles, Miguel, Vasallo Prieto, Raúl, Collera, Simeón, Martínez Chang, Ysis M., Correa Padilla, Jorge Miguel, Rivero Ojeda, Javier, Frigola Cartaya, Joel, & Alfonso Sabatier, Carlos. (2009). Miomatosis uterina gigante. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología35(3) Recuperado en 30 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2009000300011&lng=es&tlng=es.
  • Sosa Martín, Gimel, Gutiérrez Gaytán, Luis Raúl, & Crespo Galán, Adonis. (2011). Mioma uterino gigante. Revista Cubana de Cirugía50(4), 555-559. Recuperado en 30 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-74932011000400017&lng=es&tlng=es.
  • Jiménez Ubieto, I., Zornoza, A., & Tarrío, O.. (2009). Sangrado de origen ginecológico. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 32(Supl. 1), 39-48. Recuperado en 17 de junio de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272009000200005&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.