Răzuirea limbii are beneficii pentru sănătate?
 

Răzuirea limbii are beneficii pentru sănătate?

Răzuirea limbii este o practică de igienă orală care aduce multe beneficii pentru sănătate. Descoperiți principalele sale avantaje!
Răzuirea limbii are beneficii pentru sănătate?
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Igiena orală este importantă pentru a menține sănătatea și pentru a preveni bolile. Dar știați că răzuirea limbii în rutina de îngrijire orală vă aduce numeroase beneficii?

Limba este un organ muscular mobil, acoperit cu mici umflături numite papile. De această structură depind mai multe funcții ale gurii, cum ar fi vorbirea, mestecatul, înghițirea și perceperea gustului, texturii și temperaturii alimentelor.

Bacteriile orale, resturile alimentare și celulele moarte se acumulează pe suprafața limbii. Când aceste depozite persistă fără a fi îndepărtate, pot apărea probleme de respirație urât mirositoare, pierderea gustului și risc crescut de carii și parodontită. În plus, limba capătă un aspect neigienic. Cum ajută răzuirea limbii?

Ce este răzuirea limbii?

Răzuirea limbii implică frecarea suprafeței acestui organ cu un instrument mic, rotunjit și dințat, creat în acest scop. Poate fi din plastic sau metal. Acesta din urmă este mai durabil, dar poate fi puțin mai scump.

Instrumentele din plastic sunt mai ieftine, dar trebuie înlocuite mai des. Alegerea depinde de preferințele personale. În orice caz, este greșit să credem că frecarea limbii cu o periuță de dinți este la fel de eficientă.

Un studiu din 2004 a comparat aceste metode. Deși ambele proceduri îndepărtează reziduurile, răzuirea este mai eficientă la îndepărtarea compușilor volatili de sulf. Totuși, dacă folosirea unei răzuitoare nu este o opțiune, este mai bine să vă periați limba decât să nu faceți nimic.

Femeie care se ocupă de răzuirea limbii

Beneficiile răzuirii limbii

După cum am menționat deja, bacteriile, resturile și celulele moarte se pot acumula pe limbă. În timp, acest lucru poate duce la respirație urât mirositoare și probleme de sănătate dentară. În acest sens, răzuirea limbii este foarte benefică. Care sunt principalele sale efecte?

Promovează simțul gustului

Unul dintre beneficiile răzuirii limbii este îmbunătățirea percepției gustului. Un organ curat poate distinge mai bine senzațiile de dulce, sărat, amar și acid. Un studiu publicat în Journal of Clinical Periodontology sugerează utilizarea racletei de limbă de două ori pe zi pentru a optimiza simțul gustului.

Îmbunătățește aspectul limbii

Acumularea deșeurilor pe limbă generează un aspect albicios pe care mulți îl percep ca fiind neigienic. Prin răzuirea zilnică a limbii, puteți îndepărtați acest strat și să preveniți formarea ulterioară.

Porțiunea superficială a mucoasei linguale este acoperită și protejată de un strat de keratină. Producția acestei substanțe este menținută în echilibru, fiind eliminată atunci când înghițim sau consumăm alimente cu o anumită textură.

Cu toate acestea, uneori, acest echilibru dispare și papilele linguale sunt acoperite de un strat mai mare de cheratină. Ele pot arăta ca firele de păr și pot da naștere unei limbi păroase.

În legătură cu aceasta, trebuie remarcat faptul că utilizarea racletei contribuie la echilibrul producției de keratine. Astfel, limba rămâne curată și cu aspectul ei normal roz.

Elimină bacteriile

Bacteriile din gură, în cantități adecvate, ajută la menținerea echilibrului florei bucale naturale. O bună igienă contribuie la controlul acestui microbiom, astfel încât să-și îndeplinească rolul fără inconveniente.

Răzătoarea pentru limbă îndepărtează ușor bacteriile acumulate și sursa lor de nutriție. Prin urmare, un alt beneficiu este menținerea igienei acestei zone. Potrivit unui studiu distribuit în Odontostomatol Trop, acest instrument a ajutat la reducerea prezenței microorganismelor patogene în gură.

