Scanarea CT dentară: de ce și cum se face
 

Scanarea CT dentară: de ce și cum se face

Scanarea CT dentară îi permite stomatologului să obțină informații precise despre structurile gurii. Diagnosticele și tratamentele sunt mai precise.
Scanarea CT dentară: de ce și cum se face
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 04 octombrie, 2022

În stomatologie, ca și în alte specialități medicale, noile tehnologii le oferă profesioniștilor informații exacte despre pacienți. Vă explicăm ce este scanarea CT dentară, un instrument de ultimă generație care oferă date fiabile despre cavitatea bucală.

Folosind această tehnică complementară, medicii stomatologi pot pune un diagnostic mai precis și pot planifica cu atenție tratamentul. Așadar, șansele de succes cresc considerabil. CT-ul dentar oferă rezultate mai rapide, previzibile și eficiente. Aflați despre ce este vorba!

În ce constă scanarea CT dentară?

CT-ul dentar este modalitatea prescurtată de definire a tomografiei axiale computerizate. Este un dispozitiv care permite obținerea de imagini tridimensionale ale dinților și maxilarelor pacientului, folosind raze X.

Cu o singură procedură, se obțin imagini ale structurilor dentare, nervoase și osoase ale maxilarului superior și inferior. Profitând de aceste informații, medicul dentist poate planifica cu atenție un tratament înainte de a-l efectua.

Este important să nu confundăm CT-ul dentar cu radiografia panoramică, care este folosită în mod obișnuit în stomatologie. Acest ultim studiu, deși oferă informații despre dinții și oasele gurii, nu face acest lucru în 3D.

CT-ul dentar nu este folosit foarte des, ci doar în cazurile care necesită o analiză foarte precisă a zonei cranio-faciale. Este un instrument foarte util în domeniul implantologiei. După cum veți vedea mai jos, are și alte aplicații.

Expunerea la radiații este mai mare decât în cazul radiografiilor dentare normale. În orice caz, este un test sigur, simplu și rapid.

De ce și când se efectuează scanarea CT dentară?

CT-ul dentar permite obținerea unor imagini tridimensionale precise ale întregii guri. Medicul dentist sau chirurgul maxilo-facial poate planifica cu acuratețe tratamentul înainte de a-l efectua.

În orice caz, realizarea lui nu este întotdeauna necesară. Iată care sunt situațiile care merită efectuarea scanării:

  • Plasarea implanturilor: CT-ul dentar permite studierea structurii osoase și determinarea locației și poziției în care urmează să fie plasat implantul în țesutul osos.
  • Regenerarea osoasă: Înainte de a pune un implant, chirurgul trebuie să se asigure că există cantitatea și calitatea adecvată a osului pentru a susține șurubul. CT-ul dentar este folosit pentru a verifica dimensiunea osoasă și a determina dacă există suficient țesut sau dacă este nevoie de o intervenție pentru mărirea acestuia. În cazul în care este nevoie de lifting sau de grefă de sinus maxilar, scanarea va oferi datele necesare pentru a planifica intervenția. Pe scurt, îmbunătățește prognosticul așteptat al intervenției chirurgicale.
  • Molarii de minte impactați: CT-ul dentar ajută la determinarea relației dintre molarii impactați și alte structuri anatomice importante, cum ar fi nervul alveolar inferior. De asemenea, ajută la evaluarea celei mai bune abordări pentru a elimina acești dinți și a reduce efectele adverse.
  • Canini incluși: Se poate determina poziția caninului și se poate planifica cea mai bună alternativă terapeutică. Scanarea este utilă dacă piesa urmează să fie expusă printr-o intervenție chirurgicală și repoziționată prin ortodonție.
  • Diagnosticul bolilor maxilarelor, structurilor osoase ale feței, nasului, sinusurilor paranazale și tulburărilor articulației temporomandibulare (ATM).
  • Detectarea, măsurarea și planificarea tratamentului tumorilor sau al chisturilor din maxilare.
  • Localizarea originii oricărei dureri sau patologii care este dificil de diagnosticat.
Femeie la scanarea CT dentară
Radiografiile panoramice sunt mai frecvente în stomatologie decât CT-urile. Rezultatele nu sunt aceleași.

Cum se efectuează scanarea CT dentară?

CT-ul dentar este foarte simplu și rapid; durează doar câteva secunde și rezultatele sunt instantanee. Se efectuează într-o cameră specială cu raze X de către personal calificat.

Unele clinici stomatologice au acest tip de tehnologie. Dacă nu este cazul, pacientul trebuie să meargă la un centru autorizat și apoi să revină la stomatolog cu rezultatele. Procedura este foarte asemănătoare cu cea folosită pentru radiografiile panoramice. Nu este necesară nicio pregătire prealabilă.

În momentul scanării, cerceii, colierele, ochelarii, protezele dentare, agrafele de păr și orice alte obiecte metalice trebuie îndepărtate. În plus, corpul este protejat de radiații cu un șorț de plumb.

