Rata de sedimentare a eritrocitelor: în ce constă?
Testele clinice de laborator sunt foarte importante în practica medicală. Uneori, acestea sunt singurul mod de a determina prezența unei boli. Unul dintre testele cel mai frecvent solicitate este rata de sedimentare a eritrocitelor.
Rata de sedimentare a eritrocitelor este cunoscută și sub numele de sedimentare Westergren, VSH, ESR sau SED. Este un test care măsoară viteza cu care celulele roșii din sânge se depun la baza unei eprubete. O viteză mai mare sau mai mică decât normal poate indica prezența diferitelor probleme medicale.
În condiții normale, eritrocitele sau celulele roșii din sânge au o sarcină negativă. Acest lucru le face să se respingă reciproc cu o rată de sedimentare de 10 mm (0,039 țoli) pe oră. Acest lucru poate varia în funcție de subiect și de stilul său de viață.
Motive pentru care medicii vor să măsoare rata de sedimentare a eritrocitelor sau VSH
Rata de sedimentare a eritrocitelor este un test care ajută la diagnosticarea bolilor. În acest sens, poate fi utilă atunci când te confrunți cu următoarele situații:
- Febră cu origine necunoscută
- Unele tipuri de artrită
- Simptome care afectează mușchii
Medicul trebuie să analizeze simptomele pacientului, împreună cu rezultatele examenului de laborator. Procedând astfel, va putea oferi un anumit diagnostic.
Specialiștii pot folosi VSH ca criteriu diagnostic important pentru două boli: polimialgia reumatică și artrita temporală. Ambele boli sunt foarte rare și tind să apară numai la pacienții cu vârsta peste 50 de ani.
Polimialgia reumatică este o boală inflamatorie care afectează mușchii proximali ai membrelor și ai trunchiului, provocând durere și limitând mișcarea. Artrita temporală provoacă dureri de cap, scăderea capacității vizuale, febră, insuficiență maxilară și anemie.
Cum ar trebui să te pregătești pentru analiza VSH?
VSH este o analiză simplă și rapidă, care nu necesită niciun fel de pregătire extraordinară. Dacă vei face doar rata de sedimentare a eritrocitelor, atunci nu este nevoie să postești. Dacă vei face și alte analize în același timp, ar trebui să iei măsurile corespunzătoare.
Pentru a face testul, specialistul va trebui să extragă sânge venos cu o seringă din braț. În timpul testului, poți simți o ușoară durere, care uneori se poate manifesta tot restul zilei. Cu toate acestea, nu ar trebui să-ți afecteze capacitatea de a desfășura alte activități zilnice.
Pentru analiză, se va folosi metoda Westergreen. Specialiștii amestecă 2 ml de sânge cu 0,5 ml de citrat într-o eprubetă și apoi măsoară distanța dintre eritrocitele libere. După o oră, măsoară din nou distanța dintre celulele roșii din sânge, în milimetri, pentru a determina viteza cu care au coborât.
Ce înseamnă o rată ridicată de sedimentare a eritrocitelor (VSH mare)?
Dacă viteza de sedimentare depășește valorile normale, poate sugera prezența unor boli care se dezvoltă odată cu inflamația și prezența anumitor neoplasme. Conform studiilor, rata crește pe o perioadă de 24 de ore și nu revine la valorile normale decât după ameliorarea bolii.
Aceste tipuri de boli cresc concentrația proteinelor în plasma sanguină. Fiecare dintre aceste proteine, în special fibrinogenul, va afecta încărcătura de suprafață a celulelor roșii din sânge, făcându-le să coboare la o viteză mai mare.
Cu toate acestea, diferite situații care cresc fibrinogenul din sânge, cum ar fi sarcina, diabetul sau insuficiența renală în stadii terminale sunt capabile să mărească rata de sedimentare a eritrocitelor. Printre alte cauze, putem menționa următoarele:
- Anemie
- Macrocitoză (când globulele roșii din sânge sunt mai mari decât în mod normal)
- Hemoragie acută
- Infarct miocardic acut
- Limfom
- Carcinom metastatic (stadiul IV sau cancer avansat)
Ce înseamnă o rată scăzută de sedimentare a eritrocitelor (VSH mic)?
De cele mai multe ori, o rată scăzută de sedimentare a eritrocitelor nu are prea multă relevanță medicală. Nivelul poate atinge 0 mm la pacienții normali și, prin urmare, nu este un motiv de îngrijorare în rândul specialiștilor.
Cu toate acestea, o rată scăzută de sedimentare a eritrocitelor, între 0 și 3 mm, este asociată cu diverse probleme de sănătate. Printre acestea, se remarcă următoarele:
- Poliglobulia sau un număr mare de celule roșii din sânge
- Diformități ale celulelor roșii din sânge
- Sindroame de hipervâscozitate
- Consecințe ale fumatului
- Insuficiență cardiacă
Bolile infecțioase, cum ar fi dengue, pot face ca viteza de sedimentare să scadă ușor. Un studiu în care pacienții au avut o rată semnificativ mai mică în comparație cu alții cu sindroame febrile acute demonstrează acest lucru.
Un test simplu, dar eficient
După cum poți vedea, rata de sedimentare a eritrocitelor nu este un test complex, dar este foarte util atunci când este urmărită prezența bolilor care se dezvoltă odată cu inflamația. Îl poate îndruma pe medic și îl poate ajuta să stabilească un diagnostic precis.
În ceea ce privește rolul pacientului în acest sens, nu există o pregătire specială necesară înainte de a efectua testul. În plus, după procedură, pacientul își va putea continua activitățile zilnice fără niciun inconvenient!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Márquez M, Chacón-Cardona J. Determinación de VSG: comparación de los métodos de Wintrobe y microhematocrito. Revista de Salud Pública. 2016;18(6):946-952.
- Merino Romero J. Utilidad diagnóstica de la velocidad de sedimentación globular. Revista de Medicina Integral. 2002;39(7):325-329.
- Acosta-García E, Peñate E, Sánchez A, Uban B, Colina W. Determinación de la velocidad de sedimentación
globular: micrométodo versus Wintrobe en niños y adolescentes. Revista Latinoamericana de Patología Clínica y Medicina de Laboratorio. 2018; 65 (1): 39-44. - Lemus Varela M, Villaseñor Sierra A. Determinación de la velocidad de sedimentación globular mediante micrométodo comparado con el método Wintrobe. Revista de Enfermedades Infecciosas y Microbiología. 2009;29(2):66-69.
- Villar Centeno L, Díaz Quijano F, Martínez Vega R. Utilidad de la velocidad de sedimentación globular en el diagnóstico temprano del dengue en un área endémica. Reista de la Asociación Colombiana de Infectología. 2007;11(4).
- Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR) [Internet]. MedlinePlus Medical Test. 2020 [cited 13 November 2020]. Available from: https://medlineplus.gov/lab-tests/erythrocyte-sedimentation-rate-esr.