Ce poate schimba culoarea scaunului bebelușului?
 

Ce poate schimba culoarea scaunului bebelușului?

Schimbarea culorii scaunelor bebelușilor nu ar trebui să fie un motiv de alarmă. Aceste variații au la bază aproape întotdeauna factori fără importanță majoră.
Ce poate schimba culoarea scaunului bebelușului?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 27 mai, 2023

Culoarea scaunului bebelușului se poate schimba din mai multe motive. Uneori, modificarea are la bază factori naturali, cum ar fi dieta. Alteori, este un semn al unei probleme de sănătate.

Trebuie acordată atenție schimbării culorii scaunelor sugarilor atunci când această variație apare împreună cu alte simptome, cum ar fi plânsul, vărsăturile sau febra. De asemenea, este important să acordați atenție texturii și consistenței scaunelor.

Ce poate schimba culoarea scaunului bebelușului?

Schimbările de culoare sunt adesea asociate cu viteza cu care alimentele trec prin intestine. De asemenea, există momente când acestea sunt un semn al unei probleme. Să vedem ce poate însemna fiecare culoare!

Scaune negre

Este normal ca nou-născuții să aibă scaune negre, cu o consistență asemănătoare gudronului. Acest fenomen este cunoscut sub numele de meconiu  și se manifestă aproximativ 2 zile după naștere. Mai târziu, dacă bebelușul mănâncă ceva bogat în fier, scaunele pot deveni din nou negricioase. Nu este nimic anormal.

În afara acestor cazuri și atunci când culoarea scaunului devine foarte închisă, poate fi un semn de sângerare digestivă, mai ales când consistența este asemănătoare cu zațul de cafea.

Scaune galben muștar

Aceasta este culoarea normală a fecalelor la copiii alăptați. De obicei, această nuanță apare după ce meconiul dispare. Este frecventă la bebelușii care sunt hrăniți numai cu lapte matern. Uneori, pot părea scaune mai închise la culoare, aproape maro.

Scaune galben deschis

Utilizarea laptelui praf poate face ca scaunul să devină puțin mai deschis la culoare. În plus, compoziția florei bacteriene intestinale a bebelușului poate face ca scaunul să se deschidă la culoare. Când consistența este foarte lichidă, micuțul are diaree.

Femeie care alăptează
Există diferențe în ceea ce privește fecalele copiilor alăptați și ale celor care consumă formulă de lapte.

Scaune portocalii

Culoarea scaunului bebelușului devine uneori portocalie. Se întâmplă la micuții care se hrănesc doar cu lapte matern sau formulă. Acest ton apare din cauza pigmenților din tractul digestiv. Ar trebui să provoace îngrijorare numai dacă există și simptome deranjante.

Scaune roșii

Dacă bebelușul a mâncat alimente sau băuturi roșu închis, scaunul poate deveni și el roșu. Se întâmplă în cazul sucului de sfeclă roșie sau de roșii. Dacă nu a consumat acest tip de alimente, trebuie să mergeți la medic.

Scaunul roșu poate indica prezența sângelui. De asemenea, este posibil ca aceasta să fie o manifestare a unei alergii la lapte sau a unei fisuri anale.

Scaune maro închis

Culoarea scaunelor bebelușilor poate fi maro închis. Aportul de alimente bogate în fier sau suplimente poate modifica nuanța scaunului la bebeluși.

Uneori, cauza este prezența rănilor pe sfârcurile mamei, ceea ce face ca bebelușul să înghită puțin sânge. În acest ultim caz, este indicată consultarea medicului pediatru.

Scaune auriu verzui

Există câteva formule pentru bebeluși care provoacă această culoare a scaunului. Acest lucru se întâmplă dacă cel mic nu bea lapte matern. Alimentele verzi, cum ar fi spanacul, pot produce acest tip de scaun.

Dacă scaunele sunt de culoare verzuie aurie și curg, poate exista o infecție care provoacă diaree. În gastroenterită, scaunele capătă această culoare deoarece există un circuit rapid al bilei. Este o situație care necesită control medical.

Scaune verde închis

Consumul de alimente verzi face ca nuanța fecalelor bebelușilor să se schimbe. De asemenea, unele suplimente de fier provoacă acest efect. O altă cauză posibilă este ingestia de lapte hidrolizat.

În alte situații, este posibil să existe o problemă intestinală. Poate că este o infecție, cum ar fi gastroenterita, sau manifestarea unei alergii alimentare. Este important să mergeți la medicul pediatru.

Scaune albe

Scaunele albe sunt întotdeauna un semnal de alarmă.

De multe ori, ele apar în primele zile de viață și sunt un indicator al lipsei de bilă. Alteori, această manifestare este însoțită de icter sau îngălbenirea pielii.

Culoarea scaunului bebelușului poate fi schimbată de boli
Icterul neonatal trebuie întotdeauna evaluat de către medicul pediatru.

Scaune gri

Acest semn poate fi interpretat într-un mod similar cu scaunele albe, deoarece este legat de o problemă biliară. Scaunele cenușii cu o consistență de cretă necesită consult medical.

Alți factori de luat în considerare

Pe lângă culoarea scaunului bebelușului, este important să se țină cont și de numărul de scaune. De obicei, nou-născuții își fac nevoile după fiecare aport de lapte. După 3-6 săptămâni, frecvența scade. Când crește brusc, poate exista o problemă de sănătate.

Pe lângă cantitate, trebuie luați în considerare și următorii factori:

  • Consistență: fecalele sugarilor sunt moi. Dacă sunt hrăniți cu formulă, pot fi puțin mai dure. Dacă curg prea mult sau sunt prea uscate, pot exista probleme gastrointestinale.
  • Scaune gelatinoase: prezența mucusului în scaun este normală dacă este ocazională. Dacă este foarte frecventă, mergeți la medic.
  • Mâncare nedigerată: este un fenomen comun la începutul diversificării. Nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

Schimbările de culoare a scaunelor bebelușilor sunt foarte frecvente în primul an de viață. Nu trebuie să vă faceți griji dacă nu apar și simptome neplăcute pentru copil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Macpherson, A. J., de Agüero, M. G., & Ganal-Vonarburg, S. C. (2017). How nutrition and the maternal microbiota shape the neonatal immune system. Nature Reviews Immunology17(8), 508-517.
  • De Wolfe, T. J. (2021). El intestino del bebé en el centro de la inmunidad.
  • Ortega García, J. A., Carrizo Gallardo, D., Ferrís i Tortajada, J., Marco Macián, A., & Grimalt, J. O. (2004). Meconio y exposición prenatal a neurotóxicos.
  • Jiménez, S. G. (2017). Cuidados del bebé. El farmacéutico: profesión y cultura, (550), 22-30.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.