Profesionistul responsabil de efectuarea CT-ului dentar așază pacientul în poziția exactă, astfel încât aparatul să preia imaginile corespunzătoare. Pacientul stă pe scaun sau pe masa de examinare, în funcție de tipul de dispozitiv folosit.

Pacientul stă nemișcat în timpul scanării. Sursa de raze X și detectorul se rotesc în jurul acestuia. În general, testul nu durează mai mult de 20 de secunde. În timpul examinării, pacientul nu va simți niciun disconfort.

Este important de reținut că femeile însărcinate nu ar trebui să facă acest test. Deși dozele de radiații utilizate sunt mici, este de preferat să se evite scanarea în timpul sarcinii.

CT-ul dentar este periculos?

CT-ul dentar poate fi necesar pentru diagnosticarea și planificarea diferitelor tratamente dentare. Cu toate acestea, când vine vorba de radiații X, mulți pacienți se întreabă dacă acest studiu prezintă riscuri pentru sănătate.

Cantitatea de radiații utilizată de acest tip de scaner este minimă. Radiația unei scanări CT convenționale este de 2 mSv (milisieverți). Dacă CT-ul este digital, această cifră scade la doar 0,02 mSv.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), riscul crescut de cancer sau de deteriorare a fătului în timpul sarcinii asociat cu utilizarea radiațiilor apare la persoanele expuse la doze mai mari de 100 mSv. Prin urmare, acest tip de studiu poate fi considerat sigur pentru sănătate.

Gravidă la scanarea CT dentară
Femeile însărcinate cu probleme dentare vor primi sfaturi de la profesionist cu privire la metodele de diagnostic potrivite.

Noi descoperiri

Tehnologia medicală este un domeniu în continuă evoluție. Noile progrese pun la dispoziția profesioniștilor echipamente din ce în ce mai precise, oferind avantaje atât pentru experți, cât și pentru pacienți.

Există, de exemplu, un tip de scanare CT dentară în care sursa de raze X este conică. Printr-o singură rotație de 360 de grade, se obțin toate informațiile necesare. Timpul de expunere este mai scurt. Prin urmare, radiațiile primite de pacient sunt mai puține. Acest tip de echipament cu fascicul conic este folosit deja în multe centre stomatologice.

Un alt echipament de ultimă generație este un nou scaner capabil să efectueze radiografia panoramică și tomograful dentar în același timp. În general, ambele studii sunt necesare pentru un diagnostic precis.

CT-ul dentar pentru tratamente de succes

CT-ul dentar este un test simplu, rapid și confortabil. Medicul dentist obține informații precise despre structurile orofaciale.

Efectuarea acestui tip de studiu oferă date care duc la abordări mai precise. Astfel, printr-un simplu test, cresc șansele ca procedurile stomatologice indicate să aibă succes și mai puține efecte adverse.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ortega, E. V., & Méndez, Á. G. (2008). La cirugía guiada y carga inmediata en implantología oral. Consideraciones diagnósticas y quirúrgicas. Rev. Esp. Odontoestomatológica de Implantes16(4), 211-218.
  • COYAC AGUILAR, R. O. G. E. L. I. O. (2010). LA INCLINACION RADICULAR DE CANINOS DETERMINADA CON TOMOGRAFIA, COMPARADA CON SU APRECIACION EN LA RADIOGRAFIA PANORAMICA.
  • de-Moraes, L. E., de-Moraes, E. J., Olate, S., & Koch, H. A. (2021). Imagen 3D para la Evaluación Morfológica de Quistes y Tumores Maxilofaciales: Serie de Casos. International Journal of Morphology39(4), 1132-1138.
  • Edith, G. N. C., Antonio, H. H. J., Frías, M. Á. N., Luciano, A. V. A., Gilberto, L. C., & Rider, R. M. (2014). TAC 3D como estándar de oro para colocación de implantes en pacientes con agenesia dental. Oral15(49), 1179-1181.
  • ORAL, C. D. E. E. I., & ALTHAPARRO, D. F. C. G. Análisis tomográfico de haz cónico de la frecuencia, ubicación y tamaño de los forámenes linguales para el diagnóstico implantológico en mandíbulas desdentadas.
  • Ruiz-Imbert, A. C., & Cascante-Sequeira, D. (2022). Valores de densidad en la escala de grises en Tomografía Computarizada de Haz Cónico: alcances y limitaciones. Odovtos-International Journal of Dental Sciences23(2), 52-62.
  • Arce Toribio, C. P. Revision bibliografica sobre el uso de acceso guiado por tomografia computarizada en dientes anteriores calcificados.
  • Alexandre Oliveira, N., Matos Garrido, N., España López, A., Jiménez Guerra, A., Ortiz García, I., & Velasco Ortega, E. (2019). Planificacion de tratamiento con software para cirugía guiada en implantologia oral. Avances en Odontoestomatología35(2), 59-68.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.