Logo image
Logo image

Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când consumi excesiv cofeină?

5 minute
Consumul excesiv de cafea ar putea fi dăunător. Câte căni sunt prea multe? Vă vom spune mai jos!
Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când consumi excesiv cofeină?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Dacă iubiți cafeaua, probabil vă întrebați ce se întâmplă în corp atunci când consumi excesiv cofeină. Există posibilitatea dezvoltării unei dependențe de substanță?

Cofeina este drogul legal cel mai răspândit și cel mai utilizat în lume. Este un drog psihoactiv cu efecte dovedite științific. Unii îi atribuie beneficii pentru sănătate și alții consideră că este un supliment care nu oferă niciun beneficiu.

Nu doar cafeaua are cofeină. Substanța este inclusă în băuturile stimulante și în nenumărate alte produse. Există chiar și medicamente care o asociază cu analgezice pentru tratarea migrenei sau a durerilor de cap.

Așadar, să aruncăm o privire la ce se întâmplă în corp atunci când consumi excesiv cofeină. Să vedem care este doza maximă recomandată zilnic și dacă ar fi înțelept să vorbim despre o dependență la anumite persoane.

Citiți și: Cum să bei cafea în mod sănătos

Ce înseamnă excesul de cofeină?

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a afirmat că 400 miligrame de cofeină pe zi la adulți nu ar trebui să fie însoțite de efecte adverse.

Această valoare nu le este de ajutor persoanelor care beau cafea în fiecare zi. Nimeni nu ia în calcul cantitatea pe care o bea în miligrame. Este vorba de aproximativ 5 cești pe zi, pentru a stabili o limită de siguranță.

Cu toate acestea, aceeași instituție a guvernului Statelor Unite clarifică faptul că există o limită inferioară de siguranță maximă, echivalentă cu 250 miligrame de cofeină zilnic, adică între 2 și 3 cești pe zi. În acest interval, majoritatea adulților sănătoși nu vor raporta niciodată reacții adverse.

Supradozajul cu cofeină apare atunci când se depășesc 1200 miligrame pe zi, deși mai mult de 600 miligrame este deja un exces care nu este recomandat. Deși pare o cifră imposibil de atins în cazul consumului moderat, trebuie luat în considerare faptul că utilizarea suplimentelor nutritive cu cofeină poate fi riscantă.

Mulți sportivi folosesc cofeina ca supliment ergogen. De fapt, Societatea Internațională pentru Nutriție Sportivă a trebuit să ia atitudine din cauza utilizării extinse în rândul sportivilor. Poate exista un risc clar de supradozaj repetat.

Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când consumi excesiv cofeină?

Dincolo de efectele benefice ale cofeinei asupra organismului, dozele maxime despre care am vorbit marchează limita pentru a evita simptomele neplăcute. Este adevărat că această băutură crește concentrația și îmbunătățește timpul de reacție. Totuși, simptomele negative sunt următoarele:

  • Nervozitate
  • Insomnie
  • Probleme gastro-intestinale cu arsuri la stomac și greață
  • Dificultăți de vorbire
  • Tahicardie sau ritm cardiac crescut
  • Erupție cutanată sau roșeață pe față

Apariția anxietății nu este un fapt minor. Unii oameni se relaxează atunci când beau cafea, dar alții experimentează opusul.

Some figure
Anxietatea după consumul de cafea este un efect advers pe care unii adulți îl percep după una sau două căni.

Cofeina și sănătatea cardiovasculară

În ceea ce privește efectele cardiovasculare, este cunoscută asocierea dintre excesul de cofeină și tahicardie. Cel mai mare risc este acela de a dezvolta aritmii care rezultă dintr-o accelerare periculoasă a ritmului bătăilor inimii. Potrivit unui studiu din 2017, această situație este generată de nervozitatea crescută.

De asemenea, cofeina are un efect important asupra tensiunii arteriale. Cu alte cuvinte, o ceașcă de cafea poate crește tensiunea arterială temporar. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta nu este o problemă, dar ar putea reprezenta un risc pentru pacienții hipertensivi. De aceea, se recomandă ca acești pacienți să regleze consumul substanței și să fie atenți la semnele excesului de cofeină.

Semnele excesului de cofeină în organism sunt legate de o dependență?

Cofeina nu este clasificată oficial drept drog. Chiar și așa, Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale (DSM) stabilește existența intoxicației cu cofeină.

Substanța atinge nivelul maxim în organism la o oră după ce a fost consumată, dar efectele pot persista până la 6 ore. Pentru a ajunge la intoxicație, trebuie depășit nivelul de 250 miligrame pe zi.

