7 sfaturi pentru neutralizarea unui narcisist
 

7 sfaturi pentru neutralizarea unui narcisist

A avea de-a face cu un narcisist nu este ușor, mai ales când vine vorba de cineva apropiat. Vă propunem 7 trucuri pe care le puteți folosi pentru a neutraliza aceste atitudini.
7 sfaturi pentru neutralizarea unui narcisist

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Să ai de-a face cu o persoană cu tulburare de personalitate narcisică nu este ușor. Se estimează că între 1% și 15% din populație suferă de aceasta. Neutralizarea unui narcisist necesită multă îndrăzneală și inteligență.

Nu trebuie uitat că, contrar credinței populare, narcisismul nu este o simplă mască. Este o tulburare psihică în care persoana în cauză are o părere excesiv de bună despre sine, îi lipsește empatia și cere atenție. Nu este o construcție inventată. Cei afectați cred cu adevărat că sunt superiori.

7 sfaturi pentru neutralizarea unui narcisist

Deseori credem că în spatele unei persoane narcisiste se află cineva fragil sau manipulabil. Nimic mai departe de realitate. Deși există narcisiști care se potrivesc profilului, de cele mai multe ori, ego-ul și autoidolatrizarea sunt autentice. Profilul popular al tulburării este contestat de cercetători.

Această personalitate generează conflicte și probleme. Cu siguranță veți dori să stați pe margine. Vă propunem 7 trucuri pentru neutralizarea unui narcisist!

1. Învățați să spuneți nu

Ceartă în cuplu

Nu este cuvântul magic pe care trebuie să-l învățați pentru neutralizarea unui narcisist. Este pilonul care susține celelalte sfaturi. Narcisistul vrea ca cei din jur să-i aprobe comportamentele, opiniile și acțiunile.

Narcisistul folosește diferite tehnici, de la manipulare la șantaj. Dacă învățați să spuneți nu comportamentelor, opiniilor și acțiunilor lui, veți construi o barieră solidă care vă va separa de el. Îl veți împiedica să vă controleze sau să vă manipuleze.

Un narcisist este flămând de aprobare. Chiar dacă nu o cere, o caută mereu. Dezaprobarea este ca și cum ați tăia capul șarpelui, în timp ce atacați problema de la rădăcină. Începeți prin a spune că nu meritați un anumit tratament și că nu sunteți dispuși să-l tolerați.

2. Nu vă concentrați asupra lui

O persoană cu această tulburare cere întotdeauna atenție. Nu vorbim de aplauze. Dacă nu sunteți atenți la ceea ce spune sau la ceea ce face, face exact opusul a ceea ce vă așteptați, doar pentru a-și demonstra superioritatea.

Un narcisist este priceput în a atrage atenția. Reduceți la minim interacțiunea, precum și interesul pe care îl arăți față de ceea ce face el.

3. Nu fiți nervoși în prezența lor

O persoană cu această tulburare are o stimă de sine ridicată (distorsionată, nu autentică), un ego puternic și o încredere de neegalat. Se descurcă foarte bine în societate, are abilități de comunicare de invidiat și este expertă în a ieși în evidență. Este firesc să fiți anxioși în prezența sa.

Eliminarea nervilor, a anxietății sau a sentimentelor de inferioritate este un alt lucru pe care trebuie să-l faceți pentru a neutraliza un narcisist. De puținele ori în care aveți de-a face cu narcisistul, fiți fermi, adoptați o atitudine calmă și nu vă subestimați în niciun moment.

4. Stabiliți limite de la început

Una dintre tehnicile de neutralizare a unui narcisist este să stabiliți limite. Dacă detectați de la prima întâlnire că o persoană suferă de această tulburare, puteți lua în considerare următoarele:

  • Nu lăsa prioritățile sale să treacă peste ale voastre.
  • Nu-i permiteți să-și supraevalueze opiniile sau acțiunile.
  • Comunicați în mod explicit cât de departe poate merge (ce poate spune în fața voastră sau ce poate face).
  • Identificați semnele ce arată că încearcă să vă manipuleze.
  • Arătați-i nu este nici mai mult, nici mai puțin decât ceilalți.
  • Depărtați-vă dacă simțiți că personalitatea lui vă epuizează.

Acestea sunt câteva idei pentru a contracara o persoană narcisică. Trebuie doar sa aveți încredere în propriile puteri și determinare.

5. Nu vă lăsați manipulați și nu vă răzgândiți

Marionetă cu sfori

Manipularea este una dintre numeroasele fațete ale tulburării de personalitate narcisistă. Printre multe alte lucruri, oamenii o fac pentru a-și demonstra puterea sau influența asupra celorlalți. Nu o fac la început într-un mod impunător sau abrupt, dar este ceva la care lucrează treptat.

În orice caz, un narcisist va căuta întotdeauna să vă controleze. Va încerca să vă modifice obiceiurile, opiniile, ideile și acțiunile. De exemplu, vă poate influența să vă schimbați stilul vestimentar cu unul pe care îl consideră mai bun. Ceea ce trebuie să faceți este să nu vă răzgândiți, mai ales dacă ideile lui contravin principiilor sau idealurilor voastre.

6. Minimizați-i realizările și abilitățile

Minimizați realizările sau abilitățile narcisistului. Vă sugerăm să-l ignorați. Dacă se laudă constant, nu acordați importanță realizărilor sale.

De exemplu, cineva cu această tulburare va sugera este mai atractiv, mai inteligent sau mai capabil decât este. Spuneți-i că nu este atât de atrăgător și că știți oameni mai deștepți.

7. Arătați-vă abilitățile

Vă sugerăm un alt sfat pentru a neutraliza un narcisist: demonstrați-vă abilitățile. Nu practicați modestia și nu vă ascundeți aptitudinile.

Oferiți-i astfel o doză de realitate. Dacă vă lăudați cu anumite performanțe academice, realizări de viață sau calități, narcisistul va reveni cu picioarele pe pământ.

După cum am discutat la început, narcisismul este o tulburare mintală care poate fi ușor ameliorată cu ajutorul unui profesionist. Cu toate acestea, așteptările trebuie să fie realiste: este o problemă complexă și necesită adesea un proces de tratare lung.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Miller, J. D., Lynam, D. R., Hyatt, C. S., & Campbell, W. K. Controversies in narcissism. Annual review of clinical psychology. 2017: 13: 291-315.
  • Mitra, P., & Fluyau, D. Narcissistic Personality Disorder. 2020.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.