Curățătorul de limbă: ce este și cum se folosește?
 

Curățătorul de limbă: ce este și cum se folosește?

Curățătorul de limbă vă ajută să preveniți respirația urât mirositoare, infecțiile și să aveți o gură mai sănătoasă. Aflați mai multe despre el în acest articol!
Curățătorul de limbă: ce este și cum se folosește?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

De la o vârstă foarte fragedă, părinții încearcă să ne învețe cât de important este să avem o igienă orală adecvată. Zâmbetul și respirația spun multe despre noi. Dar ați auzit vreodată de curățătorul de limbă?

După cum bine știți, pentru a avea gura și dinții cu adevărat curați, nu este suficient periajul de două ori pe zi. De fapt, medicii stomatologi insistă foarte mult asupra corectitudinii acestui obicei: este important să ne spălăm corect pe dinți după fiecare masă.

În plus, ne recomandă să folosim, cel puțin o dată pe zi, o apă de gură și ață dentară. Toate aceste măsuri urmăresc același lucru: eliminarea tuturor urmelor de alimente și bacterii de pe dinții și mucoasa bucală.

Dacă nu reușim să efectuăm corect această curățare, resturile se acumulează. Din acest motiv, în acest articol, vă explicăm ce este curățătorul de limbă și de ce este atât de important.

Ce este curățătorul de limbă?

Răzuitorul sau curățătorul de limbă este o unealtă mică ce se numește și racletă pentru limbă. Deși există diferite tipuri, are adesea forma U. Este folosit pentru a îndepărta toate resturile alimentare și bacteriile de pe suprafața limbii care pot rămâne după periajul dinților.

Acest lucru este foarte important pentru că, deși mulți oameni nu sunt conștienți de acest lucru, bacteriile responsabile de halitoză, de exemplu, se pot afla și pe limbă. Halitoza sau respirația urât mirositoare este ansamblul de mirosuri neplăcute din gură.

Majoritatea cazurilor de halitoză sunt generate de curățarea incorectă a gurii. Resturile alimentare, bacteriile și saliva se acumulează. Se formează o peliculă subțire, transparentă, numită placă bacteriană.

Persoană care se spală pe dinți

 

Acțiunea bacteriilor este de vină pentru mirosul neplăcut. Prin urmare, este foarte important să acordați atenție tuturor colțurilor gurii, inclusiv limbii. Astfel, puteți curăța temeinic toate zonele.

Cât de eficient este curățătorul de limbă?

Chiar dacă practicați igiena adecvată și vă periați limba cu periuța obișnuită, este posibil să nu fie suficient. Potrivit medicilor stomatologi, un produs de curățare a limbii este cu aproape 30% mai eficient în îndepărtarea tuturor bacteriilor.

În plus, curățătorul ajunge în zone mai îndepărtate de pe limbă decât peria și într-un mod mai puțin agresiv. Este un instrument foarte ieftin și ușor de obținut din orice farmacie și chiar din unele supermarketuri.

Practicarea unei rutine complete de igienă orală vă poate ajuta nu numai să preveniți respirația urât mirositoare, ci și să evitați multe boli și infecții, cum ar fi boala parodontală.

Cum se folosește racleta pentru limbă?

Pentru a folosi un produs de curățare a limbii, ideal este să-l includeți în rutina de igienă atunci când vă spălați pe dinți. Dimineața este momentul ideal, deoarece mulți germeni se acumulează în gură pe timpul nopții.

Curățătorul de limbă elimină placa bacteriană

 

Stați în fața unei oglinzi pentru a putea vedea limba și a-i curăța toate părțile. Încercați să acoperiți întreaga suprafață a limbii, începând cu partea cea mai îndepărtată.

Este esențial să faceți mișcarea spre exterior, pentru a elimina toate bacteriile. Nu uitați să vă clătiți corespunzător gura.

Concluzie

Curățătorul de limbă este un instrument ieftin și mic, care ne ajută să îndepărtăm toate resturile și bacteriile din gură, pentru a evita atât respirația urât mirositoare, cât și eventualele infecții sau boli.

În mod ideal, ar trebui să mergeți frecvent la dentist pentru controale și curățări dentare. Respectarea tuturor acestor sfaturi vă va ajuta să aveți o gură mai sănătoasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.