Hidrolipoclasia: ce este și care sunt riscurile sale?
 

Hidrolipoclasia: ce este și care sunt riscurile sale?

Printre diferitele proceduri pentru topirea grăsimilor localizate, hidrolipoclasia este considerată una dintre cele mai eficiente și sigure.
Hidrolipoclasia: ce este și care sunt riscurile sale?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Hidrolipoclasia este prezentată ca o alternativă la liposucția tradițională în ceea ce privește combaterea celulitei, tratarea grăsimilor localizate și reducerea volumului corpului. Este o procedură minim invazivă, iar rezultatele obținute sunt echivalente cu cele ale unei liposculpturi chirurgicale, deși mai rapide și la un cost mai mic.

În această procedură estetică, se aplică o soluție fiziologică sterilă în zonele în care urmează a fi îndepărtate adipozitățile localizate. Cavitația este utilizată pentru a descompune celulele adipoase care sunt îndepărtate prin aspirație sau prin sistemul limfatic.

Hidrolipoclasia poate ajuta la reducerea țesutului adipos sau a grăsimilor din diferite zone ale corpului: abdomen, fese, coapse, brațe, bărbie dublă. Cu toate acestea, nu este recomandată persoanelor obeze și nici nu este considerat un tratament de slăbire.

Ce este hidrolipoclasia?

Există o îngrijorare tot mai mare cu privire la aspectul fizic. Specialiștii caută proceduri noi și eficiente care să vă ajute să vă îmbunătățiți aspectul. Una dintre problemele care generează cele mai multe dureri de cap din punct de vedere estetic este încercarea de a pierde grăsimea localizată. Țesutul gras se acumulează în anumite zone ale corpului și este foarte greu de îndepărtat.

Din acest motiv, se folosesc diverse tratamente estetice. Printre acestea, se numără hidrolipoclazia. Această tehnică se numește așa deoarece apa este utilizată pentru a sparge celulele adipoase. Etimologic, avem hidro (apă), lipo (grăsime) și clasis (pauză).

În plus față de apa injectată, un dispozitiv care generează unde vibratoare de înaltă frecvență (sau ultrasunete) este poziționat pentru a sparge celulele adipoase. Pe scurt, hidrolipoclazia este un tratament eficient pentru eliminarea grăsimilor localizate.

Este indicat în tratamentul adipozităților situate în zona abdominală (inclusiv flancuri), pe coapse, fese, brațe și spate și chiar pentru bărbia dublă. Cu toate acestea, medicul va stabili zona ce va fi tratată în funcție de corp și de tipul de țesut gras.

Medic care explică ce este hidrolipoclasia

În ce constă procedura?

Există tratamente estetice non-invazive și invazive. Hidrolipoclasia este undeva la mijloc, deoarece nu este o intervenție chirurgicală, dar necesită anestezie. În primul rând, se pune diagnosticul, evaluând depozitele de grăsime și determinând care este domeniul prioritar. Zonele care trebuie tratate sunt apoi marcate și dezinfectate.

Trebuie remarcat faptul că hidrolipoclasia necesită anestezie locală. Lidocaina este injectată adesea. Aceasta înseamnă că persoana este conștientă în timpul procedurii, deși acest lucru nu înseamnă că poate observa ceea ce fac medicii.

Odată ce pacientul se află sub efectele anesteziei, țesutul adipos este infiltrat cu o soluție hipotonică sau cu nivel scăzut de osmolar, care poate conține bicarbonat și sare. Apa pătrunde în adipocite, provocând distensie sau umflare și slăbind membrana celulară.

Urmează utilizarea ultrasunetelor focalizate cu frecvență joasă. Temperatura crește și are loc un proces de cavitație, în care sunt generate bule, provocând spargerea sau explozia celulelor adipoase.

Pentru a finaliza tratamentul, se introduce o microcanulă, a cărei funcție este de a aspira grăsimea. În plus, corpul însuși elimină adipocitele rupte prin căi metabolice naturale. Procesul este completat cu masaje pentru a ajuta la drenajul limfatic.

În cele din urmă, se recomandă utilizarea unei centuri post-liposucție. Acest lucru îmbunătățește rezultatele și ajută la modelarea corpului.

Persoana în cauză se va recupera rapid. Durata totală a tratamentului variază de la o oră la două ore și jumătate, maxim. De asemenea, pot fi necesare mai multe sesiuni.