S-a demonstrat eficacitatea împotriva Streptococcus mutans și lactobacililor din gură. Acești germeni sunt principalii responsabili de apariția cariile dentare și respirația urât mirositoare.

Îmbunătățește sănătatea generală

Eliminarea bacteriilor din gură este cheia pentru prevenirea cariilor, gingivitei, bolilor parodontale și altor probleme care afectează gura. Răzuirea limbii face parte din practicile de igienă care elimină germenii dăunători.

Îngrijirea corectă se traduce prin șanse mai mici de a suferi de patologii bucale. Ajută la creșterea sentimentului de bunăstare generală și a calității vieții. Gura joacă un rol fundamental în viața de zi cu zi. De fapt, sănătatea orală bună este asociată cu un risc mai scăzut de patologii sistemice, cum ar fi următoarele:

  • Boli de inimă
  • Diabet
  • Cancer

Ajută la reducerea respirației urât mirositoare

Halitoza este o afecțiune care are un impact negativ asupra vieții de zi cu zi. Relațiile și stima de sine sunt afectate de prezența respirației urât mirositoare.

Cele mai multe probleme sunt cauzate de bacteriile prezente în gură și de produsele lor metabolice. Eliminarea germenilor și a resturilor acumulate pe limbă ajută la rezolvarea unei părți a problemei.

Deși răzuirea limbii oferă beneficii, această măsură nu este suficientă. Combinarea cu periajul dinților și utilizarea apelor de gură este necesară pentru a trata mirosul urât.

Perspectiva ayurvedică asupra curățării limbii

Medicina ayurvedică evidențiază practica răzuirii limbii. Pe lângă avantajele pe care le-am menționat deja, această perspectivă adaugă alte câteva beneficii răzuirii limbii.

Curentul ayurvedic susține că limba are o legătură directă cu unele dintre organele vitale ale corpului, cum ar fi următoarele:

  • Inimă
  • Ficat
  • Plămâni
  • Rinichi
  • Splină
  • Stomac

Folosind un răzuitor pentru limbă, toxinele sunt îndepărtate de pe suprafața acesteia. Organele asociate și țesuturile profunde sunt stimulate, masate și curățate.

Pe de altă parte, această perspectivă consideră că limba reflectă starea de sănătate și bunăstare a corpului. Din acest motiv, inspecția sa este considerată o metodă de diagnosticare.

În ceea ce privește îmbunătățirea percepției gustului, Ayurveda adaugă că o recepție senzorială mai bună ne ajută să mâncăm mai puțin. De asemenea, evită necesitatea adăugării de zahar, sare și alți aditivi asociați cu probleme de sănătate.

Cum se efectuează corect răzuirea limbii?

Odată ce v-ați spălat pe dinți, este timpul să vă igienizați limba. După cum am menționat deja, este necesar să folosiți o racletă pentru limbă. Aceștia sunt pașii necesari:

  1. Stați în fața oglinzii, deschideți gura și scoateți limba.
  2. Așezați capătul rotunjit al racletei pe spatele limbii, fără a exercita prea multă presiune. Dacă apare un reflex de vomă, puteți începe puțin câte puțin, dintr-o zonă anterioara, până când organismul se obișnuiește cu curățarea zonei.
  3. Trageți încet și ușor racleta înainte spre vârful limbii. Mișcările trebuie să fie întotdeauna din spate în față, niciodată în sens invers.
  4. Repetați această acțiune până când toată suprafața linguală a fost răzuită. După fiecare răzuire, reziduurile trebuie îndepărtate cu hârtie absorbantă.
  5. În cele din urmă, racleta trebuie spălată cu apă caldă și săpun. De asemenea, trebuie să o uscați și să o depozitați într-o zonă uscată și curată.

Procesul poate fi repetat de mai multe ori pe zi, în funcție de nevoile individuale. De obicei, durează aproximativ 2 minute.

