Plasma bogată în factori de creștere: utilizări în sănătatea orală
 

Plasma bogată în factori de creștere: utilizări în sănătatea orală

Prin utilizarea plasmei bogate în factori de creștere în tratamentele dentare, sănătatea orală este întărită. Vă spunem când și de ce se aplică această terapie!
Plasma bogată în factori de creștere: utilizări în sănătatea orală

Ultima actualizare: 20 august, 2022

Plasma bogată în factori de creștere este tot mai utilizată în sănătatea orală. Acest fluid îmbunătățește rezultatele și accelerează recuperarea.

Mulți oameni nu știu ce presupune această terapie inovatoare. Tot mai mulți stomatologi le propun pacienților acest tratament. Mai jos, vă spunem în detaliu ce și pentru ce este utilizată plasma în sănătatea orală și care sunt avantajele acesteia.

Ce este plasma bogată în factori de creștere și cum funcționează?

Atunci când corpul este rănit, țesuturile încep un proces de reparare. În acest mecanism, sunt eliberate o serie de proteine cunoscute sub numele de „factori de creștere”. Acestea sunt cele care stimulează vindecarea și regenerarea naturală a zonei afectate.

Plasma este componenta principală a sângelui. Deși natura sa este lichidă, conține componente solide care pot fi separate și utilizate prin tehnici speciale.

Utilizarea plasmei bogate în factori de creștere este o tehnică care izolează proteinele responsabile de regenerarea țesuturilor din plasma proprie a pacientului. Pentru aceasta, se ia o probă de sânge, care este apoi procesată, separând componentele responsabile de recuperarea țesuturilor.

Aceste proteine sau factori de creștere se găsesc în interiorul trombocitelor. Izolarea ne ajută să profităm de capacitatea lor de a reconstrui țesuturile deteriorate. Odată izolat, produsul obținut este aplicat pe răni pentru a accelera și favoriza recuperarea. Acest lucru sporește capacitatea de auto-vindecare a corpului.

Plasma bogată în factori de creștere este considerată o tehnologie de ultimă generație în domeniul medicinei regenerative. Este o alternativă autologă, adică provine din corpul pacientului. Acest lucru reduce riscul de efecte secundare, cum ar fi respingerea sau inflamația.

Utilizarea plasmei bogate în factori de creștere nu a câștigat popularitate numai în domeniul sănătății orale. Este utilizată și în alte domenii ale medicinei, cum ar fi chirurgia cardiacă, vasculară, plastică și dermatologică. Favorizează recuperarea leziunilor sportive și este de ajutor în intervențiile chirurgicale ortopedice.

Principalele utilizări ale plasmei în sănătatea orală

Sănătatea bucală este unul dintre numeroasele domenii în care plasma bogată în factori de creștere este benefică. Completarea tratamentelor dentare cu această tehnică permite îmbunătățirea și accelerarea refacerii țesuturilor lezate.

Acestea sunt procedurile stomatologice în care se folosește plasma bogate în factori de creștere:

Hematii în sânge
Trombocitele sunt fragmente celulare care circulă în sânge și conțin factori de creștere.

Implanturi dentare

La plasarea unui implant dentar, este necesară efectuarea unei intervenții chirurgicale. Gingia și osul sunt găurite pentru a introduce șurubul. Dinții artificiali sunt apoi așezați în acest loc.

Dacă procesul de vindecare al acestei intervenții eșuează, tratamentul nu are succes. Dintele nou va cădea și pacientul va experimenta disconfort. Prin urmare, o recuperare corectă a țesuturilor este esențială pentru ca implantul să își îndeplinească funcția.

Utilizarea plasmei bogate în factori de creștere favorizează vindecarea și refacerea zonei operate. Plasma ajută rana să se închidă corect și rapid.

Acest lucru nu numai că îmbunătățește osteointegrarea și calitatea masei osoase, ci promovează și sustenabilitatea implantului. De asemenea, reduce inflamația și disconfortul postoperator, precum și riscul de complicații.