Simptomele excesului de cofeină sunt următoarele :

  • Nervozitate, agitație și neliniște
  • Insomnie
  • Tahicardie
  • Creșterea cantității de urină
  • Disconfort digestiv

Sindromul de abstinență

Prea multă cofeină în organism poate duce la simptome de sevraj. Acest lucru se întâmplă atunci când corpul s-a obișnuit cu anumite doze continue de cofeină. Sindromul de sevraj poate apărea la 24 de ore după oprirea aportului. Cele mai vizibile semne sunt următoarele:

  • Slăbiciune și astenie
  • Anxietate și iritabilitate
  • Dificultăți de concentrare
  • Dureri de cap
  • Tremurături
Some figure
Prea multă cofeină ar putea provoca tremurături ale membrelor superioare.

Cum se reduc efectele negative ale cofeinei asupra organismului

Pentru a combate efectele simptomelor de sevraj sau pentru a reduce efectele negative ale unei posibile intoxicații cu cofeina, puteți lua anumite măsuri. Acestea nu reprezintă un tratament medical, dar sunt modalități simple de atenuare a disconfortului:

  • Implementați tehnici de relaxare: pentru a consuma mai puțină cafea sau pentru a evita pofta de substanță, există modalități de relaxare utile. Respirația profundă, yoga sau plimbarea în aer liber sunt alternative viabile.
  • Evitați cofeina: deși pare redundant, este logic să nu recurgeți la cofeină pentru a calma anxietatea sau tahicardia.
  • Hidratare: consumul de apă menține nivelul de hidratare al organismului, compensând în același timp pierderile generate de creșterea volumului de urină.

Recomandăm: 5 rețete cu cafea de care nu ai auzit până acum

Beți cafea, dar în mod înțelept

În general, nu este nimic în neregulă cu consumul de cafea. Trebuie să o faceți cu înțelepciune și să stabiliți o limită personală care să nu depășească 400 miligrame pe zi. Dacă utilizați suplimente cu cofeină pentru exerciții fizice, cereți sfatul unui specialist în nutriție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Altabakhi IW, Anderson J, Zito PM. Acetaminophen/Aspirin/Caffeine. 2021 Jun 26. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30020646.
  • Guest NS, VanDusseldorp TA, Nelson MT, Grgic J, Schoenfeld BJ, Jenkins NDM, Arent SM, Antonio J, Stout JR, Trexler ET, Smith-Ryan AE, Goldstein ER, Kalman DS, Campbell BI. International society of sports nutrition position stand: caffeine and exercise performance. J Int Soc Sports Nutr. 2021 Jan 2;18(1):1. doi: 10.1186/s12970-020-00383-4. PMID: 33388079; PMCID: PMC7777221.
  • Koppelstaetter F, Poeppel TD, Siedentopf CM, et al. Caffeine and cognition in functional magnetic resonance imaging. J Alzheimers Dis. 2010;20 Suppl 1:S71-84. doi:10.3233/JAD-2010-1417
  • Turnbull D, Rodricks JV, Mariano GF, Chowdhury F. Caffeine and cardiovascular health. Regul Toxicol Pharmacol. 2017;89:165-185. doi:10.1016/j.yrtph.2017.07.025
  • Pardo Lozano R, Alvarez García Y, Barral Tafalla D, Farré Albaladejo M. Cafeína: un nutriente, un fármaco, o una droga de abuso [Caffeine: a nutrient, a drug or a drug of abuse]. Adicciones. 2007;19(3):225-38. Spanish. PMID: 17724925.
  • Sweeney MM, Weaver DC, Vincent KB, Arria AM, Griffiths RR. Prevalence and Correlates of Caffeine Use Disorder Symptoms Among a United States Sample. J Caffeine Adenosine Res. 2020 Mar 1;10(1):4-11. doi: 10.1089/caff.2019.0020. Epub 2020 Mar 4. PMID: 32181442; PMCID: PMC7071067.
  • Riku S, Yamamoto T, Kubota Y, Ichii T, Jinno Y, Suzuki S, Murohara T. Refractory ventricular fibrillation caused by caffeine intoxication. J Cardiol Cases. 2018 Sep 8;18(6):210-212. doi: 10.1016/j.jccase.2018.08.003. PMID: 30595775; PMCID: PMC6306552.
  • Cappelletti S, Piacentino D, Sani G, Aromatario M. Caffeine: cognitive and physical performance enhancer or psychoactive drug? Curr Neuropharmacol. 2015 Jan;13(1):71-88. doi: 10.2174/1570159X13666141210215655. Erratum in: Curr Neuropharmacol. 2015;13(4):554. Daria, Piacentino [corrected to Piacentino, Daria]. PMID: 26074744; PMCID: PMC4462044.
  • Wierzejska R. Kofeina–powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie [Caffeine–common ingredient in a diet and its influence on human health]. Rocz Panstw Zakl Hig. 2012;63(2):141-7. Polish. PMID: 22928360.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.