Ce este osteointegrarea implanturilor dentare?
 

Ce este osteointegrarea implanturilor dentare?

Datorită osteointegrării, implanturile dentare pot rămâne fixate în os timp de mulți ani. Vă spunem mai multe despre acest proces important!
Ce este osteointegrarea implanturilor dentare?
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 11 decembrie, 2022

Datorită popularității mari a tratamentelor cu implant dentar, auzim din ce în ce mai mult despre osteointegrare. Deși acest termen ni se pare nou, conceptul există de mai bine de 50 de ani. Procesul a fost descoperit la mijlocul secolului al XX-lea. Osteointegrarea implanturilor dentare este mecanismul prin care acestea se atașează de osul natural al pacientului. Vindecarea este cea care conferă acestor atașamente fixarea și stabilitatea care le caracterizează.

Succesul tratamentelor cu implant dentar depinde în mare măsură de procesul de osteointegrare. Vă spunem în detaliu tot ce trebuie să știți despre acest mecanism din interiorul oaselor.

Descoperirea osteointegrării implanturilor dentare

Așa cum s-a întâmplat cu multe în medicină, descoperirea osteointegrării a fost fortuită. Investigațiile profesorului și doctorului suedez Per-Ingvar Brånemark ne-au permis să înțelegem acest mecanism. Cercetătorul a studiat vindecarea la iepuri. Din întâmplare, a descoperit că instrumentele optice din titan pe care le-a introdus în picioare pentru a înregistra modificările tisulare, în timp, au fuzionat cu oasele animalelor.

Descoperind această reacție în structurile osoase ale animalelor, unii membri ai echipei lui Brånemark și-au implantat bucăți de titan în propriile antebrațe. Astfel, ei au demonstrat că osteointegrarea este posibilă și în corpul uman.

În 1965, primul implant dentar din titan a fost testat pentru a înlocui un dinte lipsă. În 1980, practica a devenit mai răspândită și mai importantă în sectorul stomatologic. De atunci, s-a dezvoltat continuu.

Osteointegrarea este un proces cheie pentru succesul implanturilor dentare. În prezent, condițiile și materialele care favorizează acest tip de vindecare continuă să fie investigate.

Implanturile dentare sunt considerate cea mai buna soluție pentru a recupera funcționalitatea și estetica dentară în lipsa dinților. Osteointegrarea este responsabilă de încrederea pe care atât profesioniștii, cât și pacienții o acordă acestei proceduri.

Ce este osteointegrarea implanturilor dentare?

Osteointegrarea este mecanismul biologic prin care implanturile dentare se unesc și se integrează cu țesutul osos. De rezultatul acestui proces depinde stabilitatea pe care o au aceste atașamente.

Atunci când se efectuează un tratament cu implanturi dentare, plasarea șuruburilor de titan în interiorul osului maxilar este unul dintre primii pași. În grosimea țesutului osos, începe procesul de osteointegrare, care durează între 3 și 4 luni.

Putem considera că osteointegrarea implanturilor dentare este o vindecare specială, capabilă sa unească osul cu metalul șuruburilor. Rezultatul acestor reacții chimice, organice și fiziologice este o structură osoasă legată de titan, care servește drept suport pentru viitoarea lucrare.

Datorită osteointegrării, se realizează o fixare puternică între implanturile dentare și osul maxilar.

Succesul implanturilor dentare depinde în mare măsură de osteointegrare.

Obținerea unei fixări adecvate între șuruburi și osul maxilar este ceea ce face ca tratamentul să fie de lungă durată și eficient. De fapt, atunci când procedura are succes și pacientul respectă recomandările medicului, implanturile dentare pot dura toată viața.

Implanturi dentare
Implantul are succes dacă există o osteointegrare reușită, adică dacă șurubul este atașat de os într-un mod ferm și stabil.

Procesul de osteointegrare al implanturilor dentare

Atunci când o persoană decide să-și pună implanturi dentare, există câteva aspecte pe care medicul trebuie să le ia în considerare pentru a realiza osteointegrarea. Vă spunem care sunt factorii care influențează succesul procesului!

