Ce lapte pot bea copiii după 1 an?
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Părinții trebuie să știe ce lapte pot bea copiii după 1 an și cum să aleagă produsele potrivite. Asta pentru că alegerea unui lapte greșit crește riscul ca micuții să dezvolte boli, în special cele de natură metabolică sau autoimună.
Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebeluși. Cu toate acestea, după ce împlinesc 1 an, cererile energetice ale copiilor sunt mai mari. Prin urmare, laptele matern nu mai poate fi singura sursă de hrană. Având în vedere acest lucru, părinții trebuie să știe cum să aleagă produse de calitate care să satisfacă nevoile nutriționale ale copiilor lor.
Așadar, ce lapte este cel mai bun? Ce trebuie să urmărești atunci când alegi laptele potrivit pentru bebelușii peste 1 an?
În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi.
Ce lapte pot bea copiii după 1 an?
Zaharurile adăugate
Problema în ceea ce privește multe tipuri de lapte pentru bebeluși este faptul că au zahăr adăugat. Zahărul este capabil să afecteze sănătatea metabolică a sugarilor, crescând riscul de a dezvolta boli metabolice în copilărie sau chiar la vârsta adultă.
Un studiu realizat de Societatea Europeană de Pediatrie a recomandat reducerea ingestiei de zaharuri simple la copii. Conform studiului, această măsură ajută la prevenirea problemelor metabolice precum diabetul.
Așadar, a nu acorda atenție cantității de zaharuri adăugate în lapte poate duce la consecințe negative pentru sănătatea bebelușilor. Mai mult, utilizarea acestor tipuri de produse este legată de modificări ale profilului lipidic.
Citește și:
Importanța acizilor grași omega 3 în laptele pentru bebeluși
Probabil ai auzit de beneficiile includerii acizilor grași omega 3 – un acid gras de natură antiinflamatorie – în dietă. Consumul regulat de acizi grași omega 3 contribuie la reducerea riscului cardiovascular. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu publicat în revista Pharmacology & Therapeutics.
Mai mult, aceste lipide sunt deosebit de importante în dezvoltarea copilului. Expunerea frecventă la acești nutrienți la vârste fragede este capabilă să reducă apariția proceselor autoimune. În acest sens, un studiu care a avut loc în 2017 a reușit să coreleze aportul regulat de acizi grași omega 3 în perioada copilăriei cu un risc mai mic de a dezvolta astm.
Prin urmare, este important să iei în considerare acest lucru atunci când alegi laptele potrivit pentru bebelușii cu vârsta peste 1 an. Cu alte cuvinte, ai grijă ca produsul pe care îl alegi să conțină acizi grași omega 3.
Un lapte cu vitamina D
Deficitul de vitamina D este o problemă comună în rândul populației. Un studiu care a implicat 97 de femei gravide și 90 de bebeluși a concluzionat faptul că nivelurile acestui micronutrient au avut tendința de a fi sub nivelurile recomandate.
Un aport scăzut de vitamina D poate afecta sănătatea oaselor unei persoane la maturitate. Prin urmare, poate crește riscul de a dezvolta osteoporoză. Această afecțiune este frecventă la femeile aflate în postmenopauză și reprezintă un risc pentru sănătate și bunăstare.
Mai mult, nivelurile scăzute ale acestei vitamine sunt asociate cu deficiențe în ceea ce privește forța musculară și un risc crescut de a dezvolta boli complexe.
Vitamina D este un nutrient greu de obținut doar prin dietă. De fapt, cel mai bun mod de a garanta absorbția acesteia este prin expunerea sănătoasă la soare. Pentru a reduce la minim riscul de deficit de vitamina D, ar trebui să alegi un laptele care conține cantități semnificative din acest micronutrient.
Citește mai mult:
Alegerea laptelui potrivit pentru bebelușii cu vârsta peste 1 an nu este o sarcină ușoară
După cum poți vedea, există trei parametri principali pe care ar trebui să îi ai în vedere atunci când alegi laptele potrivit pentru copilul tău. Desigur, există și alte aspecte pe care le poți lua în considerare. De exemplu, acestea includ încrederea pe care o oferă marca, prezența aditivilor chimici, etc.
Trebuie să citești cu atenție eticheta nutrițională pentru a alege opțiunea potrivită. A neglija aceste informații te poate determina să alegi un produs de calitate slabă sau un lapte care conține o cantitate mare de zaharuri simple.
Nu uita că bebelușii și copiii încă se dezvoltă. Prin urmare, consumul de cantități mari de substanțe nocive declanșează posibilitatea de a suferi de boli complexe la vârsta adultă. Din acest motiv, părinții trebuie să aibă grijă de alimentația copilului lor încă de la naștere.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
- Mendonça MA, Araújo WMC, Borgo LA, Alencar EdR (2017) Lipid profile of different infant formulas for infants. PLoS ONE 12(6): e0177812. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0177812
- Schunck WH., Konkel A., Fischer R., Weylandt KH., Therapeutic potential of omega 3 fatty acid derived epoxyeicosanoids in cardiovascular and inflammatory diseases. Pharmacol Ther, 2018. 183: 177-204.
- Miles EA., Calder PC., Can early omega 3 fatty acid exposure reduce risk of childhood allergic disease? Nutrients, 2017.
- Avar Ozdemir A., Ercan Gundemir Y., Kuçuk M., Yildiran Saric D., et al., Vitamin D deficiency in pregnant women and their infants. J Clin Res Pediatr Endocrinol, 2018. 10 (1): 44-50.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.