Ce sunt și ce rol au chakrele?
În ultimii ani, o mare varietate de terapii complementare de origine orientală, recunoscute pentru capacitatea lor de a promova bunăstarea, au devenit populare în Occident. Deși dovezile privind siguranța și eficacitatea lor sunt limitate, mărturiile celor care le-au încercat au stârnit interesul multor pacienți. Ce sunt și ce rol au chakrele?
Potrivit unor surse precum Wikipedia, chakrele provin din hinduism și se referă la centre energetice incomensurabile situate în corp, în special de la perineu până la zona aurei care se află deasupra coroanei. Sunt șapte, conform tradiției hinduse și fiecare are o vibrație energetică specifică care este asociată cu aspecte ale vieții și sănătății.
Ce sunt și ce rol au chakrele? Cum funcționează?
Termenul chakră provine din sanscrită și înseamnă „cerc” sau „disc”. Potrivit hinduismului, cele 7 chakre sunt centre energetice care se află în diferite părți ale corpului uman. Ele funcționează ca „supape” de reglare pentru fluxul de energie și, în funcție de locația lor, variază în forță și viteză de vibrație.
În India, se crede că aerul inhalat (cunoscut sub numele de energie prana) călătorește prin corp, energizând centrii energetici. Chakrele primesc, acumulează și distribuie prana pentru a optimiza funcțiile diferitelor părți ale corpului
Din acest motiv, cele 7 chakre sunt folosite ca resursă în medicina energetică. Pot contribui la ameliorarea anumitor afecțiuni și probleme de sănătate.
Deși s-au făcut studii în acest sens, cum ar fi cel publicat recent în Global Advances in Health and Medicine, nu există dovezi suficient de puternice pentru a ști dacă chakrele sunt utile împotriva bolilor. Cu toate acestea, ele sunt legate de sistemul endocrin al organismului.
Cele 7 chakre
După cum am menționat deja, sistemul chakrelor are 7 centri energetici vitali, care sunt concentrați în principal pe coloana vertebrală. Aceștia sunt:
- Muladhara sau chakra rădăcinii, asociată cu glandele suprarenale
- Svadhisthana sau chakra sacră, asociată cu ovarele la femei și testiculele la bărbați
- Manipura sau chakra plexului solar, asociată cu pancreasul
- Anahata sau chakra inimii, asociată cu timusul
- Vishuddha sau chakra gâtului, asociată cu tiroida
- Ajna sau chakra celui de-al treilea ochi (situat între sprâncene), asociată cu glanda pituitară
- Sahasrara sau chakra coroanei, asociată cu glanda pineală
Fiind producătoare de vortexuri energetice, chakrele, atunci când sunt sănătoase, oferă date energetice prin care sistemele corpului creează un sistem informațional global, care va fi cel care influențează bunăstarea.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă aceste tipuri de terapii ajută cu adevărat la combaterea bolilor prin energia subtilă generată în aceste puncte.
Citiți și: Sativa vs. Indica: caracteristici, diferențe și efecte secundare
Cu ce sentimente sunt asociate cele 7 chakre?
În ciuda lipsei de dovezi, chakrele continuă să iasă în evidență în medicina alternativă ca adjuvant împotriva problemelor legate de glandele menționate. În plus, urmând textele hinduse și budiste, acestea sunt asociate și cu anumite sentimente.
1. Muladhara chakra sau chakra rădăcină
- Este situată între anus și organele genitale.
- Culoarea sa este roșie.
- Elementul său este pământul.
- Este blocată de frică. Prin urmare, trebuie să lăsați temerile deoparte pentru a o elibera.
2. Svadhisthana chakra sau chakra sacră
- Este situată în sacrum.
- Este asociată cu culoarea portocalie.
- Elementul său este apa.
- Vinovăția o blochează. Prin urmare, trebuie să scapați de ea. Pentru aceasta, este necesar să știți să iertați.
3. Chakra Manipura sau chakra plexului solar
- Este situată la două degete deasupra buricului.
- Culoarea sa este galbenă.
- Focul este elementul său.
- Este blocată de rușine.
4. Anahata chakra sau chakra inimii
- Este situată în regiunea inimii.
- Culoarea sa este verde.
- Elementul atribuit este aerul.
- Este blocată de durere.
- Este legată de sentimentele inimii.
5. Vishuddha chakra sau chakra gâtului
- Este situată în regiunea gâtului.
- Corespunde culorii albastru.
- Elementul atribuit este eterul.
- Este legată de comunicare.
6. Ajna chakra sau chakra al treilea ochi
- Este situată între cei doi ochi.
- Culoarea sa este violet.
- Este asociată cu intuiția și gustul.
- Este blocată de iluzii.
7. Sahasrara chakra sau chakra coroanei
- Este situată pe coroană.
- Corespunde culorii violet sau indigo.
- Este blocată de legăturile lumești.
Citiți și: Care este semnificația culorii lila?
7 chakre pentru a promova starea de bine
Cele 7 chakre sunt o altă resursă pe care medicina orientală ne-o oferă ca o completare pentru a promova starea de bine. Cu toate acestea, având în vedere lipsa de dovezi, este important să o considerăm o opțiune terapeutică și nu un tratament de primă linie pentru boli.
Pentru a afla mai multe despre beneficiile lor, este înțelept să solicitați îndrumarea unui expert. Tehnica este adesea combinată cu alte terapii sănătoase, cum ar fi yoga, băile de cuarț și exercițiile de respirație profundă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Huang WL. (2021). Energy Alterations and Chakras’ Energy
Deficiencies in Dementia Patients. J Neurol Sci Res. 2(1)-07 - Krishnakumar PR. The sri chakra as a symbol of the human body. Anc Sci Life. 1993;12(3-4):316–319.
- Ling HW (2020) Chakras and energy alterations in patients with oligospermia. Arch Urol Res 4(1): 010-016. DOI: 10.17352/aur.000009
- McMurray, S. (2005). Chakra talk: Exploring human energy systems. Holistic Nursing Practice, 19(2), 94. https://doi.org/10.1097/00004650-200503000-00012
- Ross CL. Energy Medicine: Current Status and Future Perspectives. Glob Adv Health Med. 2019;8:2164956119831221. Published 2019 Feb 27. doi:10.1177/2164956119831221
- Tuan L. (2019). El gran libro de los chakras. Barcelona, España: Ed. De Vecchi.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.