Beneficiile hidrolipoclaziei

Conform unui studiu clinic efectuat pe 64 de pacienți, hidrolipoclazia a dus la o scădere a circumferinței taliei cu până la 8% și a grăsimii corporale cu 6,4%, cu o creștere a masei musculare de 1,3%.

Este considerată o tehnică eficientă pentru tratamentul grăsimilor localizate prin acțiunea comună a apei și a ultrasunetelor. În acest sens, i se atribuie diverse avantaje și avantaje:

  • Reduce celulita, precum și aspectul pielii cu coajă de portocală.
  • Elimină mai multe grăsimi decât liposucția, dar fără bisturiu.
  • Este mai economică.
  • Nu este foarte invazivă.
  • Nu necesită spitalizare sau recuperare.
  • Dispar 1 până la 2 centimetri de grăsime pe sesiune.
  • Nu lasă cicatrici vizibile.

Aveți grijă înainte și după procedură

Pentru a garanta eficacitatea tratamentului, este important ca aportul de grăsimi și alcool să fie redus la minim, pentru a ajuta metabolismul.

În plus, după tratament, se recomandă să se ia în considerare următoarele recomandări:

  • Nu faceți efort fizic în următoarele zile.
  • Mergeți la sesiuni de drenaj sau masaj limfatic timp de cel puțin 3 săptămâni.
  • Mențineți o hidratare adecvată.
  • Folosiți brâuri pentru a modela corpul.
  • Aplicați creme cu vitamina K pentru a reduce vânătăile.

După hidrolipoclasie, timpul total de recuperare poate varia, ajungând până la 3 – 6 săptămâni.

Riscuri, efecte secundare și contraindicații ale hidrolipoclaziei

Unele persoane pot prezenta reacții alergice la anestezie. Potrivit cercetărilor, lidocaina trebuie utilizată cu precauție la pacienții cu insuficiență cardiacă, precum și cu afecțiuni renale sau hepatice și miastenie gravis.

Pe de altă parte, după hidrolipoclasie pot apărea unele disconforturi, deși acestea dispar în timp. Totul depinde de sensibilitatea pacientului. Efectele secundare posibile includ vânătăi, roșeață, pătare a pielii, durere și formarea unui serom.

Hidrolipoclazia este contraindicată în diferite cazuri:

  • Femeile însărcinate sau care alăptează
  • Sub 18 ani
  • Pacienți cu hipertiroidism sau hipertensiune arterială, obezitate, infecții ale pielii sau tumori
  • Tratament anticoagulant
Specialist care aplică hidrolipoclasia

Schimbarea obiceiurilor după hidrolipoclazie

Hidrolipoclasia poate fi o tehnică eficientă pentru tratamentul grăsimilor localizate atât la femei, cât și la bărbați. Ajută chiar și în gestionarea celulitei. De asemenea, este minim invazivă și sigură. Până în prezent, nu au fost raportate cazuri de deces legate de procedură. Cu toate acestea, trebuie să luați măsurile de precauție adecvate și să mergeți doar la chirurgi esteticieni.

În ciuda eficienței procedurii, este necesar să adoptați o dietă sănătoasă și echilibrată, eliminând consumul de alcool. În plus, activitatea fizică regulată este esențială pentru a preveni formarea grăsimilor localizate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Godoy F, et al. Structural changes of fat tissue after nonaspirative ultrasonic hydrolipoclasy J Cutan Aesthet Surg. 2011; 4(2):105-10.
  • Insua E, Fernandez J. Tratamiento de adiposidades localizadas mediante técnicas no quirúrgicas. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria. 2012; 32(2): 37-43.
  • Motta A. Hidrolipoclasia abdominal: variaciones técnicas y resultados antropométricos, en tres centros de medicina estética de Bogotá. Colombia: Universidad del Rosario, 2011. Trabajo de grado.
  • Reyes M. Características biológicas del tejido adiposo: el adipocito como célula endocrina, Revista Médica Clínica Las Condes. 2012: 23(2): 136-144.
  • Smerilli A, Sacot N. Anestésicos locales: historia, acción farmacológica, mecanismo de acción, estructura química y reacciones adversas. Revista de la Facultad de Odontología UBA. 2004; 46: 19-24.
  • Song A, Bennett J, Marra K, et al. Scientific basis for the use of hypotonic solutions with ultrasonic liposuction. Aesthetic Plast Surg. 2006; 30(2): 233-238.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.