Cum se tratează parodontita sau pioreea?
 

Cum se tratează parodontita sau pioreea?

Pioreea este o boală dentară care este asociată cu o igienă orală deficitară. Intervenția în timp util este importantă, deoarece parodontita poate genera complicații. Vă spunem cum să o tratați!
Cum se tratează parodontita sau pioreea?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 02 decembrie, 2022

Bolile gingiilor sunt relativ frecvente. Din cauza expunerii constante la bacterii, acest țesut moale poate fi afectat de probleme inflamatorii și infecțioase. Pioreea este una dintre cele mai relevante boli gingivale, mai ales din cauza complicațiilor pe care le presupune. În ce constă? Cum se tratează parodontita sau pioreea?

Pioreea este o complicație a bolii parodontale cronice, cunoscută sub numele de parodontoză. Apare atunci când oasele și ligamentele care susțin dinții se infectează din cauza proliferării bacteriilor. Potrivit informațiilor publicate de Societatea Spaniolă de Parodonție și Osteointegrare, această boală afectează 25% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani. În plus, incidența sa crește după 65 de ani.

Ce este pioreea sau parodontita?

Pioreea este o boală parodontală cauzată de acumularea plăcii dentare, derivată din igiena dentară deficitară. Se manifestă prin inflamarea și sângerarea gingiilor și afectează și țesuturile de susținere a dintelui, producând retracția gingivală și apariția spațiilor interdentare.

Pioreea se caracterizează prin infecția severă a ligamentelor sau a țesuturilor din apropierea dintelui și este considerată periculoasă, deoarece nu provoacă simptome până când nu generează complicații grave pentru sănătatea orală.

Medic care tratează parodontita
Pioreea apare din cauza acumulării plăcii bacteriene pe dinți. Este adesea asociată cu o igienă orală deficitară.

Cauzele pioreei

Cauza principală a pioreei este proliferarea excesivă a bacteriilor în țesutul bucal. Acest lucru este asociat cu igiena orală deficitară, utilizarea greșită a periuței de dinți, expunerea constantă la stres și consumul de tutun. Chiar și factorii genetici și anomaliile anatomice afectează manifestarea bolii.

Trebuie remarcat faptul că pioreea este consecința gingivitei care nu a fost tratată la timp. Această inflamație a gingiilor, deși nedureroasă la început, este principala cauză a sângerării în timpul periajului. Alți factori legați de apariția parodontitei sunt următorii:

  • Aportul de medicamente care provoacă uscăciunea gurii sau modificări ale gingiilor
  • Deficitul de vitamina B și C
  • Utilizarea de droguri recreative, cum ar fi fumatul de marijuana sau vapingul
  • Modificări hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii sau menopauzei
  • Boli ale sistemului imunitar
  • Alte boli cronice, cum ar fi diabetul și osteoporoza

Simptomele parodontitei

Unul dintre cele mai îngrijorătoare lucruri legate de pioree este absența simptomelor în anumite cazuri. Deși majoritatea persoanelor afectate au avut o anumită manifestare, unii oameni nu prezintă niciun disconfort înainte de declanșarea unei complicații grave. În plus, unii confundă sângerarea cu rănile cauzate de periuța de dinți.

Este recomandat să fiți atenți la anumite semne caracteristice ale acestei afecțiuni. Cele mai frecvente includ următoarele:

  • Sângerare a gingiilor
  • Inflamația și înroșirea gingiilor
  • Dificultate sau disconfort la mestecarea alimentelor
  • Respirație urât mirositoare (halitoză)
  • Dinții mobili
  • Apariția spațiilor interdentare
  • Retragerea gingiilor
  • Sensibilitate dentară la schimbările de temperatură
  • Dinți care nu calcă optim la mestecat

Prezența acestei simptomatologii indică faptul că țesuturile gingiilor se deteriorează. În cazurile severe, când nu există o intervenție adecvată, pioreea poate duce la pierderea dinților. Prin urmare, este esențial să consultați medicul în timp util.