Scurtarea timpilor de recuperare a țesuturilor este de o importanță deosebită în implantul dentar. Aceasta permite ca protezele definitive să fie fixate în șuruburi mult mai repede, la 2 sau 3 luni după operație. Acest tratament îi permite pacientului să-și recupereze zâmbetul rapid.

În intervențiile cu implant, plasma bogată în factori de creștere poate fi utilizată în două moduri:

 1. Aplicare direct pe os și țesuturile mucoase în timpul intervenției chirurgicale
 2. Efectuarea unui tratament al suprafeței implanturilor cu plasmă

Pierdere osoasă alveolară

Pierderea dinților duce la pierderea grosimii și înălțimii osului care susținea dinții. Lipsa stimulării în zonă determină resorbția osoasă.

Înălțimea fălcilor scade. Acest lucru afectează fizionomia feței și sănătatea părților rămase și a articulației temporomandibulare (ATM). În plus, pierderea osoasă îngreunează tratamentele de reabilitare pentru inserarea implanturilor și a protezelor. Fără os, nu există suport pentru proteze sau implanturi.

Utilizarea plasmei cu factori de creștere ajută la recuperarea grosimii osoase pierdute/

Parodontologie

Persoanele care suferă de pioree sau boală parodontală sunt afectate de distrugerea țesuturilor care susțin dinții. Problema apare ca urmare a unui proces inflamator și infecțios care se dezvoltă adânc în gingie.

Pierderea gingiei, a ligamentului parodontal și a osului alveolar face ca dinții să nu mai aibă susținere. Fără suficient sprijin, dinții se mișcă sau cad.

Utilizarea plasmei bogate în factori de creștere în tratamentele parodontale ajută la recuperarea țesuturilor deteriorate. Aplicarea acestui produs favorizează regenerarea osoasă și vindecarea gingiilor.

Extracții și intervenții chirurgicale orale

Extracția dentară este întotdeauna ultima opțiune. Mai întâi, se încearcă păstrarea dinților naturali, dar uneori acest lucru nu este posibil.

În cazul în care extracția dentară este indicată și inevitabilă, utilizarea plasmei bogate în factori de creștere poate oferi numeroase beneficii. Plasarea produsului în zona lezată favorizează și accelerează refacerea țesuturilor și reduce disconfortul, inflamația și durerea.

Plasma este utilă mai ales în caz de extracție la pacienții cu pierderi osoase, defecte parodontale sau implanturi dentare. Este eficientă și după îndepărtarea chisturilor și tratarea proceselor infecțioase.

Endodonție

Endodonția regenerativă este un domeniu al stomatologiei care începe să se dezvolte. Utilizarea plasmei bogate în factori de creștere în acest domeniu al sănătății bucale necesită studii suplimentare.

În orice caz, rezultatele investigațiilor de până acum sunt promițătoare. Utilizarea plasmei este utilă în caz de resorbție externă, reimplantare dentară, protecție directă a pulpei și revascularizare ce favorizează închiderea apicală.

Avantajele utilizării plasmei bogate în factori de creștere în sănătatea orală

Am menționat deja că utilizarea plasmei bogate în factori de creștere oferă multiple beneficii în tratamentele de sănătate orală. Le enumerăm pe cele mai importante:

 • Îmbunătățește regenerarea și vindecarea membranelor mucoase și a țesuturilor moi.
 • Reduce sângerările post-chirurgicale.
 • Reduce inflamația și durerea după operație.
 • Accelerează procesul de recuperare postoperatorie.
 • Promovează regenerarea osoasă.
 • Este biocompatibilă: este un produs care provine din organismul pacientului.
 • Riscurile de efecte secundare sunt minime.
 • Reduce riscul de infecții și complicații post-chirurgicale.
 • Se obține ușor, fără disconfort și folosind o cantitate foarte mică de sânge.
 • Nu se apelează la donatori sau bănci de sânge. Nu există probleme de compatibilitate sau respingere.
 • Reface masa osoasă din maxilar și mandibulă, ceea ce permite plasarea implanturilor acolo unde nu era posibil înainte.
Medic care folosește plasma bogată în factori de creștere

Cum se desfășoară intervenția?

