8 sfaturi pentru igiena orală zilnică
 

8 sfaturi pentru igiena orală zilnică

Practicarea unei bune igiene orale în fiecare zi ajută la prevenirea multor afecțiuni bucale. Vă spunem ce ar trebui să faceți!
8 sfaturi pentru igiena orală zilnică
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 24 decembrie, 2022

Practicarea unei bune igiene orale ajută la prevenirea multor boli ale gurii. Igiena optimă previne disconfortul, durerea, complicațiile și tratamentele complexe și costisitoare. Descoperiți 8 sfaturi pentru igiena orală zilnică!

Îngrijirea sănătății bucale este esențială pentru ca gura să își poată îndeplini funcțiile în mod normal. Dinții sănătoși vă vor permite să mușcați, să vorbiți, să mâncați și să zâmbiți fără probleme. Nu este vorba de a avea grijă doar de aspect. Neatenția poate duce la probleme grave de sănătate.

O igiena orală bună ajută la eliminarea și controlul acumulării plăcii bacteriene. În continuare, vă oferim 8 sfaturi de care trebuie să țineți cont în fiecare zi pentru igiena orală optimă. A ști ce să faceți, cum, când și cu ce produse vă va permite să vă bucurați de un zâmbetul impecabil.

8 sfaturi pentru igiena orală zilnică

1. Spălați-vă corect pe dinți

Modul în care vă spălați pe dinți are foarte mult de-a face cu sănătatea dentară. S-ar putea să credeți că este suficient să plimbați periuța în gură un minut, dar nu este așa.

Este important să acordați suficient timp pentru a îndeplini corect această sarcină. Periuța de dinți trebuie să formeze un unghi de 45° cu gingiile, perii căzând pe îmbinarea dintre elementele dentare și țesutul gingival.

Mișcările trebuie să fie blânde, dar ferme, curățând toate suprafețele dentare. Prin urmare, trebuie să periați fețele interne, externe și superioare ale tuturor dinților.

Pentru a curăța suprafețele interioare ale dinților anteriori, periuța trebuie ținută vertical. Folosiți mișcări în sus și în jos. Pentru a vă asigura că periajul este suficient, întregul proces trebuie să dureze cel puțin 2 minute.

Prin aceste mișcări, eliminați placa bacteriană. Dacă această peliculă de bacterii și resturi nu este curățată, se acumulează și se transformă în tartru, provocând carii, gingivită și respirație urât mirositoare.

Fată care se spală pe dinți
Periajul zilnic este o parte esențială a îngrijirii gurii.

2. Curățați-vă gura frecvent

În mod ideal, gura trebuie igienizată de două ori pe zi, așa cum sugerează Asociația Stomatologică Americană (ADA). Pacienții cu risc mai mare de patologii bucale sau cei care folosesc aparate ortodontice trebuie să își curețe dinții după fiecare masa.

Periajul dimineața ajută la îndepărtarea plăcii care se acumulează noaptea, când producția de salivă este mai mică și bacteriile proliferează mai mult. Cu acest prim periaj, veți începe ziua cu o gură curată și o respirație proaspătă.

Igiena orală seara, înainte de a merge la culcare, este la fel de importantă. Periajul dinților înainte de culcare elimină placa care s-a acumulat pe parcursul zilei.

3. Nu exagerați

O curățare exagerată, foarte frecventă, prea lungă sau prea intensă poate fi contraproductivă. Periajul excesiv poate uza smalțul, care este responsabil de protejarea dinților.

Smalțul este un țesut dentar foarte puternic, capabil să protejeze dinții de tot ce se întâmplă în interiorul gurii. A consuma alimente la temperaturi diferite și cu texturi diferite este posibil datorită acestui strat mineral. Dacă dinții își pierd stratul superior, dentina este expusă. Acest țesut nu este pregătit pentru contactul cu exteriorul, ceea ce va cauza probleme de sensibilitate sau durere.

Periajul foarte intens poate răni și gingiile. În cazul unei forțe excesive, țesutul gingival se retrage, lăsând expusă o parte a rădăcinii dintelui. Acest lucru predispune la durere, sensibilitate și carii.