Cum se tratează parodontita sau pioreea?

Alegerea tratamentului pentru pioree se face ținând cont de nivelul de severitate al bolii. În general, afecțiunea este clasificată ca ușoară, moderată sau severă. Medicul determină gradul de afectare și opțiunile terapeutice.

Având în vedere complicațiile pe care le presupune, trebuie menționat faptul că nu există remedii la domiciliu care să poată ameliora această afecțiune. Pentru a opri deteriorarea țesuturilor afectate, este necesar să vă îmbunătățiți obiceiurile de igienă și să urmați tratamentul medical prescris.

Igienă

Fără îndoială, prima măsură de prevenire și tratare a pioreei este asigurarea unei igiene dentare adecvate. Aceasta presupune un periaj corect al dinților de mai multe ori pe zi, pe lângă folosirea aței dentare și a altor produse de curățare complementare.

În prezent, companii precum Laboratorios KIN oferă o gamă largă de produse care servesc ca adjuvanți pentru tratamentul gingivitei și bolii parodontale. Opțiuni precum apa de gură pentru uz zilnic sau gelul de gură cu acid hialuronic pentru gingii ajută la oferirea unei protecții suplimentare gurii.

Ambele produse au componente care ajută la stoparea înmulțirii excesive a bacteriilor și la prevenirea formării plăcii dentare. De asemenea, întăresc țesuturile lezate și contribuie la recuperarea acestora.

Bărbat care folosește apă de gură
Utilizarea apelor de gură sau a gelurilor cu acid hialuronic pentru gingii poate ajuta la tratarea pioreei.

Tratament parodontal de bază

Persoanele cu pioree primesc tratamentul parodontal de bază, care include proceduri ce ajută la eliminarea bacteriilor acumulate pe suprafața dentară și în zonele din apropiere. În ce constă procedura?

  • În primul rând, are loc o detartrare și răzuire radiculară.
  • Apoi, se prescriu antibiotice. Alegerea depinde de tipul de bacterii de pe dinți.

Chirurgie parodontală

Când pioreea este prea avansată, tratamentul de bază nu este suficient. Are loc o intervenție cunoscută sub numele de chirurgie parodontală, prin se tratează parodontita. Aceasta constă în accesarea pungilor parodontale profunde, unde se află agenții patogeni.

Dacă infecția a provocat deja distrugeri semnificative de țesut, vor fi necesare alte tehnici, precum regenerarea ghidată a țesuturilor.

Pioreea tinde să reapară

După efectuarea unui tratament pentru pioree, boala este monitorizată pe termen lung. Dacă nu se ține cont de îngrijirea corespunzătoare, se poate manifesta din nou.

Pe lângă asigurarea unei igiene orale optime prin folosirea produselor recomandate, este esențial să vizitați periodic medicul dentist. Acesta va interveni prin curățare profilactică (dacă este necesar). Doar medicul tratează parodontita în mod corect!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pihlstrom BL, Michalowicz BS, Johnson NW. Periodontal diseases. Lancet. 2005 Nov 19;366(9499):1809-20. doi: 10.1016/S0140-6736(05)67728-8. PMID: 16298220.
  • Saini R, Marawar PP, Shete S, Saini S. Periodontitis, a true infection. J Glob Infect Dis. 2009;1(2):149-150. doi:10.4103/0974-777X.56251
  • Mehrotra N, Singh S. Periodontitis. [Updated 2020 Jul 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541126/
  • Dahiya P, Kamal R. Hyaluronic Acid: a boon in periodontal therapy. N Am J Med Sci. 2013;5(5):309-315. doi:10.4103/1947-2714.112473
  • Casale M, Moffa A, Vella P, et al. Hyaluronic acid: Perspectives in dentistry. A systematic review. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016;29(4):572-582. doi:10.1177/0394632016652906

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.