Notă: Dacă pe suprafața linguală se observă pete, leziuni în relief sau alte modificări în timpul procesului, consultați medicul stomatolog. De multe ori, curățarea permite depistarea patologiilor care nu erau vizibile din cauza lipsei de curățare.

 

Instrumente pentru igiena orală
Răzuirea limbii nu este suficientă pentru o igiena dentară optimă. Prin urmare, trebuie completată cu alte obiceiuri, precum periajul și utilizarea apelor de gură.

Importanța îngrijirii orale complete

După cum v-am spus, practicarea răzuirii limbii aduce multiple beneficii sănătății orale. Acest lucru trebuie combinat cu alte măsuri care garantează sănătatea structurilor bucale.

Așadar, acordați atenție periajului. Igienizarea dinților și gingiilor timp de două minute, cel puțin de două ori pe zi, ajută la îngrijirea sănătății bucale. O perie moale și pasta de dinți cu fluor sunt ideale pentru această sarcină.

Utilizarea aței dentare este esențială, deoarece permite eliminarea plăcii bacteriene care se acumulează între dinți. În același mod, este convenabil să finalizați întregul proces de igienă cu apă de gură.

Printre altele, este esențial să vă îmbunătățiți dieta și să evitați alimentele care afectează sănătatea dentară, precum zaharurile, acizii și băuturile carbogazoase. Desigur, trebuie să evitați și consumul de alcool și tutun.

O ultimă recomandare este vizita la dentist. Consultațiile vă permit să monitorizați starea gurii și să tratați din timp orice problemă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pedrazzi, V., Sato, S., de Mattos, M. D. G. C., Lara, E. H. G., & Panzeri, H. (2004). Tongue‐cleaning methods: a comparative clinical trial employing a toothbrush and a tongue scraper. Journal of periodontology75(7), 1009-1012.
  • Quirynen, M., Avontroodt, P., Soers, C., Zhao, H., Pauwels, M., & Van Steenberghe, D. (2004). Impact of tongue cleansers on microbial load and taste. Journal of clinical periodontology31(7), 506-510.
  • Almas, K., Al-Sanawi, E., & Al-Shahrani, B. (2005). The effect of tongue scraper on mutans streptococci and lactobacilli in patients with caries and periodontal disease. Odonto-stomatologie tropicale= Tropical dental journal28(109), 5-10.
  • Lipat, C. Z. R., Aquino, K. Y. A., Solmeron, P. C. M., Verano, P. A., Villones, P. D. S., & Clerigo, M. E. (2018). Tongue Scraping: A Reduction of Bacterial Count in the Oral Cavity. Asia Pacific Journal of Allied Health Sciences1, 201-213.
  • Van Tornout, M., Laleman, I., Dadamio, J., Degeest, S., Vancauwenberghe, F., & Quirynen, M. (2014). Halitosis y cubrimiento lingual. Periodoncia y osteointegración24(1), 17-21.
  • Winkel, E. G., & Tangerman, A. (2014). Causas de halitosis intra y extraoral. Periodoncia y Osteointegración24(1), 25-29.
  • Gurpinar, B., Yildirim, G., Kumral, T. L., Akgun, M. F., Sari, H., Tutar, B., & Uyar, Y. (2019). A simple method to reduce halitosis; tongue scraping with probiotics. Journal of Breath Research14(1), 016008.
  • Outhouse, T. L., Al‐Alawi, R., Fedorowicz, Z., & Keenan, J. V. (2006). Tongue scraping for treating halitosis. Cochrane Database of Systematic Reviews, (2).
  • Bordas, A., McNab, R., Staples, A. M., Bowman, J., Kanapka, J., & Bosma, M. P. (2008). Impact of different tongue cleaning methods on the bacterial load of the tongue dorsum. Archives of oral biology53, S13-S18.
  • Dwivedi, V., Torwane, N. A., Tyagi, S., & Maran, S. (2019). Effectiveness of various tongue cleaning aids in the reduction of tongue coating and bacterial load: a comparative clinical study. J Contemp Dent Pract20(4), 444-448.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.