Obținerea plasmei bogate în factori de creștere pentru a efectua o intervenție de sănătate orală este destul de simplă. Pașii sunt:

 1. Extragerea sângelui de la pacient. Se face în același mod ca prelevarea unei probe pentru un test de sânge. O cantitate mică este suficientă.
 2. Izolarea trombocitelor. Acest lucru se realizează prin centrifugarea probei de sânge la viteze mari.
 3. Separarea plasmei bogate în factori de creștere. Se face folosind un anticoagulant.
 4. Crearea unei membrane de fibrină autologă. Acesta este un alt mod de a manipula produsul. Se adaugă clorură de calciu pentru a obține un cheag de fibrină bogat în factori de creștere.

Această tehnică trebuie efectuată de personal calificat. Respectarea standardelor stricte de biosecuritate și aprobările relevante din partea autorităților sanitare sunt esențiale pentru realizarea acestei proceduri.

După ce se obține plasa de plasmă sau fibrină, aceasta se folosește în zona lezată, adică în vecinătatea implanturilor sau acolo unde s-a efectuat extracția dentară. Prezența sa va promova vindecarea și repararea țesuturilor.

Plasma bogată în factori de creștere este un ajutor suplimentar pentru sănătatea orală

Orice pacient poate beneficia de utilizarea plasmei bogate în factori de creștere. Poate fi aplicată în orice moment al vieții: la copii, adolescenți și adulți.

Această tehnică este benefică mai ales la fumători sau pacienţi diabetici, la care vindecarea este lentă. Tendința acestor persoane de a suferi de infecții sau poate fi remediată prin aplicarea de plasmă.

Obținerea plasmei este simplă, rapidă și nedureroasă. Cu o mică probă de sânge, puteți ajuta țesuturile gurii să se regenereze și să se repare. De asemenea, fiind un produs obținut din organismul pacientului, nu prezintă niciun risc.

În concluzie, folosirea plasmei bogate în factori de creștere aduce beneficii sănătății bucale. Cu acest ajutor suplimentar, dantura poate deveni frumoasă și sănătoasă mai rapid!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Kundu, R., & Rathee, M. (2014). Effect of platelet-rich-plasma (PRP) and implant surface topography on implant stability and bone. Journal of clinical and diagnostic research: JCDR, 8(6), ZC26.
 • Sánchez‐Ilárduya, M. B., Trouche, E., Tejero, R., Orive, G., Reviakine, I., & Anitua, E. (2013). Time‐dependent release of growth factors from implant surfaces treated with plasma rich in growth factors. Journal of Biomedical Materials Research Part A, 101(5), 1478-1488.
 • Cisneros, H. L. R., Rozas, H. A. R., Rozas, H. A. R., & Cisneros, H. L. R. Plasma Rico en Plaquetas y su aplicación en la odontología: revisión de literatura.
 • Bravo, E., & Oliva, P. (2013). Efectividad del plasma rico en plaquetas en la cicatrización de implantes dentales: una revisión sistemática. International journal of odontostomatology7(1), 87-92.
 • Eduardo A. Anitua; Enhancement of Osseointegration by Generating a Dynamic Implant Surface. J Oral Implantol 1 April 2006; 32 (2): 72–76. doi: https://doi.org/10.1563/736.1
 • Dos Santos, E. A. (2020). PLASMA RICO EN PLAQUETAS EN LA REGENERACIÓN ÓSEA DE ALVÉOLOS DENTARIOS POST-EXODONCIA. Salud & Vida Sipanense7(1), 45-55.
 • Peña-Sisto, M. (2022). Evolución de defectos óseos periodontales tratados con plasma rico en plaquetas. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río26(3), 5220.
 • Cumming, A. (2021). Does the use of plasma rich in growth factors (PRGF) produce benefits for patients with chronic periodontal disease in non-surgical treatment?. BDJ Team8(8), 16-17.
 • Navarrete Vidal, I. G. (2021). Plasma rico en plaquetas para el cierre de la comunicación bucosinusal (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Coniberti, M. E. (2020). Endodoncia regenerativa (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Odontología).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.