4. Alegeți periuța potrivită pentru o bună igienă orală

Pentru o bună igienă orală, este necesar să folosiți instrumente adecvate. Alegerea celei mai potrivite periuțe de dinți vă va permite să ajungeți cu ușurință în toate zonele gurii și să o curățați corect.

Există periuțe de dinți cu diferite tipuri de peri, forme și dimensiuni. Alegeți peri moi pentru a nu deteriora smalțul și gingiile. Dimensiunea capului nu trebuie să fie foarte mare, pentru a igieniza fiecare sector al gurii. În ceea ce privește designul, forma și materialul, totul depinde de gusturile și nevoile fiecăruia.

Periuțele de dinți pot fi manuale sau electrice. Ambele modele sunt capabile de o igienă orală adecvată dacă sunt utilizate corespunzător. Cele electrice pot face procesul mai ușor.

Este important de reținut că periuța de dinți trebuie să fie în stare bună. Schimbați periuța sau capul la fiecare 3 luni sau mai devreme dacă perii prezintă semne de uzură.

5. Nu neglijați limba

Curățarea limbii este un alt aspect fundamental pentru igiena orală optimă. Placa bacteriană se acumulează și pe suprafața acestui organ. Persistența bacteriilor și a resturilor alimentare pe limbă poate cauza respirația urât mirositoare. De aceea, este important să o curățați în fiecare zi.

Folosiți un instrument de curățat limba. Acesta este special conceput pentru a răzui suprafața linguală și a îndepărta toate reziduurile care se acumulează. Lipsa acestui accesoriu nu este un motiv pentru a neglija limba. O periuță de dinți pusă deoparte poate fi folosită pentru curățarea limbii.

Pentru a curăța limba, faceți mișcări din spate în față, până ajungeți la vârf. Repetați și clătiți de fiecare dată.

6. Alegeți paste de dinți cu fluor

Pastele de dinți ajută la curățarea dinților și previn multe boli ale gurii. Există diferite arome și diferiți compuși, care oferă beneficii specifice.

Atunci când vreți să alegeți cel mai bun produs, ideal este să consultați medicul dentist. În orice caz, ideal este să alegeți o pastă de dinți care conține fluor. Acest element este capabil să prevină apariția cariilor, să reducă proliferarea bacteriană și să consolideze structura dentară.

7. Folosiți ața dentară în fiecare zi

Ața dentară este esențială pentru o bună igienă orală. Acest element vă permite să curățați zona dintre dinți, unde perii nu pot ajunge.

Metoda cea mai folosită de adulți este tăierea unei bucăți de ață dentară de 50 cm lungime și înfășurarea ei în jurul degetelor mijlocii. Aplicând presiune cu degetul arătător și cu degetul mare, ața dentară este trecută printre dinți. Mișcările trebuie făcute de sus în jos pentru dinții superiori și de jos în sus pentru elementele inferioare, ajungând la linia gingiei. Curățarea se repetă răzuind laterala celuilalt dinte în același spațiu.

Acest lucru se repetă în fiecare dintre spațiile interdentare. Pe măsură ce curățați, desfășurați firul nefolosit de la un deget mare și înfășurați firul folosit de celălalt deget mare.

Pentru unii oameni, folosirea aței dentare poate fi dificilă, mai ales pentru copii. Dar nu trebuie să renunțați. Practica ajută la dobândirea abilităților necesare.

În plus, există accesorii care ușurează folosirea aței dentare, precum mânerele pentru suport. Sunt instrumente din plastic concepute pentru a prinde ața dentară. Unele au șnurul deja atașat și sunt de unică folosință.

8. Luați în considerare utilizarea apei de gură

Apele de gură sunt o completare excelentă atunci când vine vorba de o bună igienă orală. Aceste lichide ajută la curățarea zonelor greu accesibile prin alte metode.

Apa de gură se folosește la sfârșitul rutinei de igienă orală, după periajul dinților, trecerea racletei peste limbă și folosirea aței dentare. Trebuie să luați o măsură și să vă clătiți gura fără a înghiți apa.

Există ape de gură cu diferite componente, care le conferă caracteristici speciale pentru diferite nevoi orale. Medicul dentist vă va recomanda cel mai bun produs.

