Ce sunt leziunile cerebrale traumatice?
Traumatismul cerebral afectează atât craniul, cât și creierul. În plus, leziunile cerebrale traumatice pot modifica funcția creierului fără a exista semne exterioare de deteriorare.
Traumatismele cerebrale sunt cauzate de un impact cu un obiect: fie de o lovitură, fie de un obiect care străpunge craniul și lezează țesutul cerebral. În plus, leziunile cerebrale pot apărea chiar și fără lovituri directe. De exemplu, mișcările bruște sau violente, cum ar fi accelerarea sau decelerarea, pot determina creierul să lovească craniul, ducând la apariția hematoamelor sau a altor probleme mai grave.
Leziunile traumatice ale creierului sunt a treia cauză de deces în țările dezvoltate. De fapt, reprezintă principala cauză de deces și handicap la adulții sub 45 de ani. Principalii vinovați ai rănilor la cap sunt accidentele de mașină, căderile și luptele.
Bărbații tineri sunt cei mai expuși riscului din cauza relației dintre leziunile cerebrale și abuzul de substanțe, cum ar fi alcoolul sau drogurile ilegale. În acest articol, îți vom prezenta cauzele și simptomele produse de leziunile cerebrale traumatice.
Leziunile cerebrale traumatice: cauze și simptome comune
Pentru a diagnostica leziunile cerebrale traumatice, trebuie să existe o forță externă care să provoace disfuncții cerebrale. Tulburările neurologice care rezultă după leziunile cerebrale apar cel mai frecvent la două categorii de populație:
- Tineri: leziunile sunt cauzate de accidente auto sau lupte. În mod similar, accidentele la locul de muncă sau sportul pot duce la apariția rănilor la cap.
- 65 de ani și peste: leziunile sunt cauzate de căderi.
Simptomele depind de intensitatea impactului și pot apărea imediat sau după câteva zile sau chiar săptămâni.
Leziuni cerebrale ușoare
Este posibil să nu ai nici măcar simptome după o lovitură ușoară la cap. Cu toate acestea, cele mai importante sunt amețeala, dezorientarea și amnezia. În mod similar, este posibil să îți pierzi cunoștința timp de câteva secunde sau chiar minute. Durerile de cap, greața sau vărsăturile și somnolența sunt probleme frecvente. Alte simptome pot fi:
- Dificultatea de a dormi sau dormitul mai mult decât în mod normal
- Amețeli sau pierderea echilibrului
- Vedere neclară sau sunete în urechi
Traumatisme cerebrale moderate până la severe
În acest caz, simptomele menționate anterior pot să apară și să devină și mai complicate. Pierderea conștiinței poate dura mai mult, durerile de cap pot deveni persistente și mai intense și vărsăturile repetate. În plus, persoanele cu leziuni cerebrale moderate până la severe pot experimenta convulsii, dilatarea pupilei și pierderea coordonării.
Dezorientarea este un simptom grav. De asemenea, este important să reții faptul că la acest nivel de leziuni cerebrale, persoana afectată ar putea intra în comă.
Vezi și:
Care sunt posibilele leziuni secundare?
Traumatismele capului pot produce o gamă largă de leziuni secundare. În primul rând, ar putea exista o rană superficială sau deschisă, în funcție de gradul de afectare a cutiei craniene.
Pot exista fracturi osoase ale craniului, dar trebuie remarcat faptul că, chiar dacă acestea nu există, leziunile cerebrale nu trebuie excluse. În cazul în care există fracturi, apar adesea semne vizibile, cum ar fi vânătăile în jurul ochilor și sângerările din urechi sau nas.
Pot să existe și sângerări în creier. Sângerarea poate fi intracerebrală sau poate apărea în spațiul epidural sau subdural. Orice tip de sângerare cerebrală poate provoca leziuni neurologice mai grave, cum ar fi paralizia, pareza, tulburările de vorbire și așa mai departe.
În alte cazuri, traumatismele craniene pot duce la leziuni axonale difuze, deteriorând axonii neuronali importanți. Daunele sunt de lungă durată, adesea ireversibile.
Leziunile cerebrale traumatice
Medicii vor stabili cursul tratamentului în funcție de cât de gravă este leziunea apărută. Dacă este ușoară, pacientul trebuie să se odihnească, să fie supus observației și să primească medicamente pentru durere. În cazurile cu risc crescut, este extrem de important ca medicul să monitorizeze tensiunea arterială și ventilația pacientului.
Cazurile severe ar trebui tratate la spital. Acolo, medicii pot efectua testele necesare, cum ar fi radiografiile sau tomografiile pentru a localiza sângerarea sau alte leziuni. În plus, personalul medical poate administra medicamente pentru a reduce tensiunea intracraniană și riscul de convulsii.
În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea hematoamelor, oprirea hemoragiei sau repararea fracturilor craniului.
Vezi și:
Concluzie
Leziunile cerebrale traumatice sunt grave și pot pune viața în pericol. Prin urmare, este important să iei măsurile de precauție adecvate pentru a te proteja de traumatismele craniene. O modalitate de a face acest lucru este să conduci prudent și niciodată sub influența drogurilor sau a alcoolului. La fel de important este să porți întotdeauna o cască atunci când mergi cu bicicleta sau motocicleta. De asemenea, poartă corect centura de siguranță.
Dacă ai orice tip de leziune la cap, solicită asistență medicală. Medicii pot efectua testele adecvate pentru a evalua gradul de leziune, evitând potențialele complicații mai grave sau de lungă durată.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Traumatismo craneoencefálico (TCE) | Institut Guttmann. (n.d.). Retrieved June 12, 2019, from https://www.guttmann.com/es/treatment/traumatismo-craneoencefalico-tce
- TRAUMATISMO CRANEOENCEFÁLICO (TCE). CAUSAS MÁS FRECUENTES, SECUELAS Y REHABILITACIÓN – estimulacioncognitiva. (n.d.). Retrieved June 12, 2019, from https://www.estimulacioncognitiva.info/2019/01/17/traumatismo-craneoencefálico-tce/
- Traumatismo craneoencefálico – Causas y Tratamiento. (n.d.). Retrieved June 12, 2019, from https://neurorhb.com/traumatismo-craneoencefalico/
- Carney, N., Totten, A. M., OʼReilly, C., Ullman, J. S., Hawryluk, G. W. J., Bell, M. J., … Ghajar, J. (2016). Guidelines for the Management of Severe Traumatic Brain Injury, Fourth Edition. Neurosurgery, 1. https://doi.org/10.1227/NEU.0000000000001432
- Chesnut, R. M., Temkin, N., Carney, N., Dikmen, S., Rondina, C., Videtta, W., … Hendrix, T. (2012). A Trial of Intracranial-Pressure Monitoring in Traumatic Brain Injury. New England Journal of Medicine, 367(26), 2471–2481. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1207363
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.