Ce înseamnă culoarea vomei?
 

Ce înseamnă culoarea vomei?

Vărsăturile pot apărea la oricine din cauze diferite. Ce poate însemna voma în funcție de culoare?
Ce înseamnă culoarea vomei?
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Vărsăturile sunt un simptom pe care oricine îl poate experimenta la un moment dat în viață. Sunt un semn al multor boli. Cauzele pot varia de la tablouri clinice autolimitante, până la afecțiuni care pun viața în pericol. Ce înseamnă culoarea vomei?

Acest simptom este definit ca expulzarea prin gura a conținutului sistemului digestiv superior, produs al contracției diafragmei și mușchilor abdominali. Apar atât din cauza afecțiunilor tractului gastrointestinal, cât și situațiilor externe, cum este cazul migrenei și al sarcinii.

Caracteristicile fizice ale conținutului expulzat, cum ar fi culoarea și consistența pot ghida specialistul în stabilirea unui diagnostic. Acest lucru se datorează faptului că patologiile conferă vărsăturilor aspecte diferit.

Ce înseamnă culoarea vomei?

Vărsături galbene sau verzi

Colorația galbenă sau verzuie a vărsăturilor indică prezența bilei. Bila este o substanță sintetizată în ficat și eliberată în porțiunea superioară a duodenului. Funcția sa principală este de a digera grăsimile și de a facilita absorbția nutrienților.

Această culoare a vomei apare atunci când stomacul este gol (ca în cazul virusurilor intestinale sau al grețurilor matinale). Apare și în patologiile care provoacă vărsături repetate care pot goli stomacul, cum ar fi o obstrucție intestinală.

Alte cauze pentru care vărsăturile pot căpăta o nuanță verde sau gălbuie sunt următoarele:

  • Prezența mucusului sau a răcelii, în special la copii
  • Insuficiență hepatică
  • Consumul de alimente sau băuturi care pot colora conținutul gastric
  • Eliberarea de puroi dintr-o infecție
  • Otrăvire
Medic care vorbește despre ficat

Vărsături negre

Prezența vărsăturilor negre este un simptom clinic numit hematemeză și indică prezența sângelui digerat în stomac. Este important de reținut faptul că celulele roșii din sânge conțin fier, care poate căpăta o culoare neagră atunci când este supus acțiunii sucurilor gastrice.

Hematemeza apare în toate acele patologii ce implică sângerare gastrointestinală superioară. Potrivit cercetărilor, rata mortalității la acești pacienți este scăzută. De fapt, până la 65% din patologii se remit singure. În cele mai multe cazuri, sângerarea produsă este ușoară. Aspectul este negricios și mulți oameni îl descriu ca fiind similar cu cafeaua închisă la culoare sau zațul de cafea.

Acest tip de vărsături este asociat cu simptome multiple, precum prezența sângelui în scaun, scaune negre sau gudronoase, scădere în greutate și transpirații reci. Printre principalele patologii capabile să provoace vărsături negre, se remarcă următoarele:

  • Sindromul Mallory-Weiss
  • Ruptura varicelor esofagiene
  • Ulcere gastrice sau esofagiene
  • Infecții fungice
  • Boala Crohn
  • Cancer la stomac

Vărsături brune

Culoarea maro are două cauze probabile. Prima este o hematemeză în care sucurile gastrice nu au afectat în mare măsură fierul, deci nu s-a înnegrit.

A doua cauză probabilă este o obstrucție intestinală severă, cel mai adesea în partea distală a tractului gastrointestinal. Această afecțiune este capabilă să împiedice digestia alimentelor. Voma are o culoare maro foarte asemănătoare cu cea a materiilor fecale.

Vărsături albe sau spumoase

Vărsăturile spumoase sunt produse de acele patologii care provoacă iritarea mucoasei gastrice. Prezența oxigenului și a altor compuși gazoși în stomac provoacă apariția de bule sau spumă.

În acest sens, boli precum gastrita și refluxul gastroesofagian pot provoca vomă albă. Aceste afecțiuni nu pun viața în pericol. Vărsăturile ar trebui să dispară de la sine în câteva zile. Vărsăturile ciclice și unele intoxicații pot provoca, de asemenea, vărsături transparente.

Culoarea albă poate fi dată și de aportul de alimente precum laptele sau înghețata, deci nu este un semn de îngrijorare.

Vărsături portocalii

Portocaliul este culoarea caracteristică a alimentelor parțial digerate. Aproape toate alimentele digerate au o nuanță portocalie atunci când sucurile gastrice acționează asupra lor.

Voma portocalie apare pentru o anumita perioadă de timp și apoi capătă oricare dintre nuanțele deja descrise. Unele dintre situațiile care o pot provoca sunt următoarele:

  • Intoxicație alimentară
  • Gastroenterită
  • Migrenă
  • Sarcină
  • Chimioterapie
  • Apendicită
  • Anumite medicamente

Vărsături roșii sau cu sânge

Nuanța roșie sau roz a vărsăturilor poate indica prezența sângelui proaspăt, nedigerat. Această formă de prezentare se mai numește și hematemeză, conform Asociației Spaniole de Pediatrie, în ciuda faptului că nu prezintă culoarea neagră caracteristică.

Culoarea vomei indică prezența sângerării abundente în tractul digestiv superior și reprezintă o urgență medicală. Orice patologie capabilă să provoace sângerări ale tractului gastrointestinal superior poate genera vărsături roșii.

Alte cauze posibile ale vărsăturilor roșii includ următoarele:

  • Amiloidoză
  • Anomalii congenitale la copii
  • Tulburări de coagulare și alergie alimentară la sugari
  • Leziuni bucale
Pacient căreia i se face endoscopie
Sângerarea abundentă în tractul gastrointestinal superior necesită uneori o abordare de urgență prin endoscopie.

Complicații asociate cu vărsăturile

Unele dintre principalele complicații asociate cu vărsăturile sunt deshidratarea și tulburările electrolitice, în special la copiii mici. Vărsăturile constante implică o pierdere mare de apă din organism. În acest sens, rehidratarea cu ser oral după fiecare vărsătură este esențială.

O altă complicație este aspirația bronșică sau aspirarea vărsăturilor în plămâni. Esofagul poate fi iritat și prin acțiunea sucurilor gastrice. De asemenea, forța vărsăturilor este atât de mare, încât poate rupe mucoasa esofagiană.

Când vărsăturile sunt cronice, acestea sunt capabile să provoace malnutriție, deoarece împiedică digestia corectă a alimentelor și absorbția ulterioară a nutrienților.

Culoarea vomei este foarte importantă

Importanța culorii vărsăturilor constă în faptul că poate ghida medicul în diagnosticarea patologiei cauzale. Prin urmare, specialistul va pune accent pe cunoașterea culorii materialului expulzat.

În majoritatea cazurilor, nu este un motiv de alarmare. Cu toate acestea, este important să consultați un medic când vedeți sânge, deoarece această situație poate pune viața în pericol.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.