Există ape antiseptice care ajută la reducerea bacteriilor, care sunt foarte utile la pacienții cu parodontită. Altele conțin fluor pentru remineralizarea dinților și pentru a reduce riscul apariției cariilor sau sensibilitatea.

Există și ape cu efecte de albire. Acestea ajută la păstrarea rezultatelor tratamentelor de albire a dinților.

Sfaturi pentru igiena orală zilnică cu apă de gură
Apele de gură au scopuri diferite. Medicul vă poate sfătui cu privire la cel mai bun produs.

Alte sfaturi importante pentru igiena orală zilnică

Pentru a vă menține gura sănătoasă, țineți cont de următoarele:

  • Beți multă apă: apa ajută la îndepărtarea resturilor de alimente și la curățarea cavității bucale. În plus, o gură hidratată și umedă este mult mai protejată de bacterii.
  • Adoptați o dietă echilibrată: o dietă hrănitoare și sănătoasă, cu un aport adecvat de vitamine și minerale precum calciul, fluorul și fosforul, favorizează sănătatea dinților și a gingiilor.
  • Limitați alimentele dulci și acide: reducerea aportului de alimente zaharoase, ultraprocesate sau acide aduce beneficii dinților. Luați în considerare reducerea consumului de băuturi răcoritoare, dulciuri și produse de patiserie industriale.
  • Evitați tutunul: fumatul are efecte dăunătoare asupra sănătății bucale. Renunțarea la tutun este o decizie care favorizează sănătatea.
  • Vizitați medicul dentist de cel puțin 2 ori pe an: controalele și curățările la fiecare 6 luni vă ajută să vă mențineți gura sănătoasă. În cazul în care apare o afecțiune, detectarea și tratarea ei precoce îmbunătățește prognosticul și evită tratamentele invazive și incomode.

Beneficiile unei bune igiene orale

A avea o gură sănătoasă vă va permite să zâmbiți cu încredere și să vă folosiți gura în mod normal. Mușcatul, mâncatul și vorbitul nu vor fi o problemă.

Practicarea unei bune igiene orale vă va ajuta să evitați bolile care pot provoca disconfort, durere și complicații. Dacă vă îngrijiți corect gura, nu va trebui să confruntați cu dinții negri sau rupți, sensibilitatea dentară sau respirația urât mirositoare.

Grație acestor sfaturi pentru igiena orală zilnică, puteți avea grijă de cavitatea bucală așa cum trebuie și beneficia de un zâmbet sănătos și frumos!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alva, M. A. C., Santos, A. A. C., & Moreira, A. C. (2018). Sensibilidad dentaria: causas y tratamiento. Revista Mexicana de Estomatología5(1), 65-67.
  • Singh, S., Singh, D., & Macedo, M. B. L. (2022). Dispositivos para remoção da saburra lingual: revisão de literatura. Research, Society and Development11(6), e54411629554-e54411629554.
  • Félix Corrales, C. A. (2018). Relación entre la remoción del cubrimiento lingual y los niveles de compuestos volátiles sulfurados utilizando un limpiador lingual vs un cepillo dental.
  • González, R. J., Carrillo, A., Santana, H. L., Urrutia, A. F., & Calva, J. C. (2020). 37. FLUOR MITOS Y VERDADES. Revista de la Academia Mexicana de Odontología Pediátrica32(S1), 30-31.
  • Malca, M. C., Pari, M. E. C., & Portaro, C. P. (2021). Uso del Hilo dental asociado al cepillado¿ Qué dice la evidencia científica?. Revista de Odontopediatría Latinoamericana11(Suplemento).
  • Pérez Guamán, O. A. (2021). Métodos de prevención de caries en dientes temporales (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Tigselema Mena, S. E. (2020). Enjuagues bucales para el control de placa bacteriana (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Páez, C. A. V., Castillo, E. L. T., & Ávila, J. A. T. (2021). Higiene bucal como factor determinante en incidencia de caries dental niños de 6 a 12 años. ReciMundo5(1), 227-240.
  • Casals-Peidró, E. (2005). Hábitos de higiene oral en la población escolar y adulta española. Rcoe10(4), 389-401.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.