Logo image
Logo image

Cele mai bune remedii naturiste pentru diaree

7 minute
Medicina naturistă recomanda diferite remedii naturale pentru combaterea și ameliorarea diareii.
Cele mai bune remedii naturiste pentru diaree
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Diareea este una dintre cele mai frecvente tulburări digestive, fiind caracterizată prin eliminarea scaunelor moi de trei sau mai multe ori pe zi. Care sunt cele mai bune remedii naturiste pentru diaree?

Medicina tradițională recomandă utilizarea diferitelor remedii naturale pentru a ameliora simptomele enervante ale diareii. În continuare, le vom prezenta pe cele mai populare și vom analiza dacă au într-adevăr susținere științifică.

Diaree: cauze și consecințe

Some figure

 

Când sistemul digestiv nu funcționează corect, rezultatul poate fi o intensificare a mișcărilor intestinale; prin aceasta ne referim la a merge la toaletă de mai mult de trei ori pe zi.

Biblioteca de Medicină a Statelor Unite subliniază că cele mai frecvente cauze ale acestui disconfort sunt: contaminarea cu germeni prezenți în apă sau alimente, prezența virusurilor precum rotavirusul sau chiar gripa, paraziții, intoleranța la mâncare și unele medicamente.

Anumite boli, precum colita ulceroasă, boala Crohn sau sindromul colonului iritabil, pot provoca diaree.

Cele mai bune remedii naturiste pentru diaree

Pe lângă faptul că nu ne permite să ne desfășurăm activitățile în mod normal, diareea poate fi enervantă și dureroasă. Pentru a reduce simptomele, specialiștii în medicină alternativă ne sugerează să profităm de proprietățile următoarelor remedii:

1. Apă de orez

Este una dintre cele mai cunoscute rețete pentru a pune capăt diareii. Cercetările efectuate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au concluzionat că utilizarea apei de orez a fost mai eficientă în oprirea diareii la copii decât alte substanțe utilizate în mod obișnuit.

Ingrediente

  • 4 căni de apă (1 litru)
  • 1 cană de orez (185 grame)

Pregătire

  • Într-o cratiță, puneți apa și încălziți-o.
  • Când clocotește, adăugați orezul și fierbeți-l la foc mic 20 de minute.
  • Strecurați.
  • Așteptați să ajungă la temperatura camerei și beți o cană de apă de orez.
  • Puteți consuma până la trei căni pe zi.

2. Iaurt pentru a opri diareea în mod natural

Some figure

 

Este un remediu bun pentru orice problema de stomac sau intestinală pe care o avem, datorita conținutului său de bacterii „bune”, precum Lactobacillus acidophilus sau Bifidobacterium. De fapt, un articol intitulat Probioticele pot ajuta împotriva diareei? afirmă faptul că acestea fac diareea să dispară într-o singură zi.

Aceste microorganisme pot restabili echilibrul în colon și sunt însărcinate cu anihilarea bacteriilor dăunătoare. Se recomandă consumul a două iaurturi naturale pe zi pentru a reduce simptomele diareii.

3. Apa cu lămâie și bicarbonat de sodiu

Este esențial să bem multe lichide atunci când avem diaree, deoarece organismul tinde să se deshidrateze. Un alt sfat al bunicii este să combinăm apa cu lămâie și bicarbonat de sodiu.

Ingrediente

  • 1 litru de apă
  • 3 lămâi medii
  • 1 praf de bicarbonat de sodiu
  • 10 grame de zahăr (1 lingură)

Pregătire

  • Puneți apă la temperatura camerei și zeamă de lămâie într-un pahar.
  • Adăugați bicarbonatul de sodiu și sarea. Amestecați bine.
  • Adăugați zahărul și amestecați din nou.
  • Beți remediul de mai multe ori pe zi.

Recomandăm: 3 supe care refac organismul după diaree

4. Mere

Some figure

 

Se crede că ar fi cel mai bun fruct pentru a opri diareea datorită proprietății sale astringente. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că mărul conține multe fibre, prin urmare are și o proprietate laxativă. Este un fruct versatil care servește la reglarea tranzitului intestinal.

5. Ghimbir

Se utilizează în cazul în care diareea este cauzată de toxiinfecții alimentare. Experții au ajuns la concluzia că ghimbirul poate servi la reducerea crampelor și a durerilor abdominale. Poate fi consumat în diferite moduri, cum ar fi sub formă de ceai.

Ingrediente

  • 1 felie mică de rădăcină de ghimbir
  • 250 mililitri de apă (1 cană)
  • 1 lingură de miere (25 grame)

Pregătirea

  • Într-o cratiță, puneți apa și felia de ghimbir.
  • Fierbeți până de în clocot, apoi lăsați ceaiul 15 minute la foc mic.
  • Dați ceaiul deoparte 10 minute.
  • Strecurați-l, îndulciți-l cu miere și consumați-l cât se poate de fierbinte.

