Ce sunt revelatoarele de placă bacteriană?
Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa
Știți ce sunt revelatoarele de placă bacteriană? În acest articol, vă vom spune tot ce trebuie să știți despre aceste substanțe care colorează biofilmul de pe dinți.
Placa bacteriană, numită și biofilm, este un film subțire, lipicios, translucid, format din bacterii și zaharuri care se depun și aderă la suprafețele dinților. Dacă nu este îndepărtat corect prin periajul zilnic, biofilmul se acumulează, devenind alb-gălbui și conferind zonei o textură aspră. Se vede cel mai adesea pe partea de jos a dinților și în jurul aparatelor ortodontice, două zone greu accesibile pentru igiena dentară.
Prezența plăcii este cauza mai multor probleme ale gurii, cum ar fi cariile, gingivita și respirația urât mirositoare, printre altele. De aceea, eliminarea sa totală este atât de importantă. Aici intră în joc revelatoarele de placă, un mare ajutor când vine vorba de igiena dentară.
Ce sunt revelatoarele de placă bacteriană?
După cum am menționat deja, atunci când se formează placa, aceasta este transparentă; acest lucru face dificilă percepția și poate conferi dintelui un aspect curat. Revelatoarele de placă bacteriană sunt substanțe capabile să coloreze biofilmul pentru a-l face vizibil. În acest fel, îndepărtarea acestuia este mai ușoară.
A ști unde se află placa bacteriană vă permite să identificați ce zone ale gurii ar trebui curățate cu mai multă atenție Acești agenți sunt foarte utili în programele preventive și ca motivație pentru îngrijirea orală.
Citiți și:
Revelatoarele de placă bacteriană: caracteristici
Revelatoarele de placă bacteriană conțin coloranți speciali care permit biofilmului să fie pigmentat roșu, roz sau violet pentru a-l face vizibil. Există diferite substanțe care sunt folosite pentru a le produce, cum ar fi eritrozina, fuchsina, fluoresceina de sodiu, floxina sau verdele de malachit, printre altele.
Există diferite prezentări, așa cum vom detalia mai târziu. Principalele caracteristici pe care ar trebui să le aibă un revelator sunt enumerate mai jos:
- Ușor de folosit
- Comod
- Biocompatibil și solubil în apă
- Nu trebuie să irite gingiile sau să fie alergenic
- Aromă plăcută
- Contrast de culoare: intensitatea culorii ar trebui să varieze la placa bacteriană nouă și cea veche
- Durată suficientă a păstrării culorii
- Ușor de îndepărtat după utilizare
Forme de prezentare
Pe piață, puteți găsi diferite prezentări. Aceasta permite alegerea celei mai potrivite alternative. Le prezentăm mai jos.
Comprimate masticabile
Sunt tablete care se mestecă până se dizolvă complet. Apoi, se efectuează 3 sau 4 clătiri cu apă. Abia după aceea se observă placa bacteriană.
Aceste revelatoare colorează toată placa bacteriană în roșu. Există și produse în două tonuri, care nuanțează cea mai veche placă în albastru și cea mai nouă în roșu. În prezent, acestea nu sunt atât de utilizate, deoarece implică o perioadă lungă de mestecare. Mai mult, eficacitatea lor depinde de abilitatea pacientului de a le folosi.
Gel revelator
Este destinat pentru uz profesional. Este folosit de medicul dentist în cabinet și necesită bureți pentru a-l manipula. Este foarte util pentru determinarea riscului apariției cariilor. Gelul colorează diferitele forme de placă bacteriană în trei nuanțe diferite:
- Nouă: culoare roșu-roz
- Matură sau veche albastru
- Acidă: albastru deschis
Lichid revelator
Este o metodă foarte ușor de utilizat acasă. Se pun 2-3 picături de produs în gură, cu care se clătesc toți dinții timp de un minut. Gura se clătește cu apă pentru a elimina excesul. Există două tipuri:
- O singură culoare: colorează întreaga placă bacteriană într-o singură culoare
- Două culori: placa matură este colorată în albastru și cea mai nouă în roșu
Pe lângă pătarea dinților, colorează limba și gingiile, de aceea este indicat să-l folosiți înainte de a merge la culcare. De asemenea, această prezentare include și un lichid revelator fotosensibil care este utilizat în cabinetele stomatologice. Acesta din urmă are particularitatea de a fi vizibil atunci când se folosește lumină. Avantajul său este că nu se observă rămășițe la sfârșitul procedurii.
