Logo image
Logo image

Ce sunt pivoții pentru implanturile dentare?

5 minute
Când vine vorba de implanturi dentare, pivoții sunt esențiali. Vă spunem ce sunt și cum se folosesc!
Ce sunt pivoții pentru implanturile dentare?
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa

Ultima actualizare: 16 februarie, 2023

Implanturile dentare sunt una dintre cele mai utilizate opțiuni pentru a rezolva lipsa dinților. În timpul procedurii, medicii folosesc pivoții pentru a stabiliza implanturile dentare. Implantul constă în plasarea unui pivot în interiorul osului, care se integrează în acest țesut. Pivotul acționează ca o rădăcină artificială care ține proteza și înlocuiește dinții lipsă.

Pivoții pentru implanturile dentare sunt componente mai puțin cunoscute care fac parte din acest proces de recuperare a dinților lipsă. Sunt piese care oferă stabilitate și asigură succesul întregului tratament.

Ce sunt pivoții pentru implanturile dentare?

Dispozitivele care unesc implantul dentar cu osul maxilarului se numesc pivoți. Funcția lor principală este de a fixa și stabiliza implantul dentar. Sunt piese concepute într-un mod foarte meticulos și precis, astfel încât să poată fi adaptate perfect. Aceste structuri mici oferă stabilitate întregului complex protetic.

După cum vom vedea mai târziu, există diferite tipuri de pivoți, care îndeplinesc mai multe funcții. Aceste dispozitive trebuie să îndeplinească câteva cerințe care să garanteze funcționalitatea:

  • Etanșare bună: pivoții trebuie să sigileze în mod adecvat legătura dintre implant și maxilar. În acest fel, se evită infiltrarea agenților externi care pun în pericol întregul tratament.
  • Adaptabilitate: dispozitivele utilizate trebuie să se adapteze la forma implantului și să rămână atașate de ambele suprafețe.
  • Durabilitate: trecerea timpului, uzura și traumatismele nu trebuie să le altereze sau să le modifice.
  • Stabilitate: pivoții trebuie fixați ferm, evitând orice tip de mișcare ce poate genera probleme viitoare.
Some figure
Tratamentul stomatologic nu folosește doar coroane. Pivoții asigură succesul terapiei.

Pivoții pentru implanturile dentare: tipuri

Există diferite tipuri de pivoți. Sunt folosiți în funcție de designul lor și de tipul tratamentului. Acestea sunt cele mai comune modele:

  • Capace: se înșurubează pe implant. Previn pătrunderea agenților externi în implant.
  • Pivoți de vindecare: sunt mici, proeminente și trec peste marginea gingiei. Permit țesuturilor moi să se vindece în jur, creând un spațiu biologic adecvat pentru amplasarea implantului final.
  • Pivoți definitivi: sunt dispozitive care se folosesc pentru a putea accesa interiorul implantului în viitor. Pot fi din metal sau ceramică și se pun odată ce gingia s-a vindecat, deși unii autori recomandă plasarea acestora simultan cu restul implantului.
  • Capace de transfer: sunt elemente din oțel inoxidabil sau din plastic, de formă conică sau pătrată, care se înșurubează pe implant pentru amprentarea zonei.
  • Pivoți analogici: permit replicarea implantului în gips. Indică poziția exactă a implantului în gura pacientului.
  • Șuruburi protetice: au dimensiuni foarte mici și se fixează pe dispozitivul protetic atașat implantului. Ajută la efectuarea reglajelor.

Descoperiți: Ce sunt capsele sau clemele dentare?

Materialele din care sunt fabricați pivoții

Pivoții care sunt plasați în interiorul osului sunt adesea realizați din titan. Acest material biocompatibil este cel care facilitează integrarea cu țesutul osos.

Protezele sau coroanele care înlocuiesc dinții lipsă pot fi realizate din diverse materiale: metal, zirconiu, porțelan, rășină sau combinații ale acestora. În funcție de sectorul gurii, de nevoile pacientului, de preferințele și de posibilitățile acestuia, se va alege un anumit material.

Și pivoții pot fi realizați din diferite materiale. În acest caz, compoziția depinde de tipul tratamentului. Mulți pivoți sunt realizați din titan. Acesta este un material care combină biocompatibilitatea, rezistența și greutatea redusă cu rezistența ridicată.

Alte materiale folosite sunt oțelul inoxidabil de calitate chirurgicală, aurul turnat, zirconiul și polieteretercetona (PEEK).

Măsuri de îngrijire după implantul dentar

După intervenția chirurgicală, gingiile se vindecă în aproximativ 2 până la 4 săptămâni. În acest interval de timp, este indicat să urmați sfaturile medicului în ceea ce privește alimentația și igiena orală.

