Ce este densiometria osoasă? - Doza de Sănătate
 

Ce este densiometria osoasă?

O densiometrie osoasă face posibilă estimarea riscului de fracturi din cauza pierderii densității osoase. Articolul de astăzi îți va explica tot ce ar trebui să știi despre acest test de diagnostic și metodele de urmărire a evoluției pacientului.
Ce este densiometria osoasă?

Ultima actualizare: 03 iunie, 2021

Ce este densiometria osoasă? O densiometrie osoasă este un test utilizat pe scară largă pentru a determina densitatea minerală a oaselor și pentru a afla dacă acestea s-au deteriorat.

Această procedură este, de asemenea, cunoscută sub numele de absorbțiometrie cu raze X cu energie duală. Acest lucru se datorează faptului că este similară cu o radiografie normală cu raze X. Este deosebit de utilă pentru diagnosticarea și monitorizarea progresiei osteoporozei.

Este un test simplu prescris de obicei femeilor în vârstă. Însă aceasta nu este singura sa indicație. În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre densiometria osoasă, procedura și modul în care medicii interpretează rezultatele acesteia.

Ce este densiometria osoasă și cum este efectuată?

Densiometria osoasă (cunoscută sub acronimul DEXA sau DXA) este un test pentru a determina densitatea minerală osoasă. Ajută medicii să determine dacă a existat o pierdere de integritate sau mineralizare a țesutului osos.

Potrivit unui articol din RadiologyInfo.org, folosește o doză mică de radiații ionizante. Acest lucru face posibilă obținerea imaginilor oaselor. Testul este rapid, simplu și non-invaziv.

De obicei, se concentrează pe oasele șoldului, ale coloanei vertebrale și ale antebrațului. Cu toate acestea, poate examina și alte părți, cum ar fi călcâiele, degetele sau articulațiile.

Tehnologul imagistic este însărcinat cu desfășurarea procedurii. Ulterior, medicul analizează rezultatele. Rolul său principal este de a evalua riscul pacientului de a dezvolta fracturi asociate cu osteoporoza.

Medicii o folosesc, de asemenea, pentru a determina dacă un pacient necesită tratament pentru osteoporoză. De asemenea, este potrivită și pentru monitorizarea efectelor tratamentului în sine. Rezultatele densiometriei osoase ar trebui să se îmbunătățească în timp dacă tratamentul funcționează.

În plus, radiațiile folosite pentru densiometria osoasă nu afectează pacientul. Mai mult, nu duc la efecte secundare, deși nu sunt întotdeauna indicate. De exemplu, există o anumită contraindicație în cazul femeilor însărcinate.

Ce este densiometria osoasă
Măsurarea densității osoase face posibilă stabilirea prezenței osteoporozei și eficacitatea tratamentelor folosite.

De ce să te supui acestui test?

Densiometria osoasă poate determina dacă există o pierdere a densității osoase. Acest lucru poate apărea din cauza multor factori, dar pierderea densității crește cu siguranță riscul de a suferi o fractură.

Din acest motiv, testul este util pentru estimarea riscului de fractură. Această procedură este indicată femeilor aflate în postmenopauză, potrivit unui articol publicat de Centro Diagnóstico de Granada, mai ales celor cu simptome severe care nu urmează niciun tratament hormonal.

Menopauza este unul dintre principalii factori de risc pentru osteoporoză. De fapt, densiometria osoasă este și mai necesară dacă femeia este sau a fost fumătoare.

Acest test este, de asemenea, ideal pentru persoanele care iau anumite medicamente ce afectează oasele, cum ar fi corticosteroizii. Hiperparatiroidismul este o altă indicație. Este o patologie care constă în secreția crescută de hormon paratiroidian (PTH). Acest hormon este responsabil de reglarea metabolismului calciului și al fosforului. Acestea sunt două dintre cele mai importante minerale din structura și densitatea osoasă. Astfel, a avea un istoric familial sau personal de fracturi de șold sau de coloană vertebrală este un alt motiv pentru a face testul.

Cum să te pregătești pentru un test de densiometrie osoasă

Densiometria osoasă este un test simplu care nu necesită pregătire anterioară. Nu provoacă disconfort și nu necesită mult timp. Clínica Universidad de Navarra afirmă că testul durează aproximativ o jumătate de oră.

În mod ideal, trebuie să porți haine confortabile și lași acasă orice accesorii sau bijuterii. Trebuie să îndepărtezi orice obiect metalic înainte de test și să stai nemișcat/ă în timpul procedurii.

Poți mânca în mod normal cu o zi înainte de test. Cu toate acestea, trebuie să încetezi să iei suplimente de calciu cu 24 de ore înainte.

După cum am menționat mai sus, această procedură nu este o idee bună pentru femeile însărcinate. Este esențial să informezi medicul dacă există șansa de a fi gravidă. De asemenea, spune-i medicului dacă ai fost supus/ă recent unui test cu substanță de contrast, cum ar fi o scanare CT.

Ce pot indica rezultatele acestui test?

Medicii interpretează rezultatele densiometriei osoase. Sociedad Española de Geriatría Gerontología descrie o serie de imagini digitalizate și colorate. Acestea trebuie să fie comparate cu valorile stabilite ca fiind normale pentru grupa de vârstă și sexul pacientului. Se obțin două valori sau scoruri.

  • Primul este scorul T, care raportează densitatea osoasă în comparație cu un adult de același sex care are capacitate osoasă maximă. Un scor T sub -1,1 este scăzut, adică pacientul are osteopenie. Scorul T trebuie să fie sub -2,5 pentru ca osteoporoza să fie prezentă.
  • Celălalt scor este Z. Aceasta compară pacientul cu un grup de persoane de aceeași vârstă, sex și condiție fizică. Le permite medicilor să monitorizeze cursul tratamentului.
Medic care explică ce este densiometria osoasă
Urmărirea osteoporozei prin densiometrie face posibilă evaluarea eficacității tratamentului cu calciu și medicamente fixatoare.

Ce altceva este important să știi despre densiometria osoasă?

Ar trebui să-ți informezi medicul cu privire la toate medicamentele și suplimentele alimentare pe care le iei înainte de procedură. Nu trebuie să ții post, dar trebuie să treacă cel puțin o zi fără să iei calciu. Pe lângă bijuterii și obiecte metalice, va fi necesar să îndepărtezi ochelarii și protezele.

Trebuie să ții cont de faptul că densiometria osoasă nu poate prezice cine va avea o fractură. Cu toate acestea, oferă îndrumări cu privire la riscul relativ al bolnavului.

Analiza coloanei vertebrale sau a șoldului este utilă pentru a verifica răspunsul la tratament. Cu toate acestea, cele efectuate asupra călcâielor sau încheieturilor mâinii nu sunt utile în acest scop. Sunt eficiente doar pentru prezicerea riscului de fractură.

O densiometrie osoasă este un simplu test inofensiv

Acest tip de test face posibilă studierea densității minerale osoase, deoarece folosește raze X. Te ajută să verifici dacă există o problemă legată de osteoporoză și chiar monitorizează tratamentul acesteia.

Datorită densiometriei osoase, putem prezice riscul de fractură al oricărei persoane. Acesta este motivul pentru care, pe lângă faptul că este sigură și simplă, medicii o folosesc în mod regulat în zilele noastre.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.