Ce sunt cosmeticele reciclate sau upcycled?
 

Ce sunt cosmeticele reciclate sau upcycled?

Industria de produse cosmetice își întărește legăturile cu sustenabilitatea prin practici precum acordarea de noi valori materialelor sau produselor care altfel ar fi aruncate. Aceasta este definiția termenului „upcycled”.
Ce sunt cosmeticele reciclate sau upcycled?

Ultima actualizare: 12 noiembrie, 2023

Industria frumuseții caută constant alternative pentru a reduce impactul pe care activitățile sale îl au asupra poluării planetei. Cosmeticele reciclate sau upcycled au un impact redus asupra mediului.

Tendința este orientată către durabilitate, fiind bazată pe crearea de produse folosind ingrediente naturale ca materie primă sau subproduse obținute în mod responsabil. Astfel, ecologia își face drum în zona îngrijirii personale, încurajând utilizatorii să aleagă cosmeticele reciclate.

Ce sunt cosmeticele reciclate sau upcycled?

Cosmeticele reciclate sunt la fel de eficiente ca și cele convenționale. Diferența constă în metoda de fabricație. Tehnica upcycled constă în recuperarea deșeurilor și materialelor, astfel încât acestea să primească o a doua viață.

Principala sursă de ingrediente este industria alimentară. Scopul este folosirea ingredientelor irosite în mod obișnuit. Cosmeticele upcycled cuprind:

  • Săpunuri
  • Exfolianți
  • Seruri faciale
  • Creme hidratante
  • Loțiuni de corp

Mărci precum Natana®, Symrise® și Keracol Limited® profită de reciclarea creativă.

Persoană care reciclează hârtie
Responsabilitatea protejării mediului se extinde la diferite industrii. Printre acestea se numără frumusețea și îngrijirea personală.

Ingrediente utile în cosmeticele reciclate

Cei care nu au încercat încă produse cosmetice upcycled pot să se îndoiască de capacitatea lor, dar ingredientele active folosite respectă aceleași standarde de calitate ca mărcile convenționale. Printre ingredientele principale se remarcă amidonul de orez, ideal pentru fabricarea pudrelor.

Uleiul și proteinele de somon nevândute servesc la revitalizarea celulelor pielii. Unii coloranți organici sunt pregătiți din coacăze negre.

Zațul de cafea funcționează ca exfoliant sau contur de ochi. Aceste conține substanțe antioxidante și protectoare împotriva razelor ultraviolete (UV).

Ulei de măsline

Polifenolii obținuți din deșeurile de ulei de măsline protejează pielea de deteriorarea oxidativă și promovează producția de colagen.

Rambutan

Fructul acestui pom este legat de sinteza colagenului și de netezirea ridurilor. Are capacitatea de a întări pielea pentru a reține apa.

Avocado

Cremele care ajută la estomparea cearcănelor și la minimizarea aspectului pungilor de sub ochi pot conține polifenoli derivați din avocado.

Rădăcină de vetiver

Este utilizată pentru crearea de parfumuri. Conține ingrediente active hidratante și anti-îmbătrânire.

Struguri zdrobiți

La sfârșitul producției de vin, rămân resturi de pulpă și semințe de struguri. Totul se transforma în postbiotice care protejează pielea de stresul oxidativ.

Sâmburi de caise

Sâmburii de caise sunt ideali pentru fabricarea exfoliantelor și demachiantelor faciale solide. Procedeul constă în zdrobirea lor până devin granule și combinarea acestora cu restul componentelor.

Suc și coajă de portocală și lămâie

Mulți profită de proprietățile antimicrobiene pentru a crea conservanți naturali. De asemenea, aceste citrice sunt surse importante de flavonoide și vitamina E.

Impactul produselor cosmetice reciclate în industria frumuseții

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (ONU) își propune să obțină o interdicție globală a microplasticelor în produsele de îngrijire personală și cosmetice până în 2022. Aceste bucăți mici de plastic ajung să murdărească oceanele și să dăuneze vieții marine.

ONU subliniază că aceste microplastice transportă adesea toxine, prezentând un risc pentru siguranța alimentară și sănătatea umană. Prin upcycling se creează conștientizare socială și în mediul de afaceri, încurajându-se consumul de cosmeticele naturale și ecologice.

O analiză a firmei de consultanță Grand View Research relevă faptul că până în anul 2030, piața mondială a produselor organice de îngrijire personală va ajunge la 42,19 miliarde de dolari. Produsele cosmetice de acest tip câștigă teren în rândul unui număr tot mai mare de consumatori atașați de etica conservării.

Femeie pasionată de moda circulară
Moda circulară este o altă mișcare care are rolul de a proteja mediul.

De ce să alegeți cosmeticele reciclate?

Modul inovator prin care industria frumuseții recuperează unele deșeuri alimentare presupune o muncă asiduă pentru a garanta existența produselor cosmetice de cea mai înaltă calitate. Producătorii au echipamente și tehnologii specializate pentru selectarea și protecția materiilor prime proaspete și fără germeni, reducând marja de reacții adverse.

După cum explică buletinul informativ Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, principalul motiv pentru a recurge la cosmetice bio este sănătatea. Aceste produse nu sunt dăunătoare celor cu pielea sensibilă. Înainte de orice achiziție, consultați un medic dermatolog.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.