Sfaturi pentru igiena orală cu aparat dentar - Doza de Sănătate
 

Sfaturi pentru igiena orală cu aparat dentar

Igiena orală atunci când porți aparat dentar necesită mai mult timp și îngrijire. Deși implică un efort suplimentar, merită efortul deoarece asigură funcționarea corectă a aparatului, a dispozitivului de fixare și a bracketurilor.
Sfaturi pentru igiena orală cu aparat dentar

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Igiena orală cu aparat dentar nu este deloc ușor de întreținut. Însă menținerea dinților și a bracket-urilor curate este esențială atât pentru obținerea unui tratament de succes, cât și pentru prevenirea problemelor de sănătate orală, precum cariile și gingivita.

O persoană cu aparat dentar sau alte dispozitive ortodontice va trebui să depună mult efort pentru întreținerea igienei orale, mai ales dacă aparatul este fix. Pentru a obține o igienă dentară adecvată, este nevoie de mult timp și ustensile.

Din fericire, principiile unei igiene dentare adecvate atunci când porți aparat dentar sunt destul de simple. Sunt acțiuni ușoare care, deși necesită mai mult timp decât de obicei, garantează faptul că nu vei suferi de probleme suplimentare în viitor. Mai jos, îți vom explica cei șapte pași necesari pentru a avea o bună igienă orală cu aparat dentar.

Sfaturi pentru igiena orală cu aparat dentar

1. Spălatul pe dinți cu periuța

Cea mai importantă măsură pentru igiena dentară adecvată cu aparat dentar este periajul dinților. Trebuie să te speli pe dinți de cel puțin trei ori pe zi. Cu toate acestea, este recomandat să te speli pe dinți și după ce ai mâncat sau băut orice aliment sau băutură ce conține zahăr.

Periuță cu pastă de dinți

Periajul dinților înainte de culcare este cel mai important și cel căruia trebuie să-i dedici cel mai mult timp. Cel mai bine este să perii ușor fiecare dinte separat, pe ambele părți și în interiorul spațiilor interdentare. Periajul este principalul mod de a combate placa bacteriană.

Periajul dinților este unul dintre cele mai importante obiceiuri de igienă orală. Dacă porți aparat dentar, cel mai bine este să te speli pe dinți după fiecare masă sau gustare pentru a îndepărta resturile alimentare ce rămân blocate între dispozitiv și dinți.

2. Alegerea periuței de dinți

Există periuțe de dinți speciale pentru igiena orală cu aparat dentar. Acestea sunt concepute în formă de V pentru a putea să curețe zonele de lângă aparatul dentar.

Mulți experți consideră că cel mai bine este să folosești o periuță de dinți electrică. Cele mai bune periuțe de dinți electrice sunt reîncărcabile și au o tehnologie oscilantă. În plus, trebuie să alegi un cap special conceput pentru aparatul dentar. Dacă periuța de dinți are senzor de presiune, este cu atât mai bine. Acest lucru te va împiedica să aplici presiune excesivă și să deteriorezi aparatul dentar.

3. Pasta de dinți

Ca regulă generală, cel mai bine este să folosești pasta de dinți cu fluor, deoarece aceasta te va ajuta să îți protejezi dinții de carii, fără a avea o acțiune prea dură asupra lor. Pasta de dinți abrazivă nu este deloc recomandată, deoarece are tendința de a deteriora smalțul dinților și aparatul dentar.

Dacă ai și o altă problemă de sănătate orală, cum ar fi halitoza sau gingivita, consultă mai întâi medicul stomatolog pentru a afla tipul de pastă de dinți pe care trebuie să îl folosești. Cu toate acestea, nu uita că pasta de dinți este doar un adjuvant. Periajul corect este cel mai important lucru.

