Ce să mănânci când ai gripă pentru vindecare - Doza de Sănătate
 

Ce să mănânci când ai gripă pentru vindecare

Menținerea sistemului imunitar în formă optimă este esențială pentru a face față oricărei boli sau infecții. Din acest motiv, dieta ta influențează apărarea corpului. Află cum în acest articol!
Ce să mănânci când ai gripă pentru vindecare
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Când se răcorește afară, avem tendința de a petrece mai mult timp în interior, în spații închise și lângă alte persoane care ne pot infecta cu virusurile care provoacă răceli și gripă. O dietă potrivită atunci când suferi de gripă sau răceală te poate ajuta să-ți întărești sistemul imunitar pentru a evita îmbolnăvirea sau pentru a atenua simptomele. Așadar, ce trebuie să mănânci când ai gripă?

Este important să știi ce alimente te vor ajuta să-ți întărești apărarea, astfel încât să poți combate simptomele inconfortabile de răceală sau gripă cât mai rapid posibil. În acest articol, îți vom explica ce să incluzi în dietă atunci când suferi de gripă.

Alimentația și sănătatea

Femeie care are gripă
Dacă obții suficienți micronutrienți esențiali prin dietă, apărarea corpului va funcționa mai bine.

Hipocrate spunea acum 2500 de ani: „Lasă mâncarea să fie medicamentul tău și medicamentul să fie mâncarea ta”. Acest lucru arată că Hipocrate, pe care mulți îl numesc tatăl medicinei, știa foarte bine că dieta are o mare influență asupra sănătății.

Alimentele pe care le consumi pe parcursul zilei îți pot afecta în mod pozitiv sau negativ sănătatea. De fapt, există mulți micronutrienți (vitamine și minerale) care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, cum ar fi cuprul, acidul folic, fierul, seleniul, vitamina A, B12, B6, C și D și zincul.

Cum te ajută ce mănânci atunci când ai gripă?

Corpul are nevoie de toate resursele sale pentru a combate boala, motiv pentru care este util să consumi alimente de bună calitate, cu un conținut ridicat de nutrienți și ușor de digerat. Ar trebui să eviți mesele copioase, precum și alimentele bogate în grăsimi animale, cârnații, gustările de tip fast food sau produsele industriale.

Dieta pentru gripă ar trebui să fie o dietă ușoară, plină de fructe, verdeață și legume, deoarece acestea sunt mai ușor de digerat și te vor ajuta să te recuperezi mai repede.

Ce să mănânci când ai gripă

1. Usturoi

Usturoi pe care să-l mănânci când ai gripă
Proprietățile sale antimicrobiene pot ajuta la combaterea infecțiilor respiratorii.

Usturoiul are proprietăți antivirale și antibacteriene care te pot ajuta să te menții sănătos. Poate ajuta la combaterea tusei, a răcelii și a sinuzitei. Usturoiul crud are cele mai multe beneficii pentru sănătate. Poți mânca 1 sau 2 căței de usturoi pe zi ca măsură preventivă.

2. Iaurt cu probiotice

Probioticele sunt microorganisme vii cu efecte benefice asupra sănătății. Există mai multe articole științifice care confirmă faptul că probioticele pot reduce durata simptomelor de răceală și gripă. Din acest motiv, îți recomandăm să consumi iaurt în mod regulat. Sistemul tău imunitar va fi mai puternic!

3. Ghimbir

Ghimbirul este un remediu tradițional în medicina din întreaga lume. Cu aroma sa puternică și picantă, ghimbirul ajută la îndepărtarea flegmei pentru a te ajuta să-ți cureți căile respiratorii și să atenuezi simptomele congestiei. De asemenea, conține fitochimicale care ajută la combaterea virusurilor care pot provoca boli respiratorii.

4. Alimente care conțin zinc

Alimente pe care să le mănânci când ai gripă
Acest mineral îți întărește apărarea, îmbunătățind-o pentru a reduce simptomele gripei.

 

Alimentele care conțin niveluri ridicate de zinc îți pot întări sistemul imunitar și preveni infecțiile. Dacă suferi deja de răceală, zincul te poate ajuta să reduci severitatea simptomelor și să te vindeci mai repede.

Acestea sunt câteva dintre alimentele care conțin zinc: leguminoase (fasole uscată, năut, linte, mazăre și soia), semințe de dovleac, cereale integrale, nuci, carne de vită și ouă.

5. Miere

Conform datelor oferite de Biblioteca Națională de Medicină, acest aliment acționează direct asupra gâtului, deoarece este un expectorant natural care ajută la eliminarea flegmei. Datorită acestui fapt, este un aliment foarte util pentru combaterea și ameliorarea infecțiilor, în special datorită proprietăților sale antiseptice.

Alte sfaturi dietetice pentru ameliorarea gripei

Hidratează-te bine pentru a-ți reveni

Fată care bea ceai pentru gripă
Hidratarea îți permite adesea să îndepărtezi mai ușor mucusul și flegma.

Dacă ai deja simptomele și nu îți este foame, în primele zile nu trebuie să consumi multe alimente solide, dar cu siguranță ar trebui să bei lichide, cum ar fi sucurile naturale, smoothie-urile sau supele. Este important să bei suficiente lichide (între 8 și 10 pahare de apă pe zi) pentru a ajuta la îndepărtarea secrețiilor și hidratarea membranelor mucoase.

Consumă supă de pui

Un studiu realizat la Universitatea din Nebraska a confirmat ceea ce fiecare bunică știa deja: supa de pui te face să te simți mai bine, deoarece reduce congestia și lubrifiază gâtul, ameliorând iritațiile. În plus, este hrănitoare și hidratantă. Unele dovezi științifice vorbesc despre proprietățile sale antiinflamatoare.

Consumă carne albă și leguminoase

Se pare că, dacă alegi să consumi 75 mg de zinc pe zi, vei ajuta la reducerea duratei răcelii cu 20-40%. Reține faptul că alimentele cu cea mai mare cantitate de zinc sunt carnea albă, fructele de mare, fructele uscate, cerealele integrale și leguminoasele.

După cum ai putut vedea, dieta ar trebui să fie echilibrată atunci când ai gripă. În plus, dormitul suficient și exercițiile fizice moderate te pot ajuta să tratezi eficient infecția.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • López de Romaña Daniel, Castillo D Carlos, Diazgranados Doricela. EL ZINC EN LA SALUD HUMANA -1. Rev. chil. nutr.  https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182010000200013&lng=es.
  • Rennard BO, Ertl RF, Gossman GL, Robbins RA, Rennard SI. Chicken soup inhibits
    neutrophil chemotaxis in vitro. Chest. 2000 Oct;118(4):1150-7. PubMed PMID:
    11035691.
  • Villena Ferrer Alejandro, Téllez Lapeira Juan Manuel, Ayuso Raya Mª Candelaria, Ponce García Isabel, Morena Rayo Susana, Martínez Ramírez Miriam. Cinco preguntas clave en la Gripe: una Revisión de Guías. Rev Clin Med Fam

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.