Logo image
Logo image

Ce tratament pentru molluscum contagiosum există?

3 minute
Molluscum contagiosum este o infecție a pielii cauzată de un virus. Este o boală foarte contagioasă care poate fi contractată atât de copii, cât și de adulți.
Ce tratament pentru molluscum contagiosum există?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Molluscum contagiosum este o infecție virală contagioasă, cauzată de un tip de virus cunoscut sub numele de pox virus. Această infecție este mai frecventă la persoanele cu o viață sexuală activă și la pacienții purtători de virusul imunodeficienței umane. Ce tratament pentru molluscum contagiosum există?

Infecția cu acest virus produce mici umflături pe piele care arată ca niște papule. Se poate contracta prin atingerea zonei infectate sau în timpul actului sexual. Totuși, această infecție nu este periculoasă și poate să dispară în mod spontan.

Poate fi tratată, așa cum vom vedea mai târziu. Infecția apare mai des la copii, la adulții activi sexual și la pacienții cu sistemul imunitar slăbit, precum cei cu HIV.

Molluscum contagiosum este o infecție a pielii

După cum am menționat, molluscum contagiosum este o infecție a pielii cauzată de un virus care trăiește în epidermă. Este o boală foarte contagioasă care poate fi contractată atât de copii, cât și de adulți.

Poate fi contractată prin contact sexual și se răspândește cu ușurință și prin contact non-sexual și folosirea în comun a hainelor și a prosoapelor. Toți oamenii se pot contamina, fără diferențe între bărbați și femei.

Leziunile apar cel mai des la nivelul feței, al gâtului, al axilelor și al părții superioare a mâinilor. Însă, dacă infecția s-a transmis pe cale sexuală, acestea se pot forma și pe organele genitale, pe abdomenul inferior sau pe interiorul coapselor.

Nodulii sau umflăturile care se formează sunt mici și duri. De obicei, nu sunt dureroși, deși pot provoca iritații. Alte caracteristici ale acestor formațiuni produse de virus sunt următoarele:

  • Sunt reliefate, rotunde și de culoarea pielii
  • Se pot înroși și inflama, provocând mâncărimi
  • Pot cădea atunci când pacientul se scarpină, ceea ce facilitează răspândirea virusului

Descoperiți și: 7 moduri de a detecta precoce și de a preveni infecțiile vaginale

Some figure
Molluscum contagiosum este cauzat de un virus.

Măsuri de prevenție

La fel ca majoritatea infecțiilor virale, molluscum contagiosum poate fi prevenit:

  • Evitați contactul cu zonele de piele bolnave, indiferent dacă este vorba despre o altă persoană infectată sau de propriile leziuni, infecția putând fi transmisă spre alte părți ale corpului.
  • Spălați-vă des pe mâini. Este una dintre cele mai bune metode de prevenire a acestei infecții.
  • Nu faceți sex cu cineva bolnav sau dacă sunteți bolnavi. Contactul apropiat favorizează contaminarea. Prin urmare, evitați sexul până când umflăturile dispar complet și luați măsurile de precauție necesare pentru a reduce contactul direct.
  • Nu împrumutați obiecte personale. Acestea includ îmbrăcămintea, prosoapele, periile de păr și alte obiecte personale.

Acoperirea leziunilor cu tifon steril constituie o soluție pentru a preveni răspândirea virusului. Veți preveni răspândirea bolii prin evitarea contactului direct cu leziunile existente.

Some figure
Leziunile cutanate provocate de molluscum contagiosum sunt foarte contagioase.

Care este cel mai bun tratament pentru molluscum contagiosum?

După cum știm deja, această infecție poate dispărea de la sine. Totuși, poate fi tratată pentru a accelera vindecarea. Tratamentul depinde de caracteristicile pacientului, precum și de manifestarea bolii. În ceea ce privește caracteristicile pacientului, ne referim în primul rând la starea sistemului imunitar.

Când boala nu dispare de la sine, putem alege dintre următoarele opțiuni de tratament:

  • Excizie prin răzuire: prin tehnici dermatologice
  • Înghețare prin crioterapie
  • Tratament farmacologic
  • Laser

Descoperiți și: Cum se dezinfectează casa după răceală sau gripă?

Concluzie

Molluscum contagiosum este o infecție virală care se răspândește foarte ușor. Prin urmare, este esențial să puneți preț pe măsurile de prevenție. Nu este o infecție foarte gravă și de obicei dispare de la sine, deși există un tratament eficient pentru molluscum contagiosum. Adresați medicului orice întrebare aveți despre acest subiect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Uzuncakmak, T. K., & Karadag, A. S. (2018). Molluscum contagiosum. In Diagnostics to Pathogenomics of Sexually Transmitted Infections. https://doi.org/10.1002/9781119380924
  • Chen, X., Anstey, A. V., & Bugert, J. J. (2013). Molluscum contagiosum virus infection. The Lancet Infectious Diseases. https://doi.org/10.1016/S1473-3099(13)70109-9
  • Olsen, J. R., Gallacher, J., Piguet, V., & Francis, N. A. (2014). Epidemiology of molluscum contagiosum in children: A systematic review. Family Practice. https://doi.org/10.1093/fampra/cmt075

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.