Logo image
Logo image

Simptomele bolii inflamatorii pelvine (BIP)

4 minute
Este foarte important să cunoaştem ce simptome are boala inflamatorie pelvină (BIP), pentru a putea urma un tratament adecvat, astfel încât această afecţiune să nu ne provoce probleme mai grave, cum ar fi infertilitatea sau o sarcină cu risc crescut.
Simptomele bolii inflamatorii pelvine (BIP)
Ultima actualizare: 06 decembrie, 2018

Probabil ați auzit deja despre boala inflamatorie pelvină. Aceasta este o problemă de sănătate destul de frecventă, cauzată de o infecție la nivelul uterului, trompelor uterine sau ovarelor. Unul dintre simptomele bolii inflamatorii pelvine este durerea intensă la nivelul pelvisului sau al bazinului.

Care sunt cauzele infecției ce provoacă boala inflamatorie pelvină? Bacteriile sunt microorganismele răspunzătoare de infectarea organelor de reproducere, cauzând această boală frecventă.

În cazul în care nu este tratată corespunzător, boala inflamatorie pelvină poate crea probleme gravecx, cum ar fi infertilitatea. Merită să citiți acest articol pentru a afla mai multe detalii despre simptomele bolii inflamatorii pelvine, precum și câteva metode de prevenire.

1. Ce este boala inflamatorie pelvină?

Some figure

Boala inflamatorie pelvină (anexită) este o afecțiune ginecologică ce afectează atât organele de reproducere, cât și țesuturile adiacente. Poate fi vorba despre o infecție a trompelor uterine, a uterului sau a ovarelor, care provoacă dureri ce iradiază în zona bazinului.

Multe femei care acuză astfel de dureri le confundă cu durerile articulare sau cu oboseala generală. Așa că aveți grijă!

Aflați mai multe! Citiți și:

Durerile abdominale în partea stângă

Aceasta boală se tratează, de obicei, cu antibiotice. Dacă nu se intervine destul de repede, anexita poate provoca probleme grave, cum ar fi cele deja menționate: infertilitate sau pierderea sarcinii.

Boala inflamatorie pelvină are mai multe cauze. Iată care sunt cele mai importante:

  • Bolile cu transmitere sexuală: bacteriile specifice bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi Chlamydia, sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni.
  • Anumite dispozitive contraceptive pot fi o altă cauză a bolii. Femeile care folosesc, de exemplu, dispozitivele intrauterine (DIU), prezintă un risc mai mare de a contracta boala inflamatorie pelvină.
  • De asemenea, aveți grijă la „dușurile vaginale”. Zona intimă are nevoie de tratamente delicate, iar unele produse de igienă pot face uneori mai mult rău decât bine.
  • Este important să păstrați o igiena corespunzătoare a zonei genitale în timpul menstruației, pentru că aceasta poate fi o sursă uriașă de bacterii.
  • Nașterea și avortul sunt și ele cauze posibile ale acestei afecțiuni.
  • Intervențiile chirurgicale la nivelul uterului, efectuate prin vagin, prezintă un risc ce nu trebuie neglijat.
  • Uneori mucusul cervical poate fi mult prea alcalin, făcând posibilă dezvoltarea a numeroase bacterii și îmbolnăvirea.
  • Prezența tumorilor benigne, cum ar fi fibroame sau polipi este, de asemenea, o cauză pentru care apare boala inflamatorie pelvină.

2. Simptomele bolii inflamatorii pelvine

Some figure

Nu ar trebui să neglijați nici faptul că, uneori, boala inflamatorie pelvină poate apărea fără niciun simptom. De aceea, este important să mergeți periodic la ginecolog pentru că, după cum știți deja, boala inflamatorie pelvină poate cauza probleme foarte grave.

Cu toate acestea, anexita are, de obicei, semne clare, deranjante. Iată câteva dintre simptomele bolii inflamatorii pelvine:

  • Durere puternică în ambele părți ale bazinului. Este o durere ascuțită care uneori vă epuizează și vă determină să luați analgezice sau medicamente pentru relaxarea musculară.
  • Puteți acuza, de asemenea, dureri de stomac sau senzații de usturime intensă.
  • Această boală este cauzată de o infecție și de aceea poate fi asociată adesea cu febră ușoară. Chiar și două grade peste temperatura normală ar trebui să vă determine să mergeți la medic.
  • Fiți atente și la secrețiile vaginale, mai ales dacă au un miros foarte puternic și neplăcut. Acest lucru nu este normal.
  • De asemenea, acordați atenție și ciclului menstrual. Aveți menstruații neregulate, întârzieri ale menstruației sau sângerări intermenstruale? Dacă vă confruntați cu aceste probleme, ar trebui să vă faceți o programare la medic.
  • Dacă aveți dureri în timpul actului sexual ar trebui să consultați un medic ginecolog. Acesta este un simptom care trebuie luat în seamă.
  • Aveți dureri la urinare? Senzație de urinare frecventă, dar urinați puțin? Din nou, este nevoie să vă faceți o programare la medic.
  • Greața fără motiv, balonarea sau voma se pot număra, la rândul lor, printre simptomele bolii inflamatorii pelvine.

Vă recomandăm să citiți și:

5 semne ale sindromului ovarelor polichistice

3. Cum puteți preveni boala inflamatorie pelvină?

Some figure

Protejați-vă când faceți sex și alegeți cu grijă metodele contraceptive.

  • Aveți grijă la igiena intimă. Uneori exagerăm cu produsele pe care le folosim, modificând astfel echilibrul natural al florei vaginale.
  • Observați modificările ciclului menstrual și secrețiile vaginale. Dacă aveți menstruații neregulate sau orice altă problemă, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.
  • Beți ceai de salvie. Acestă plantă medicinală este folosită de mult timp pentru sănătatea femeilor. Salvia reglează menstruația, ameliorează durerea, combate balonarea, reduce și previne retenția de apă. Merită cu siguranță să beți o ceașcă de ceai de salvie pe zi.
  • Mergeți regulat la ginecolog. Este esențial să faceți acest lucru pentru a preveni urmările neplăcute ale anexitei. Dacă boala este depistată la timp, veți evita orice complicații, așa că nu amânați sau nu vă temeți să mergeți la medic. Sunt în joc sănătatea și bunăstarea dumneavoastră.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • World Health Organization. Sexually Transmitted Infections. 2016.
    http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis)
  • MedlinePlus. Enfermedad inflamatoria pélvica. https://medlineplus.gov/spanish/pelvicinflammatorydisease.html
  • Pelvic inflammatory disease. Valcencia Higuera reviewed by Debra Rose Wilson, PhD, MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT. (2017).
    womenshealth.gov/a-z-topics/pelvic-inflammatory-disease
  • Office of Women’s Health. Enfermedad inflamatoria pélvica. https://espanol.womenshealth.gov/a-z-topics/pelvic-inflammatory-disease
  • Centros para el Control y Prevención de Enfermedades. Enfermedad inflamatoria pélvica: Hoja informativa de los CDC. https://www.cdc.gov/std/spanish/eip/stdfact-pid-s.htm

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.