Structura osoasă rămasă

Când un dinte lipsește, osul încetează să mai primească forțele și stimulii naturali și se resoarbe. Înainte de a începe un tratament cu implanturi dentare, medicul trebuie să evalueze cantitatea și calitatea osului în care va pune șuruburile.

Maxilarul trebuie să fie suficient de gros pentru a susține implanturile. Dacă structura osoasă a fost resorbită și nu există o cantitate suficientă de os, trebuie să se recurgă la alternative chirurgicale care să permită stabilizarea șurubului. Grefele osoase sau ridicarea planșeului sinusului maxilar în arcul superior sunt câteva exemple.

Spațiul disponibil

La plasarea unui implant dentar, este important să existe suficient spațiu pentru inserarea șurubului. Pentru aceasta, medicul dentist trebuie să ia în considerare tipul de dinte care a ocupat acel loc și cât timp a trecut de la pierderea acestuia.

Când un dinte cade, spațiul lăsat de rădăcina lui în os este diferit în funcție de tipul acestuia. Dacă un implant dentar trebuie plasat în golul lăsat de un molar, este necesar să așteptați ca osul să se regenereze. În acest fel, locul va fi mai uniform și osteointegrarea se va produce fără probleme.

Dacă a trecut mult timp de la pierderea dinților, dinții vecini se mișcă, încercând să închidă golul. Este necesar să se recurgă la mișcări ortodontice înainte de operație. Dinții strâmbi sunt îndreptați și se recuperează spațiul necesar pentru introducerea implantului.

Fără infecții

De multe ori, dinții care sunt extrași au un anumit tip de infecție. Înainte de a introduce un implant dentar în interiorul osului, acesta trebuie să fie perfect sănătos.

Dacă există o infecție în zonă, aceasta trebuie curățată corespunzător. Acest lucru previne înmulțirea germenilor care pot pune în pericol osteointegrarea.

Mărimea, tipul și poziția exactă a implantului

La planificarea intervenției chirurgicale pentru montarea implanturilor dentare, medicul stomatolog trebuie să aleagă ce tip și ce dimensiune de șurub să folosească. Tehnologia adecvată permite implanturi de mare precizie.

Scanările intraorale și scanările CT 3D oferă informații despre anatomia gurii, care ajută la planificarea intervenției. Tehnica chirurgiei ghidate de computer ajută la poziționarea exactă a șuruburilor, evitând inconvenientele.

Istoricul medical al pacientului

Cunoașterea istoricului medical al pacientului este un aspect foarte important în operațiile dentare. Medicul trebuie să știe dacă există o boală cronică, ce medicamente ia pacientul, ce istoric patologic are și dacă suferă de alergii.

Evaluarea stării de sănătate este necesară pentru reducerea riscurilor în timpul intervenției și în procesul de osteointegrare a implanturilor dentare. Utilizarea de antibiotice ajută la evitarea complicațiilor.

Cât durează până se produce osteointegrarea implanturilor dentare?

Un implant dentar are nevoie de 3 sau 4 luni pentru a se osteointegra complet.

În aceste luni, au loc mai multe modificări în interiorul osului până la obținerea fixării finale:

  • În primele 3 sau 4 săptămâni de la introducerea șurubului, nu există indicii care să arate că procesul de vindecare a început.
  • După 2 luni, șurubul începe să se integreze în structura osoasă. Există contact între os și implant.
  • După 3 sau 4 luni, osul și implantul se integrează perfect, formând o unitate solidă și stabilă. Un șurub bine osteointegrat funcționează la fel ca rădăcina unui dinte natural.

În acest moment, amplasarea coroanei sau a protezei dentare definitive devine posibilă. Până la osteointegrare, pacientul poate purta o proteză temporară.

Medic care pune implanturi dentare
Până la montarea coroanei finale, pacientul poate purta proteze în scop estetic.

De ce poate eșua osteointegrarea implanturilor dentare?

