Sativa vs. Indica: caracteristici, diferențe și efecte secundare
 

Sativa vs. Indica: caracteristici, diferențe și efecte secundare

Deși Sativa este energizantă și revigorantă, Indica este o opțiune calmantă și relaxantă. Aflați mai multe despre aceste specii de canabis!
Sativa vs. Indica: caracteristici, diferențe și efecte secundare

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Când vine vorba de familia Cannabaceae, speciile Sativa și Indica sunt cele mai cunoscute. Deși ambele sunt folosite în scopuri medicinale și recreative, acţionează diferit.

Pe de o parte, Sativa are efect revigorant și energizant capabil să elibereze stresul, să sporească creativitatea și să îmbunătățească concentrarea. Indica este legată de relaxare și combate insomnia.

Totuși, experții au pus sub semnul întrebării această clasificare și subliniază că, în loc să vorbim despre Sativa și Indica, cel mai corect ar fi să împărțim plantele în tulpini sau chemovar (soiuri chimice).

Denumirile creează confuzie

Deși cel mai comun mod de a diferenția aceste plante este după nume, acest lucru ar putea să nu fie suficient pentru a garanta că obțineți un anumit efect pe care îl căutați. Plantele individuale, chiar dacă sunt același tip de canabis, au efecte diferite.

Prin urmare, în loc să ne ghidăm după nume, trebuie să fim atenți și la compoziția chimică și la tehnica de cultivare. Recomandarea este să respectați descrierea făcută de cultivator.

Chemovarele se disting prin cantitatea de canabinoizi și terpene, ceea ce face posibil să se determine care este tulpina cea mai potrivită pentru o anumită afecțiune.

Canabinoizii

Canabinoizii sunt compuși naturali prezenți în speciile din familia Cannabaceae. Sunt principalele cauze ale efectelor pozitive și negative:

 • Tetrahidrocannabinol (THC): este principalul constituent psihoactiv al acestei familii de plante, mai exact compusul care produce starea de euforie.
 • Canabidiol (CBD): este un compus care nu produce euforie. În schimb, este legat de beneficii pentru sănătate, cum ar fi ameliorarea durerii și migrenelor și prevenirea convulsiilor.
 • Canabinol (CBN): este asociat cu reducerea simptomelor și efectelor secundare ale tulburărilor neurologice, cum ar fi convulsii, epilepsie sau rigiditate musculară.
 • Acid tetrahidrocannabinol (THCA): deși similar cu THC, acest compus nu este psihoactiv. Dimpotrivă, i se atribuie beneficii împotriva inflamației cauzate de artrită și boli autoimune. Este folosit pentru ameliorarea simptomelor Parkinsonului și sclerozei laterale amiotrofice (ALS).
 • Cannabigerol (CBG): legat de ameliorarea anxietății, depresiei și simptomelor tulburării obsesiv compulsive (TOC).
Țigară din marijuana
THC este compusul psihoactiv asociat cu efectele de modificare a conștiinței ale consumului de marijuana recreațional.

Terpenele

Deși este adevărat că nivelul de THC și CBD este cel care atrage atenția, terpenele au căpătat și ele importanță. Acestea sunt naturale, afectează mirosul plantei și oferă anumite efecte tulpinilor.

Câteva terpene sunt:

 • Bisabolol: are proprietăți antiinflamatorii și analgezice.
 • Caryophyllene: poate ameliora anxietatea și simptomele depresiei și trata ulcerele.
 • Linalool: se crede că promovează relaxarea și îmbunătățește starea de spirit.
 • Mircen: cunoscut drept cea mai comună terpenă. Beneficiile sale includ reducerea anxietății și a insomniei.
 • Ocimeno: printre efectele sale amintim combaterea agitației.
 • Pinene: ajută la îmbunătățirea memoriei și la ameliorarea durerii.
 • Terpinolenă: re proprietăți sedative, antibacteriene și antifungice.
 • Limonen: poate reduce nivelul de stres și poate îmbunătăți starea de spirit.
 • Humulenă: are proprietăți antiinflamatorii.
 • Eucaliptol: pe lângă reducerea inflamației, ar putea ajuta la combaterea bacteriilor.

Cannabis sativa vs. Cannabis indica

Canabis sativa

Aceasta este o specie care crește în climat cald și uscat, inclusiv în Africa, America Centrală și Asia de Sud-Est. În general, aceste plante se caracterizează prin faptul că sunt înalte, ajungând la 3 metri și jumătate. Sunt subțiri și cu frunze a căror formă seamănă cu cea a degetelor. Au doze mari de THC și doze mici de CBD. Au efect energizant sau revigorant.

Cele mai populare tulpini de sativa includ Acapulco Gold, Panama Red și Durban Poison.

Cannabis indica

Originară din Asia Centrală (Afganistan, Pakistan, India și Turcia), această specie s-a adaptat la climatul ostil al munților. Plantele sunt adesea scurte și robuste, cu vegetație densă și frunze groase.

