Ce să faci pentru a nu mai gândi prea mult? 6 sfaturi
Mintea este un instrument minunat. Ne permite să analizăm situații și să rezolvăm probleme, să interpretăm ceea ce se întâmplă în fața noastră și să luăm decizii. Cu toate acestea, ea trebuie să fie în slujba noastră și nu invers. Când zgomotul mintal scapă de sub control și ne copleșește, suferim de stres și anxietate. Din acest motiv, trebuie să știi ce să faci pentru a nu mai gândi prea mult.
Atunci când suntem prinși într-o buclă nesfârșită de gânduri repetitive care nu duc nicăieri, devenim stresați. Când ne amintim iar și iar un eveniment din trecut sau când investim prea multă energie mintală în anticiparea unui viitor incert, devenim anxioși. Pe scurt, cei care au tendința de a gândi exagerat au probleme cu trăitul în prezent. Din fericire, există mai multe modalități de a corecta această dinamică.
Ce să faci pentru a nu mai gândi prea mult? 6 sfaturi
Există anumite trăsături de personalitate care îi pot determina pe unii oameni să gândească exagerat de mult. De exemplu, perfecționismul, rigiditatea cognitivă și anxietatea ne predispun la gânduri repetitive.
Pentru a inversa această tendință, există diferite abordări eficiente. Unii se concentrează mai mult pe acceptare, alții pe controlul voluntar al gândurilor și alții pe modul în care mediul îi influențează.
1. Concentrează-te pe momentul prezent
Zgomotul mintal este întotdeauna generat de gândirea la trecut sau viitor. De fapt, aici și acum totul este bine. Prin urmare, să înveți să te ancorezi în prezent este o modalitate excelentă de a evita gândirea excesivă. Tehnica mindfulness poate ajuta foarte mult în acest scop, deoarece o putem aplica chiar și în timp ce mergem sau ne desfășurăm activitățile zilnice.
Dacă simți că gândurile te copleșesc, poți să recurgi și la meditație sau să implementezi o tehnică de relaxare. Acest lucru te va ajuta să reduci activarea corpului și a minții.
2. Acceptă-ți gândurile
Când ne vin idei care nu ne plac, prima noastră reacție este să luptăm pentru a le elimina. Cu toate acestea, nu facem decât să le amplificăm.
Acceptă gândurile negative fără judecată. Lasă-le să fie, dar nu te agăța de ele și nu te identifica în acest mod.
Recomandăm: 7 plante adaptogene pentru combaterea stresului
3. Nu-ți face griji
Poate crezi că, prin îngrijorare, ești o persoană mai responsabilă, mai grijulie sau mai blândă. Poate crezi că, gândind exagerat, vei găsi o soluție.
Cu toate acestea, repetarea aceluiași proces de gândire din nou și din nou nu duce la soluții noi, ci provoacă doar suferință. Concentrează-te pe acțiunea reală și nu mintală. Analizează ceea ce te îngrijorează și vezi cum poți acționa în acest sens.
Uneori poți remedia situația (de exemplu, dacă ești îngrijorat pentru un test, concentrează-te pe studiu). Alteori, trebuie să-ți urmezi emoțiile. Oricare ar fi cazul, fă ceva și nu rămâne blocat pe un gând obsesiv.
4. Apelează la scrierea terapeutică
Scrisul s-a dovedit a fi o modalitate excelentă de a procesa și elibera încărcătura emoțională, precum și de a organiza gândurile. Prin urmare, când simți că mintea ta nu se oprește, ia un pix și hârtie și notează ce gândești.
Procedând astfel, te vei simți eliberat, vei putea vedea totul din altă perspectivă. Gândurile care te-au chinuit vor rămâne pe hârtie.
5. Folosește tehnici de distragere a atenției
Oprirea gândirii este o tehnică simplă și utilă, mai ales atunci când este combinată cu tehnici de distragere a atenției. Pentru aceasta, atunci când identifici bucla de gânduri, strigă (cu voce tare sau în minte) „destul”. Acesta va fi semnalul pentru a opri ruminația.
Acum, concentrează-ți atenția asupra oricărui alt element. Poate fi mediul sau o activitate mintală (de exemplu, numărarea inversă de la 100 la 0). În acest fel, vei reuși să-ți redirecționezi gândirea.
6. Afirmă lucruri pozitive
O ultimă strategie pe care o poți folosi este afirmația. Folosește fraze scurte, simple și directe în momentele cheie, ca instrucțiuni sau ca o încurajare: de exemplu, „pot să o fac, totul este bine”.
Nu mai gândi prea mult pentru a grijă de sănătatea ta mintală
De multe ori, nu suntem conștienți de pagubele pe care ni le provoacă gândirea excesivă. Este un obicei pe care l-am dobândit și de care nu putem scăpa.
Cu toate acestea, ne poate afecta în mod semnificativ starea emoțională, poate interfera cu relațiile noastre și ne poate limita în fiecare zi. Prin urmare, este timpul să luăm măsuri în acest sens și să ne calmăm mintea. Pune în aplicare sfaturile de mai sus și vei observa diferența!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Nejla, N. C., & Bal, M. D. (2016). The effects of three different distraction methods on pain and anxiety in children. Journal of Child Health Care, 20(3), 277-285.
- Reyes-Iraola, A. (2014). El uso de la escritura terapéutica en un contexto institucional. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 52(5), 502-509.
- Sánchez, J., Alcázar, A. I. R., & Olivares, J. (1999). Las técnicas cognitivo-conductuales en problemas clínicos y de salud: meta-análisis de la literatura española. Psicothema, 11(3), 641-654.