Procesul de osteointegrare a implanturilor dentare are o rată de succes ridicată, estimată la 95%. Totuși, există câțiva factori care pot determina eșecul vindecării:

  • Fumatul: fumatul este un obicei foarte dăunător pentru sănătatea orală, care interferează cu procesul de osteointegrare a implanturilor dentare. Tutunul și nicotina împiedică și încetinesc procesul de vindecare și cresc riscul de infecție.
  • Probleme sistemice: unele boli sistemice și cronice, cum ar fi diabetul, pot reprezenta un risc pentru osteointegrarea corectă a implanturilor dentare. Controalele trebuie să fie detaliate și periodice, pentru a evita complicațiile.
  • Igiena orală: dacă gura nu este curățată corespunzător, bacteriile orale pot interfera cu vindecarea implanturilor. Boli precum mucozita sau periimplantita sunt asociate cu obiceiurile proaste de igienă orală.

Posibile complicații în implantul dentar

Există situații care pot provoca pierderi osoase, însoțite de procese inflamatorii și infecții. Dacă nu acționați la timp, există riscul ca întregul tratament să eșueze.

Una dintre posibilele complicații în timpul osteointegrării implanturilor dentare este pierderea osoasă din cauza inflamației gingiilor din zona periimplantară. Acest lucru se întâmplă din cauza prezenței bacteriilor și a toxinelor lor care activează osteoclastele osoase și provoacă distrugerea acestora.

Pierderea osoasă poate apărea și ca urmare a unui proces traumatic sau de supraîncărcare în zona implantului, care afectează echilibrul fiziologic al osului. Presiunea excesivă în zona în care are loc vindecarea poate complica procesul.

Pentru a preveni aceste dezavantaje, este important să reduceți inflamația periimplantară printr-o igienă orală adecvată. Controalele regulate sunt la fel de importante, deoarece permit depistarea precoce a problemelor și anticiparea unei posibile complicații.

Controale regulate

Osteointegrarea este procesul care permite fixarea implanturilor dentare în os. Aceste șuruburi imobile oferă un grad ridicat de stabilitate, funcționalitate și durabilitate.

Vizitele periodice la implantolog fac posibilă verificarea faptului că procesul de osteointegrare a implanturilor dentare decurge conform așteptărilor. Mersul la medic vă va ajuta să preveniți complicațiile care pot apărea în timpul tratamentului.

Cu îngrijire adecvată și controale frecvente, vindecarea implanturilor va decurge fără probleme. După câteva luni, veți zâmbi cu încredere!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carrión Vidal Víctor Josué, V. J. (2021). Biología de la oseointegración en implantes dentarios (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Ruben Carlos, M. M. (2021, December). BREVE HISTORIA DE LA ODONTOLOGIA. In I Jornada Virtual de Estomatología 2022. Ciego de Ávila.
  • Martínez Álvarez, O., Barone, A., Covani, U., Fernández Ruíz, A., Jiménez Guerra, A., Monsalve Guil, L., & Velasco Ortega, E. (2018). Injertos óseos y biomateriales en implantología oral. Avances en odontoestomatología34(3), 111-119.
  • Morante Carriel, A. F. (2021). Criterios de éxito y fracaso de implantes dentales oseointegrados (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Padrón, A. P., Quiñones, J. A. P., Martell, Y. D., Fuentes, R. B., & Matheu, L. C. (2020). Revisión Bibliográfica sobre la implantología: causas y complicaciones. Revista Médica Electrónica42(2).
  • Tamez, J. E. B., Zilli, F. N., Fandiño, L. A., & Guizar, J. M. (2017). Factores relacionados con el éxito o el fracaso de los implantes dentales colocados en la especialidad de Prostodoncia e Implantología en la Universidad de La Salle Bajío. Revista Española de Cirugía Oral y Maxilofacial39(2), 63-71.
  • Noboa Fernández, D. S. (2022). Fracasos en implantes dentales asociados a la diabetes (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Pérez Padrón, A., Pérez Quiñones, J. A., Cid Rodriguez, M. D. C., Díaz Martell, Y., Saborit Carvajal, T., & García Martí, C. D. (2018). Causas y complicaciones de los fracasos de la implantología dental. Matanzas. Revista Médica Electrónica40(4), 1023-1031.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.