6. Ceai de mușețel

Some figure

 

Florile de mușețel au proprietăți medicinale. Pe lângă calmarea nervilor și a anxietății —ideal dacă acestea sunt cauza diareii—, planta poate acționa asupra inflamației intestinale.

O publicație a Jurnalului de Etnofarmacologie a afirmat că mușețelul este antispastic, antioxidant și antidiareic. Deși studiul a fost efectuat pe animale, acțiunea la om este similară.

Pliculețele de ceai de mușețel sunt foarte ușor de obținut din magazinele naturiste. Pentru a pregăti infuzia, urmați instrucțiunile producătorului. Consumați până la trei căni pe zi.

7. Pere

Al doilea cel mai consumat fruct pentru a opri diareea în mod natural, în special la copii, este para. Datele sunt controversate, întrucât unele studii au constatat prezența diareii la copiii care consumau pere. La fel ca și mărul, para trebuie consumată decojită și fiartă. De asemenea, putem face un compot după cum urmează:

Ingrediente

  • 3 pere
  • 250 mililitri de apă (1 cană)
  • 1 baton de scorțișoară
  • Sucul unei lămâi

Pregătire

  • Curățați perele și tăiați-le în felii mari.
  • Puneți apa și batonul de scorțișoară într-o cratiță.
  • Gătiți până când perele sunt moi.
  • Stoarceți sucul de lămâie și adăugați-l în compoziție.
  • Scoateți batonul de scorțișoară și serviți o porție.
  • Puteți mânca până la 3 porții pe zi.

8. Semințe de schinduf

Este un remediu interesant împotriva diareii datorită conținutului de mucilagiu cu proprietăți antidiareice. Pur și simplu mestecați o mână de semințe de schinduf coapte de câteva ori pe zi.

9. Morcov

Some figure

 

Această legumă bogată și hrănitoare, care poate fi consumată în piureuri sau supe, are proprietăți interesante. Pe de o parte, ne oferă apă pentru a reduce sau a evita deshidratarea cauzată de diaree. Pe de altă parte, oferă potasiu, calciu, fosfor și magneziu. Toate aceste minerale favorizează echilibrul florei intestinale.

Recomandăm: 3 remedii cu morcovi pentru diaree

10. Mai multe fructe pentru a opri diareea în mod natural: bananele

Un alt fruct folosit pentru a reduce diareea în mod natural este banană. Se recomandă consumul de fructe coapte datorită conținutului ridicat de pectină — o fibră solubilă în apă — și potasiu, care echilibrează unele dintre funcțiile digestive.

11. Probiotice, cele mai bune remedii naturiste pentru diaree

Utilizarea probioticelor pentru tratamentul și prevenirea diareii a fost studiată pe larg în ultimele decenii, mai ales în cazul copiilor.

Dovezile științifice arată rezultate pozitive în acest sens, mai notabile în cazul Lactobacillus GG și S. boulardii. Aceste tipuri de suplimente ajută la restabilirea echilibrului și oferă un număr mai mare de bacterii benefice.

Sfaturi pentru prevenirea diareii

Această problemă comună poate apărea din diferite motive. În orice caz, există câteva practici simple pentru a evita o eventuală contaminare și pentru a descoperi motivele apariției acesteia.

Dacă diareea apare după administrarea unui nou medicament, este necesar să se informeze medicul pentru a explora posibilitatea schimbării tratamentului sau modificării dozei.

Recomandăm: Tratamente pentru diareea provocată de antibiotice

Dacă se suspectează posibilitatea unei alergii sau intoleranțe alimentare, poate fi foarte utilă realizarea unui jurnal alimentar. Acesta cuprinde toate alimentele consumate timp de câteva zile, precum și reacțiile pe care ele le provoacă.

Jurnalul poate fi revizuit cu ajutorul unui profesionist, care va efectua teste de diagnosticare. Nu este indicat să începeți o dietă fără a consulta mai întâi un specialist.

Dacă originea bolii este un virus sau o bacterie, riscul de contaminare poate fi redus. Pentru aceasta, este necesar să aveți o igienă adecvată a mâinilor și să nu împărțiți ustensilele alimentare. În plus, toxiinfecțiile alimentare pot fi prevenite gătind bine alimentele și respectând sfaturile de igienă în bucătărie.

În orice caz, dacă simptomele nu dispar și apar și alte semne asociate (sânge în scaun, febră, scăderea cantității urinei sau stare generală de rău), este necesar să mergeți la medic.

Rezolvarea problemei este posibilă cu remedii naturiste pentru diaree

Toate aceste metode de stopare a diareii au în mod natural beneficiile lor, așa că alegerea va depinde exclusiv de nevoile și preferințele pacientului.

Acestea sunt însă o completare a tratamentului medical adecvat. De asemenea, ele trebuie combinate cu o dietă adecvată și un aport suficient de lichide pe parcursul zilei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.