Logo image
Logo image

Cele 4 tipuri de injecții care există

3 minute
Există patru tipuri de injecții și numele lor este corelat cu calea de administrare. Articolul de astăzi va descrie caracteristicile fiecăruia.
Cele 4 tipuri de injecții care există
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 03 august, 2023

Există patru tipuri de injecții și le clasificăm în funcție de calea de administrare. Medicamentele injectabile sunt de tip parenteral și vin în două tipuri de recipiente din sticlă: fiole și flacoane.

Fiolele sunt un sistem închis, au gâtul lung și o constricție la bază. Odată ce ai rupt deschiderea sau „gâtul”, poți extrage cu ușurință medicamentul.

Flacoanele sunt și ele un sistem închis, au un gât scurt și un dop din plastic dur căptușit cu metal. Trebuie să injectezi un volum de aer egal cu volumul substanței dorite pentru a extrage conținutul acestora.

Medicamentul poate fi gata pentru administrare așa cum este sau poate necesita o altă substanță pentru amestec. Iată cele patru tipuri de injecții, precum și caracteristicile specifice fiecăreia!

Some figure
Injecțiile intravenoase sunt frecvente în spitale.

Tipuri de injecții

1. Injecții intravenoase

Profesioniștii din domeniul medical utilizează calea intravenoasă pentru administrarea medicamentelor în următoarele cazuri:

  • Situații de urgență
  • Seroterapie
  • Medicamente diluate

Acest lucru se datorează faptului că este cea mai rapidă cale, absorbția medicamentelor fiind imediată.

2. Injecții intradermice

Acesta este unul dintre tipurile de injecții utilizate pentru a efectua teste de diagnostic și teste cutanate (cum ar fi cele de alergie) și pentru a administra anestezice locale.

Injecțiile intradermice trebuie să introducă o cantitate de medicament egală sau mai mică de 0,3 mililitri.De obicei, se fac cu o seringă de 1 mililitru sau cu un ac conic scurt, care este portocaliu sau transparent.Se pot aplica pe anumite părți ale umărului, zona centrală a antebrațului sau partea superioară a spatelui.

Vezi și:

Informații despre vaccinul împotriva poliomielitei

Procedura pentru injecțiile intradermice

O mână strânge pielea zonei și cealaltă introduce acul, aproape paralel cu pielea, cu partea teșită a acului în sus.Medicamentul formează o bășică.În cele din urmă, specialistul îndepărtează acul fără a pune presiune pe bășică.

3. Injecții subcutanate

Acest tip de injecție introduce medicamentul în țesutul subcutanat.Cele mai utilizate medicamente care sunt administrate pe această cale sunt:

  • Vaccinuri
  • Heparină
  • Insulină

Volumul administrat variază între 1,5 și 2 mililitri și se folosesc seringi de 1 sau 2 mililitri cu ac conic mediu portocaliu.În plus, este o cale de absorbție lentă, iar cele mai utilizate zone sunt fața externă a brațului, fața anterioară a coapsei, precum și abdomenul și zona scapulară a spatelui.

Procedura pentru injecțiile subcutanate

După dezinfectarea zonei vizate, medicul strânge pielea.Apoi, introduce acul la un unghi de 45 de grade – cu partea teșită a acului orientată în sus.Trebuie să tragă pistonul pentru a verifica dacă nu a perforat un vas de sânge.

Unghiul se modifică pentru administrarea heparinei.Este important ca pacientului să i se spună să nu atingă sau să apese locul puncției pentru a evita vânătăile.

4. Injecții intramusculare

Some figure
Acest tip de injecție este utilizat pentru unele tipuri de vaccinuri.

Acest tip de injecție este folosit pentru administrarea de medicamente în mușchi. Cele mai utilizate medicamente sunt vaccinurile și alte substanțe precum analgezicele, antiinflamatoarele, corticosteroizii și antibioticele.

Este o cale de absorbție mai rapidă decât cea subcutanată. În plus, efectul apare în aproximativ 15 minute. Volumul injectat este mai mic de 15 mililitri și seringa este de 2 sau 5 mililitri, cu un ac conic mediu de culoare verde pentru adulți.

Cele mai frecvente zone de administrare sunt cadranul exterior superior al gluteilor, deltoidul și partea laterală a piciorului.

Procedura pentru injecțiile intramusculare

Pentru administrarea acestor injecții, medicul introduce un ac direct în mușchi la un unghi de 90 de grade. Apoi, adaptează seringa încărcată și trage pistonul înapoi pentru a se asigura că nu a perforat un vas de sânge.

Medicul inoculează încet medicamentul, deoarece aceasta este o cale dureroasă. Fibrele musculare sunt lipite între ele și se desprind atunci când lichidul intră, provocând multă durere. Apoi, medicul îndepărtează atât seringa, cât și acul în același timp.

Vezi și:

Când va apărea vaccinul contra cancerului cerebral?

Tipurile de injecții depind de medicament și de situație

În cele din urmă, după cum ai putut vedea în acest articol, căile de administrare a medicamentelor parenterale sunt multiple și depind de mai mulți factori.Acum ești mai informat despre aceste proceduri și vei ști exact ce se întâmplă data viitoare când trebuie să mergi la spital!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rimbaud, P. E., & Chavarría, L. R. (2005). Métodos de sujeción y aplicación de inyectables. Bio-Nica.Inf. https://doi.org/10.1016/j.foreco.2008.12.001
  • Edwin, P., & Ambulódegui, S. (2012). Manual de Inyectables y Venoclisis. Administracion Parenatal. https://doi.org/10.1109/TCST.2014.2301840
  • Serrano-Grau, P., Mascaró-Galy, J. M., Iranzo, P., Navarra, E., & Ferrando, J. (2007). Productos de relleno inyectables en dermocosmética. Tipos y efectos secundarios. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.