4. Ața dentară

Da, folosirea aței dentare este de o importanță majoră. Ața dentară îți permite să ajungi în spațiile interdentare pentru a obține o igienă orală adecvată cu aparat dentar. Cu toate acestea, atunci când porți aparat dentar, oricât de bine ți-ai peria dinții, tot vei rata anumite zone greu accesibile.

Din cauza aparatului dentar, pe dinți pot rămâne mici resturi de alimente, pe care nu le observi. Cel mai bine este să folosești ață dentară cerată cu mâner atașat. Plimbă foarte ușor ața în sus și în jos. Apoi, concentrează-te pe spațiile interdentare.

Igiena orală cu aparat dentar

Utilizarea aței dentare ajută la îndepărtarea resturilor alimentare blocate între dinți și aparatul dentar.

5. Revelatoarele de placă bacteriană

Revelatoarele de placă bacteriană ajută la identificarea zonelor în care există resturi de alimente. Nu te poți baza exclusiv pe periaj, mai ales dacă porți un aparat dentar fix, deoarece poți trece cu vederea anumite zone, iar altele sunt foarte greu accesibile.

Utilizează revelatoare de placă bacteriană după periaj. Acestea îți vor arăta care sunt zonele care trebuie periate mai mult și locurile care au de suferit din pricina igienei orale deficitare.

6. Apa de gură

Apa de gură este esențială pentru cei care poartă aparat dentar. Aceasta se utilizează după periajul dentar. Principala sa funcție este de a elimina bacteriile și alte microorganisme din cavitatea bucală.

Unele ape de gură sunt concepute special pentru persoanele cu aparat dentar, deoarece nu deteriorează acest dispozitiv. În orice caz, o apă de gură cu fluor ajută întotdeauna la protejarea smalțului dinților.

Fată care se spală pe dinți

Pentru o igienă orală adecvată, folosește întotdeauna apă de gură după periaj. Aceasta elimină bacteriile care se pot dezvolta în cavitatea bucală.

7. Irigatorul bucal

Irigatorul bucal este un dispozitiv indicat pentru menținerea unei igiene dentare adecvate. Atunci când porți aparat dentar, există multe zone în care resturile alimentare se pot acumula. Acestea pot trece neobservate.

Irigatorul bucal oferă un flux de apă pulsatorie care ajunge în toate colțurile gurii. Este perfect pentru cei care necesită o îngrijire specială la nivel bucal. Există mai multe tipuri de irigatoare bucale pe piață, de la cele simple, la cele cu caracteristici sofisticate.

Concluzie

Dacă porți aparat dentar, trebuie să acorzi o atenție sporită igienei orale. Prin urmare, este recomandat să-ți îmbunătățești tehnica de periaj, să alegi periuțe de dinți special concepute, să folosești zilnic ața dentară și să te clătești cu apă de gură după fiecare periaj. De asemenea, este esențial să mergi la medicul stomatolog în mod regulat pentru a verifica evoluția dinților și starea aparatului dentar.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México, 29(1), 21-24.
  • Arnold WH, Dorow A, Langenhorst S, Gintner Z, Bánóczy J, Gaengler P. Effect of fluoride toothpastes on enamel demineralization. BMC Oral Health. 2006;6:8. Published 2006 Jun 15. doi:10.1186/1472-6831-6-8
  • Asl Aminabadi N, Balaei E, Pouralibaba F. The Effect of 0.2% Sodium Fluoride Mouthwash in Prevention of Dental Caries According to the DMFT Index. J Dent Res Dent Clin Dent Prospects. 2007;1(2):71–76. doi:10.5681/joddd.2007.012
  • Cozzani M, Ragazzini G, Delucchi A, et al. Oral hygiene compliance in orthodontic patients: a randomized controlled study on the effects of a post-treatment communication. Prog Orthod. 2016;17(1):41. doi:10.1186/s40510-016-0154-9
  • Atassi, F., & Awartani, F. (2010). Oral hygiene status among orthodontic patients. Journal of Contemporary Dental Practice11(4), 25–32.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.