În general, se recomandă alimentele moi care implică mai puțin mestecat. Gheața este un mare aliat atunci când vine vorba de dezumflarea țesuturilor, așa că alimentele congelate vor accelera vindecarea.

Curățarea orală adecvată previne infecțiile și promovează recuperarea țesuturilor. Din acest motiv, periajul dentar nu trebuie neglijat. Folosiți o periuță moale sau instrumente create în acest scop. Dacă medicul stomatolog vă recomandă, folosiți geluri sau lichide antiseptice pentru a igieniza mai bine gura.

Urmarea instrucțiunilor medicului este esențială pentru a evita complicațiile sau infecțiile care afectează vindecarea și succesul intervenției. Procedura de implant dentar cuprinde mai multe etape succesive. În orice caz, grija privind alimentația și igiena dentară rămâne neschimbată în oricare dintre aceste etape.

Some figure
Igiena orală prelungește durata de viață a implanturilor.

Amplasarea protezei definitive

Când pivoții au fost integrați în os și gingiile s-au vindecat, se definitivează tratamentul prin plasarea protezei finale. Procedura poate dura câteva săptămâni și necesită mai multe vizite la medicul dentist.

În primul rând, se iau amprente ale gurii care includ dinții și implanturile. Mușcătura este și ea analizată pentru a vedea modul în care dinții superiori se integrează cu dinții inferiori. Se obțin modele care reproduc cu exactitate cavitatea bucală a pacientului.

Când proteza este gata, se fac ajustări pentru ca noii dinți să se potrivească perfect în cavitatea bucală. Trebuie să arate natural și frumos, să fie funcționali și să nu afecteze celelalte structuri.

Pentru amplasarea definitivă a protezei, se folosesc accesoriile protetice corespunzătoare. Întregul proces poate fi efectuat pentru unul sau mai mulți dinți lipsă. De fapt, dacă pacientului îi lipsesc mai multe elemente, pot fi folosite alternative protetice care să permită înlocuirea simultană.

Descoperiți: Anxietatea dentară: caracteristici și tratament

Un zâmbet sănătos

A avea un zâmbet sănătos și atractiv este o posibilitate grație implanturilor dentare. Cunoașterea detaliilor vă va ajuta să luați o decizie în cunoștință de cauză. Pivoții pentru implanturile dentare sunt structuri mai puțin cunoscute, dar lipsa lor de popularitate nu îi face mai puțin importanți. De fapt, pivoții sunt cei care fixează dinții artificiali.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Padilla-Avalos, C. A., & Marroquín-Soto, C. (2021). Intermediarios protésicos en implantología oral. Revisión de la literatura. Revista Científica Odontológica9(2), e064-e064.
  • Luque Millán, F. J., Ortiz García, I., Matos Garrido, N., Jiménez Guerra, A., España López, A., & Velasco Ortega, E. (2018). La evaluación topográfica de las superficies de los implantes de titanio. Avances en Odontoestomatología34(3), 121-129.
  • Blanco López, P., Monsalve Guil, L., Matos Garrido, N., Moreno Muñoz, J., Nuñez Márquez, E., & Velasco Ortega, E. (2018). La oseointegración de implantes de titanio con diferentes superficies rugosas. Avances en odontoestomatología34(3), 141-149.
  • Belloni, F. (2021). Análisis de fatiga y flexión sobre implantes monoblock de PEEK y la unión pilar PEEK-implante de titanio (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata).
  • Arellano Martínez, J. F., & ARELLANO MARTINEZ, J. F. (2021). Interfaz del cuerpo del implante dental y aditamento protésico.
  • Sevilla García, R. M. (2020). Conexión y desconexión de los aditamentos protésicos.¿ Cómo afectan a tejidos blandos y duros?.
  • Canullo, L., Tallarico, M., Gracis, S., Nebot, X. V., Ciurana, X. R., & Covani, U. (2020). Consideraciones clínicas sobre las estrategias que evitan múltiples conexiones y desconexiones de los pilares sobre implantes. Quintessence: Publicación internacional de odontología8(6), 400-409.
  • Nicolás-Silvente, A. I., Rivas-Pérez, A., García-López, R., Alemán-Marín, J., Chiva-García, F., & Sánchez-Pérez, A. (2020). La utilización de pilares transmucosos definitivos de colocación inmediata. Avances en Odontoestomatología36(2), 99-106.
  • Ortega-Martínez, J., i Planell, A. R., Salazar, R. C., & Monné, J. B. (2020). Pilares protésicos intermedios sobre implante y su influencia en el pronóstico de los tejidos peri-implantarios: Una revisión bibliográfica. RCOE: Revista del Ilustre Consejo General de Colegios de Odontólogos y Estomatólogos de España25(1), 136-144.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.