Citiți mai mult:
Apă de gură
Este unul dintre cele mai populare revelatoare de placă bacteriană pentru uz casnic, deoarece este ușor de manevrat. Se folosește acasă, înainte de a vă spăla dinții, ca apă de gură dentară.
Cum se utilizează revelatoarele de placă bacteriană
Am menționat deja cum să utilizați revelatoarele de placă în funcție de fiecare prezentare. Scopul este ca substanța colorantă să se amestece cu saliva, astfel încât să fie distribuită pe toate suprafețele dinților.
Timpul de utilizare este cel indicat de producător și, în unele cazuri, va fi necesar să vă clătiți cu apă de mai multe ori pentru a elimina excesul. Trebuie efectuat un periaj profund pentru a îndepărta toate zonele colorate. La final, va fi necesar să vă clătiți gura de mai multe ori pentru a elimina tot colorantul. Se recomandă utilizarea acestuia noaptea, înainte de culcare, deoarece limba și gingiile pot fi pătate.
Un ajutor de luat în considerare
Acum știți ce sunt și cum să folosiți revelatoarele de placă bacteriană. Și, deși nu este necesar să le folosiți în fiecare zi, vizualizarea locurilor în care se acumulează bacteriile vă va permite să vă îmbunătățiți tehnica de periaj.
Medicul dentist vă va putea sfătui cu privire la modul de utilizare. Le puteți găsi cu ușurință în farmacii și puteți alege prezentarea care vă place cel mai mult. Acest produs merită luat în considerare pentru o igienă dentară adecvată. Știți deja că îngrijirea sănătății orale previne multe boli și vă permite să afișați un zâmbet strălucitor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Casado Gómez, Inmaculada, et al. “Entrenamiento del alumnado en la evaluación de la higiene oral con cultivos microbianos y revelador de placa previo y posterior al cepillado bucodental y para educación sanitaria.” (2019).
- Ames Quincho, Gabriela Luz. “Eficacia del control de placa bacteriana de los pacientes con tratamiento ortodoncico que acuden a la especialidad de ortodoncia y ortopedia maxilar de la universidad privada Norbert Wiener-Lima 2017.” (2018).
- Chiliquinga Macias, Jorge Adrian. Efectividad del cepillado escolar supervisado en el control de placa bacteriana. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
- de Sousa, Rui Sérgio Henriques Mota. “Comparação da eficácia do revelador de placa com método físico de descolamento.” (2019).
- Namrata, M., Nandhini G. Ashok, and Dhanraj Ganapathy. “A survey of knowledge, attitude, and practice toward disclosing agents among dental students: A prospective study.” International Journal of Orofacial Research 2.2 (2017): 48.
- Datta, Dipayan, et al. “Disclosing solutions used in dentistry.” World J Pharm Res 6.6 (2017): 1648-56.
- Mensi, Magda, et al. “Plaque disclosing agent as a guide for professional biofilm removal: A randomized controlled clinical trial.” International journal of dental hygiene 18.3 (2020): 285-294.
- Fasoulas, Aristeidis, et al. “Detection of dental plaque with disclosing agents in the context of preventive oral hygiene training programs.” Heliyon 5.7 (2019): e02064.
- Parry, Joshua A., et al. “Disclosing agents for the intraoperative identification of biofilms on orthopedic implants.” The Journal of arthroplasty 32.8 (2017): 2501-2504.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.