Ce înseamnă abandonul unui narcisist?
Scris și verificat de psihologul Elena Sanz
Relațiile cu oamenii narcisici sunt extrem de dăunătoare și epuizante. Putem crede că manipularea, controlul sau devalorizarea provoacă cea mai mare durere victimei; totuși, există „o ultimă lovitură finală” care poate fi și mai devastatoare: abandonul unui narcisist.
Victimele s-au obișnuit cumva să îndure furia, să fie tachinate sau să fie izolate de parteneri. Acest lucru, desigur, le provoacă suferințe enorme, dar sunt atât de absorbite de dinamică, încât au învățat să o accepte. Totuși, din cauza dăruirii absolute, nu se așteaptă ca cealaltă persoană să le abandoneze; totuși, narcisistul o face într-un mod extrem de crud.
Ciclul narcisic și fazele sale
O relație cu o persoană narcisică are o serie de faze bine structurate și diferențiate. Rețineți că vorbim de indivizi manipulatori, care își calculează foarte bine pașii și strategiile. Fazele sunt:
- Luna de miere (faza inițială). În această etapă, victima primește multă atenție și dragoste. Simte că și-a găsit sufletul pereche, că cineva o prețuiește și o completează perfect. Narcisistul este atent, dedicat și aparent îndrăgostit. Fenomenul se numește love bombing.
- Într-o a doua etapă, cade masca. Narcisistul își arată partea întunecată. El începe să-și devalorizeze victima, să o manipuleze, să o mintă și să o umilească. Din cauza cârligului apărut în faza anterioară, victima face tot posibilul pentru a-și recupera acea iubire idilică. Se supune și acceptă maltratarea, simțind că este de vină pentru schimbare.
- Într-o a treia etapă, când victima nu mai servește scopurilor narcisistului, acesta o abandonează brusc. El o trădează, dând o ultimă lovitură stimei de sine a victimei.
- În general, ciclul nu se termină aici. Narcisistul va reapărea pentru a continua să-și hrănească ego-ul atunci când dorește.
Descoperiți: Ce este triangularea narcisistă și cum să o recunoaștem?
Abandonul unui narcisist: efectul devastator
Etapa abandonului unui narcisist este una dintre cele mai puțin cunoscute, dar foarte dureroase. În acest moment, individul își părăsește partenerul fără explicații sau conversații finale. Nu există scuze sau motive, pur și simplu renunță la partener de parcă ar fi un obiect.
Când se întâmplă, victima este complet confuză și dezorientată. Apar sentimente puternice de furie, frustrare, disperare și chiar vinovăție. Disonanța cognitivă este atât de mare, înșelăciunea și manipularea au fost atât de profunde, încât acceptarea realității nu este posibilă.
Acea persoană care a dat totul, care s-a supus, s-a izolat și a cedat în o mie de feluri pentru a-și mulțumi partenerul, este abandonată brusc. Durerea este de nedescris și stima de sine este distrusă. Chiar și așa, apar resentimente și dorința de răzbunare.
De ce apare abandonul?
Deși ceea ce s-a întâmplat pare să nu aibă nicio explicație, adevărul este că individul are propriile motive (total egoiste și lipsite de empatie):
- Victima nu mai servește drept „hrană”, nu mai oferă beneficiul pe care narcisistul și-l dorește. Poate fi atât de epuizată, încât reacțiile ei emoționale devin deranjante pentru călău. Poate că și-a pierdut frumusețea, banii sau statutul sau pur și simplu nu mai este la fel de atrăgătoare ca înainte.
- Victima a început să impună limite. Obosită de abuzuri și umilințe, a încetat să mai joace jocul narcisistului și a început să-l respingă. Din moment ce victima nu mai slujește scopurilor abuzatorului, din moment ce nu se mai închină și nu se mai supune lui, ea este abandonată. Uneori abandonul este o formă de pedeapsă.
- Narcisistul are o nouă victimă în vizor și vrea să o cucerească.
- Victima a deschis ochii, iar manipulatorul a fost demascat.
Recomandăm: 7 sfaturi pentru neutralizarea unui narcisist
Abandonul unui narcisist: alte caracteristici
Abandonul apare brusc, fără scuze sau explicații. În plus, există o serie de caracteristici:
- Narcisistul începe imediat o nouă relație. În plus, o va arăta public și va afișa o imagine a unui cuplu perfect.
- Acest individ va continua să-și devalorizeze victima chiar și după ce relația se încheie. El o va vorbi de rău, o va critica și le va spune celorlalți că este nebună, că este rea și că este de vină pentru toate. În plus, va pretinde că este mult mai fericit în noua sa relație.
- Va căuta un moment cheie pentru abandon. Va aștepta până când victima sa va fi într-un moment neprielnic (din cauza unei concedieri, unei pierderi sau unei boli) și apoi o va abandona. Dacă nu, va alege date precum ziua de naștere sau aniversarea cuplului. În acest fel, impactul abandonului va fi mult mai mare.
- Este foarte probabil ca narcisistul să încerce să revină într-o perioadă mai mult sau mai puțin scurtă de timp. Depinde dacă are o altă victimă cu care să se hrănească. În ambele cazuri, va dori să aibă control asupra fostului partener.
Încheiați ciclul durerii
Dacă v-ați confruntat cu respingerea unui narcisist, înțelegeți că nu ați avut nicio vină, că ați fost victimele unei manipulări emoționale.
Pericolul nu a dispărut. Narcisistul va dori să revină sau să continue să exercite control asupra voastră. Nu-l ascultați, nu continuați să-i hrăniți ego-ul. Evitați-l complet și mergeți mai departe. În ciuda durerii, acesta este cel mai bun lucru: acum aveți șansa de a vă elibera de acest ciclu dăunător.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Strutzenberg, C., & Wiersma-Mosley, J., Jozkowski, K., & Becnel, J. (2017). Love-bombing: A narcissistic approach to relationship formation. Discovery Journal.
- Wilson, J. K. (2019). Cycle of violence. The Encyclopedia of Women and Crime, 1-5.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.