Spre deosebire de C. sativa, Indica are niveluri mai mari de CBD. Efectele sale sunt relaxante, motiv pentru care se recomandă consumul pe timp de noapte.

Cele mai cunoscute trei tulpini Indica includ Hindu Kush, Afghan Kush și Granddaddy Purple.

Care sunt cele mai bune tulpini pentru anumite boli?

Iată ce afecțiuni ar putea fi abordate cu cele mai populare tulpini de Sativa și Indica. Amintiți-vă că acest lucru este experimental și nu există încă suficiente dovezi solide:

 • Acapulco Gold (sativa): oboseală, stres, greață, durere
 • Purple Kush (indica): dureri cronice, spasme musculare, insomnie
 • Sour Diesel (sativa): oboseală, stres, durere acută, anxietate
 • Bubba Kush (indica): insomnie, durere severă, apetit scăzut
 • Granddaddy Purple (indica): poftă de mâncare, insomnie, sindromul picioarelor neliniștite
 • Afghan Kush (indica): insomnie, durere severă, apetit scăzut
 • Super Silver Haze (sativa): stres, anxietate, energie scăzută
 • Supranatural (sativa): migrenă, glaucom, dureri de cap, dispoziție scăzută

Riscuri și recomandări de utilizare

Unele dintre efectele secundare ale consumului de canabis includ uscarea ochilor și a gurii, amețeli, letargie, anxietate, paranoia, ritm cardiac rapid și hipotensiune arterială. Desigur, luați în considerare că majoritatea acestor riscuri sunt cauzate de THC și nu de CBD.

Forma de consum poate crește probabilitatea de a experimenta efecte adverse. De exemplu, fumatul plantei cauzează iritarea plămânilor și a căilor respiratorii, care la rândul lor provoacă tuse și dificultăți de respirație.

Preparatele orale nu generează aceste riscuri. Cu toate acestea, au nevoie de timp pentru a începe să lucreze și, atunci când o fac, efectele psihoactive sunt mai puternice și durează mai mult.

Specii de cânepă Sativa vs. Indica

Sativa vs. indica: cum să alegeți planta potrivită?

Atunci când alegeți planta potrivită, trebuie să știți mai întâi ce vreți să tratați, fie că este vorba de creșterea nivelului de energie sau de combaterea insomniei. În al doilea rând, trebuie să fiți conștienți de gradul de toleranță.

Luați în considerare istoricul medical. Amintiți-vă că această plantă poate provoca reacții adverse și poate interacționa cu alte medicamente, așa că cel mai bine este să consultați un specialist.

Canabisul nu este legal peste tot în lume. Prin urmare, înainte de a cumpăra sau a consuma orice tip de plantă, trebuie să fiți la curent cu legile din țara voastră. De asemenea, consultați un profesionist din domeniul sănătății sau un expert în această familie de plante.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Patra, P. H., Barker-Haliski, M., White, H. S., Whalley, B. J., Glyn, S., Sandhu, H., Jones, N., Bazelot, M., Williams, C. M., & McNeish, A. J. (2019). Cannabidiol reduces seizures and associated behavioral comorbidities in a range of animal seizure and epilepsy models. Epilepsia, 60(2), 303–314. https://doi.org/10.1111/epi.14629
 • Sommano, S. R., Chittasupho, C., Ruksiriwanich, W., & Jantrawut, P. (2020). The Cannabis Terpenes. Molecules (Basel, Switzerland), 25(24), 5792. https://doi.org/10.3390/molecules25245792
 • Lafaye G, Karila L, Blecha L, Benyamina A. Cannabis, cannabinoids, and health. Dialogues Clin Neurosci. 2017 Sep;19(3):309-316. doi: 10.31887/DCNS.2017.19.3/glafaye. PMID: 29302228; PMCID: PMC5741114.
 • Kicman A, Toczek M. The Effects of Cannabidiol, a Non-Intoxicating Compound of Cannabis, on the Cardiovascular System in Health and Disease. Int J Mol Sci. 2020 Sep 14;21(18):6740. doi: 10.3390/ijms21186740. PMID: 32937917; PMCID: PMC7554803.
 • Volkow ND, Swanson JM, Evins AE, DeLisi LE, Meier MH, Gonzalez R, Bloomfield MA, Curran HV, Baler R. Effects of Cannabis Use on Human Behavior, Including Cognition, Motivation, and Psychosis: A Review. JAMA Psychiatry. 2016 Mar;73(3):292-7. doi: 10.1001/jamapsychiatry.2015.3278. PMID: 26842658.
 • Cho CM, Hirsch R, Johnstone S. General and oral health implications of cannabis use. Aust Dent J. 2005 Jun;50(2):70-4. doi: 10.1111/j.1834-7819.2005.tb00343.x. PMID: 16050084.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.