Ce este o scanare osoasă?
 

Ce este o scanare osoasă sau scintigrafie osoasă?

Alterările la nivelul oaselor pot fi foarte dificil de detectat. Din fericire, există diferite teste imagistice, cum ar fi scanarea osoasă.
Ce este o scanare osoasă sau scintigrafie osoasă?

Ultima actualizare: 14 noiembrie, 2021

Examenele imagistice sunt instrumente care ajută personalul medical să înțeleagă starea de sănătate a mai multor organe și sisteme. O scanare osoasă este un test care oferă imagini clare ale scheletului și ale posibilelor patologii prezente la nivelul acestuia.

Una dintre principalele utilizări ale scanării osoase este detectarea proceselor neoplazice sau metastatice în os. Studiile arată că este posibil să se calculeze procentul de afectare osoasă în cazurile de cancer de prostată metastatic, de exemplu.

Indicațiile pentru efectuarea acestui test pot fi foarte variate. Se recomandă efectuarea acestuia ori de câte ori există simptome care indică prezența unei boli osoase. Din fericire, este un test sigur, rapid, cu rezultate precise.

Ce este o scanare osoasa?

Scanarea osoasă este un test care aparține medicinei nucleare, deci implică utilizarea de substanțe radioactive. Substanțele administrate sunt cunoscute ca markeri și vor emite mici cantități de radiații gamma care vor fi captate de un computer special.

Markerii trebuie injectați într-o venă mare pentru a călători în tot corpul. Oasele vor absorbi radiația gamma pe măsură ce markerii se mișcă. Proliferarea anormală a celulelor osoase va duce la o absorbție crescută a radiațiilor.

Principala utilizare a scintigrafiei osoase este diagnosticarea și monitorizarea bolilor osoase. În acest sens, indicațiile pentru realizarea sa sunt următoarele:

  • Metastaze osoase suspectate în cancerul de prostată, plămâni, sâni sau alte organe
  • Fracturi sau traumatisme care nu pot fi observate la radiografie
  • Dureri osoase cronice fără o cauză aparentă
  • Infecție articulară, protetică sau osoasă
  • Artrită, tumori benigne, boala Paget și necroză avasculară
Medic ce analizează o scanare osoasă

Cum se realizează?

În primul rând, tehnicianul va injecta markerul într-o venă de dimensiuni mari. Puncția poate provoca un oarecare disconfort la unele persoane. Cu toate acestea, mobilizarea substanței în corp este complet nedureroasă.

Este nevoie de 1 până la 4 ore pentru ca oasele să absoarbă markerul. Oamenii ar trebui să bea multă apă pentru a crește producția de urină și pentru a elimina markerul neabsorbit.

Pacientul se va întinde pe o targă specială. Specialistul va plasa apoi o cameră de examinare pe corp, care se va mișca încet. Camera va fi responsabilă de captarea imaginilor oaselor. În unele cazuri, trebuie să vă schimbați poziția pentru a obține imagini din unghiuri diferite.

Scanarea osoasă este un proces rapid, așadar captarea imaginilor durează 1 oră. Pacienții nu au nicio durere după procedură. În unele cazuri, este posibil să apară un anumit disconfort.

În ce constă pregătirea anterioară?

Scanarea osoasă este un test care nu necesită prea multă pregătire. Cu toate acestea, este întotdeauna important să consultați un specialist dacă aveți întrebări.

Oamenii pot servi orice fel de alimente și băuturi înainte de a face testul. Cu toate acestea, alcoolul nu este recomandat. De asemenea, este necesar ca specialistul să fie informat cu privire la medicamentele care sunt consumate în mod regulat, deoarece unii compuși, precum corticosteroizii, pot interfera cu rezultatele.

În cele din urmă, ar trebui să purtați haine largi și confortabile, deoarece poate fi necesar să le schimbați la spital. În plus, trebuie să îndepărtați orice element metalic (inele, cercei sau coliere).

Riscurile scanării osoase

În general, scanarea osoasă este un test foarte sigur, care prezintă puține riscuri. Cantitatea de radiații gamma care intră în organism este foarte mică, așa că nu va putea genera modificări în celule. De fapt, expunerea este mai mică decât scanarea CT.

Mai multe studii arată că testul trebuie omis la femeile însărcinate sau care alăptează. Radiațiile gamma pot afecta în mod semnificativ copilul, așa că testul trebuie amânat până la un moment în care este sigur. Mamele care alăptează ar trebui să evite să-și alăpteze copilul timp de cel puțin 2 zile după scanare.

Ce înseamnă rezultatele?

Rezultatele unei scintigrafii osoase sunt disponibile într-un timp scurt și trebuie analizate de un medic specialist. Substanța marker se întinde uniform pe oasele care nu prezintă niciun tip de alterare.

Pe de altă parte, zonele cu o alterare a celulelor osoase prezintă modificări. În acest sens, se pot observa zone mai deschise sau mai întunecate decât restul oaselor.

Scanarea osoasă nu este un test specific, așa că vor fi necesare și altele pentru a găsi originea modificării. Imagistica prin rezonanță magnetică, tomografia computerizată și biopsia sunt utile pentru a completa procesul de diagnostic.

Scintigrafie osoasă

Scanare osoasă: un test sigur, rapid și de încredere

Se recomandă scanarea osoasa la toți pacienții la care se suspectează prezența metastazelor osoase. De asemenea, este utilă în diagnosticarea și monitorizarea diferitelor modificări ale sistemului osos.

Este un test foarte sigur, fiabil și cu risc scăzut. Orice inconvenient trebuie comunicat medicului curant. Tot personalul medical este instruit pentru a oferi cele mai bune opțiuni disponibile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Abdelrazek S, Szumowski P, Rogowski F, Kociura-Sawicka A, Mojsak M, Szorc M. Bone scan in metabolic bone diseases. Review. Nucl Med Rev Cent East Eur. 2012 Aug 25;15(2):124-31.
  • Nakajima K, Edenbrandt L, Mizokami A. Bone scan index: A new biomarker of bone metastasis in patients with prostate cancer. Int J Urol. 2017 Sep;24(9):668-673.
  • EANM Bone & Joint Committee and the Oncology Committee. The EANM practice guidelines for bone scintigraphy. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2016 Aug;43(9):1723-38.
  • Shimizu A, Wakabayashi H, Kanamori T, Saito A et al. Automated measurement of bone scan index from a whole-body bone scintigram. Int J Comput Assist Radiol Surg. 2020 Mar;15(3):389-400.
  • Willekens I, Vandecasteele SJ, Verhoeven K, De Geeter F. Bone scan findings in erythromelalgia. Hell J Nucl Med. 2018 May-Aug;21(2):151-152.
  • Yang Z, Reed T, Longino BH. Bone Scintigraphy SPECT/CT Evaluation of Mandibular Condylar Hyperplasia. J Nucl Med Technol. 2016 Mar;44(1):49-51.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.