Logo image
Logo image

Ce să faci când partenerul pare distant

4 minute
Dacă partenerul tău pare distant, acesta lucru poate fi rezultatul mai multor factori. Însă nu înseamnă întotdeauna că nu mai vrea să fie cu tine. Vom discuta pe larg acest subiect în rândurile de mai jos.
Ce să faci când partenerul pare distant
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López

Ultima actualizare: 09 august, 2022

„Partenerul meu pare distant. Ce pot face?”

Poate că aceasta este una dintre cele mai frecvente preocupări în rândul celor care au o relație. Dintr-o dată, partenerul se schimbă, lucrurile nu sunt așa cum erau înainte și apare teama unei despărțiri. Cum ar trebui să reacționezi în acest caz?

Deoarece există multe sentimente în joc, este normal să apară îndoieli și întrebări care nu au întotdeauna un răspuns imediat. Cu toate acestea, înainte de a începe elaborarea ipotezelor, este mai bine să examinezi cauzele pentru care s-ar fi putut întâmpla acest lucru. Să aruncăm o privire mai atentă!

Legătura cuplului

Conform acestui studiu realizat de Dr. Ortega Rojas, legătura de cuplu este una dintre cele mai importante legături pe care oamenii le construiesc de-a lungul vieții. Prin urmare, cuplurile trebuie să stabilească armonie între procesul de a da și de a primi.

Pentru ca dragostea să funcționeze, multe componente influențează bunăstarea cuplului. Acestea se învârt în jurul dedicării și al considerării nevoilor reciproce.

Vezi și:

Sexul după divorț: ce ar trebui să știi?

Some figure

În același timp, această cercetare realizată de o echipă de la Universitatea din Santo Tomás (Chile) ne spune că, pentru a fi fericiți într-o relație, este important să ne satisfacem nevoile de bază (alimente, bani, îmbrăcăminte, etc.).

De asemenea, activitățile de divertisment comun și, desigur, satisfacția emoțională, intimitatea și sprijinul social sunt foarte importante.

Dacă aceste componente lipsesc sau dacă doar unul dintre parteneri se îngrijește de ele, relația este predispusă la rupere.

Partenerul meu este distant: posibile motive

Deși este adevărat că o schimbare de atitudine a partenerului poate însemna că lucrurile merg prost, trebuie să analizezi și alte cauze posibile. Iată câteva dintre ele!

Apare iubirea matură

Acest lucru se poate întâmpla după faza îndrăgostirii inițiale. Atunci când această etapă este depășită, relația se calmează și totul devine mai senin. Acest lucru nu înseamnă că dragostea s-a terminat, ci mai degrabă că a trecut într-o fază mai matură.

Partenerul a suferit o pierdere

Orice pierdere implică un proces de durere. Este posibil ca partenerul tău să fi pierdut pe cineva drag, locul de muncă sau alt lucru semnificativ din viața sa și să simtă o durere profundă. Dacă acest lucru se întâmplă, este normal ca atitudinea sa să se schimbe. Doar că, în calitate de parteneră a sa, fiind atât de apropiată, tu ești cea care percepe mai întâi modificările. Încearcă să-i oferi toată dragostea și înțelegerea ta.

Some figure

Simte presiune

Fie că este vorba de studii, de muncă sau de presiunea de a trăi împreună în cuplu… În acest caz, apare stresul și consecințele sale pot fi teribile pentru relație. Dacă crezi că acest lucru i se întâmplă partenerului tău, discută cu el și roagă-l să se exprime fără teamă. Împreună, puteți stabili planuri de acțiune și puteți analiza modul în care puteți îmbunătăți sau schimba lucrurile.

Este un conflict constant

În acest scenariu, este posibil ca unul dintre cei doi parteneri să se simtă obosit din cauza certurilor neproductive și să aleagă să păstreze distanța. În acest caz, partenerii vor tinde să se distanțeze emoțional pentru a evita certurile.

Apare infidelitatea

Acesta este un alt motiv pentru care partenerul este distant, oricât de dureros ar fi să recunoști acest lucru. În unele cazuri, partenerul care este infidel își modifică programul și rutina sau începe să ascundă unele probleme.

Mă simt distantă de partenerul meu: ce ar trebui să fac?

După analiza acestor posibile cauze, dacă ai reușit să identifici una care ar putea descrie cazul tău, este timpul să treci la faza următoare.

  • Vorbește cu partenerul tău: Fă-o în mod asertiv, încercând să te concentrezi pe fapte și nu pe ceea ce crezi. Discută despre acțiunile specifice pe care le-ai observat și, fără a încerca să începi o ceartă, întreabă direct ce l-a făcut să își schimbe atitudinea.
  • Ai răbdare: Evită hărțuirea partenerului prin mesaje constante, persecuție sau încălcarea limitelor vieții private. Dacă faci acest lucru, atunci vei fi cea care recurge la un comportament nesănătos sau care suferă de gelozie.
Some figure
  • Arătă empatie: Dacă ați avut deja o conversație și ai realizat că partenerul tău trece printr-un moment dificil, pune-te în locul lui și dă dovadă de înțelegere.
  • Nu-i imita atitudinea: Unii oameni, văzând că partenerul pare distant, își asumă aceeași atitudine din mândrie. Totuși, acest lucru nu face decât să înrăutățească situația. În schimb, este mai convenabil să creezi obiceiuri benefice pentru a îmbunătăți relația.
  • Ai grijă de stima de sine: Trebuie să dezvolți o stimă de sine sănătoasă. De multe ori, poate că totul este în imaginația ta, că nu se întâmplă nimic. Dar ai dezvoltat temeri din cauza formelor de atașament pe care le ai. Dacă acesta este cazul, ar trebui să cauți sprijin psihologic pentru a-ți întări slăbiciunile.

Vezi și:

Beneficiile terapiei online: la îndemâna tuturor

Partenerul pare distant: iubește-te și nu accepta mai puțin decât meriți

Când treci printr-o problemă dură în relație, soluția nu poate veni decât de la amândoi. Dacă simți că dragostea și sprijinul sunt unilaterale și că partenerul tău nu te face fericită, trebuie mai întâi să te gândești la tine.

Dacă ai vorbit cu partenerul tău, ți-ai mărturisit sentimentele și el continuă să facă același lucru, cel mai bine este să pui capăt relației. Este mult mai bine să fii singură decât într-o companie proastă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Andrade, J. A. (2013). Relaciones tóxicas de pareja. Psicologia.Com: Revista Electronica De Psicologia.
  • La dinámica vincular celos-infidelidad. (2011). Pensamiento Psicológico.
  • Ortiz, J. M. C., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528
  • PERCEPCIÓN SOCIAL DE LA INFIDELIDAD Y ESTILOS DE AMOR EN LA PAREJA. (2014). Enseñanza e Investigación En Psicología.
  • Valor-Segura, I., Expósito, F., & Moya, M. (2010). Emociones Poderosas y no Poderosas ante Conflictos de Pareja: Diferencias de Género. Psychosocial Intervention. https://doi.org/10.5093/in2010v19n2a4
  • Vallejo Pareja, M. A. (2000). Emociones y dolor. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
  • Alzugaray, Carolina., García, Felipe. (2015). Relaciones de pareja y bienestar psicológico. https://www.researchgate.net/publication/294891178_Relaciones_de_pareja_y_bienestar_psicologico
  • Ortega Rojas, Juan. (2012).El vínculo de pareja: Una posibilidad afectiva para crecer. https://www.redalyc.org/pdf/1941/194124704008

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.