Cele mai bune 10 soluții pentru tratarea varicelor
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Varicele sunt una dintre cele mai frecvente probleme circulatorii. Afectează în principal femeile, dar și mulți bărbați suferă de varice. Tratarea venelor varicoase devine astfel o preocupare comună. Prin urmare, vă prezentăm cele mai bune 10 soluții pentru tratarea varicelor!
Ce sunt venele varicoase?
În linii mari, venele varicoase sunt dilatații ale venelor care împiedică circulația corectă a sângelui, ceea ce produce gâlme care pot fi văzute cu ochiul liber. Potrivit manualului MSD, „varicele tipice nu produc simptome, dar pot genera o senzație de presiune și durere sau sensibilitate la nivelul picioarelor”.
Deși se spune adesea că originea lor este funcționarea defectuoasă a sistemului circulator, nu trebuie neapărat să fie așa.
Printre factorii de risc care le pot declanșa se numără: obezitatea, sedentarismul, statul în picioare sau în aceeași poziție pentru o perioadă lungă de timp, utilizarea de contraceptive, antecedentele familiale, fumatul, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut sau problemele legate de de tromboză.
Este foarte important să acordați atenție primelor manifestări ale acestei probleme, pentru a obține un tratament adecvat și pentru a avea o bună calitate a vieții. Desigur, este important să aveți obiceiuri sănătoase. Dieta și exercițiile fizice joacă un rol fundamental.
Este esențial să faceți exerciții regulat pentru a promova o bună circulație și a preveni inflamația și retenția de lichide, precum și senzația de greutate.
Cele mai bune 10 soluții pentru tratarea varicelor
În ceea ce privește tratamentul varicelor, Manualul MSD indică faptul că „încearcă să amelioreze simptomele, să îmbunătățească aspectul piciorului și, la unii pacienți, să prevină complicațiile. Tratamentul constă în ciorapi compresivi și îngrijirea leziunilor, după caz.”
La rândul lor, experții Clinicii Mayo reafirmă importanța menținerii unor bune obiceiuri de viață:
- Exerciții fizice
- Controlul greutății
- Evitarea hainelor strâmte
- Ridicarea picioarelor câteva minute pe zi
- Consumul ridicat de apă pe tot parcursul zilei
Medicina populară ne indică faptul că există unele remedii care ar putea ajuta la tratarea venelor varicoase sau, mai bine spus, la atenuarea disconfortului pe care acestea îl pot provoca zilnic. Să le vedem mai jos.
1. Usturoi
Se spune că usturoiul este un aliment care poate contribui la sănătatea cardiovasculară. Prin urmare, mulți oameni nu au ezitat să-l includă în alimentație în mod regulat. Există chiar și persoane care consumă un cățel de usturoi pe stomacul gol pentru a profita de beneficiile acestuia.
Pentru a îmbunătăți circulația și a ameliora astfel disconfortul cauzat de varice, puteți consuma usturoi pe stomacul gol sau folosi o capsulă de usturoi pudră la masa principală. Puteți prepara și un ceai de usturoi.
Amintiți-vă să consultați medicul și să urmați recomandările acestuia.
2.Aloe vera
Aloe vera este o plantă cu diverse proprietăți medicinale. Prin urmare, nu este de mirare că a fost folosită și ca remediu pentru tratarea venelor varicoase.
Concret, cataplasmele preparate cu gelul plantei pot ameliora disconfortul. Simultan, oferă un plus de hidratare pielii.
Recomandăm: Cele mai bune tratamente alternative pentru varice
3. Oțet de mere
Dacă aloe vera nu vă atrage, atunci puteți încerca oțetul de mere. Cu acest lichid puteți pregăti comprese pentru a calma durerea de picioare după o zi lungă. De menționat că acest lucru este posibil doar dacă nu suferiți de nicio afecțiune a pielii (dermatită, psoriazis, etc.).
După aplicarea compreselor (aloe sau oțet de mere), puteți efectua un masaj ușor (fără prea multă presiune) pentru a stimula circulația sângelui.
4. Unguent cu oțet, morcov și aloe
Un unguent făcut cu aloe vera, oțet de mere și morcov este o alta opțiune pentru tratarea varicelor. Pentru a-l prepara, puneți toate ingredientele într-un robot de bucătărie sau blender. Veți obține o crema mai mult sau mai puțin groasă. Acest unguent se aplică pe varice și se lasă să acționeze câteva minute. Când îl îndepărtați, cel mai bine este să-l clătiți cu apă caldă.
Notă : oțetul de mere poate fi înlocuit cu mușețel.
5. Băi de picioare
Acesta este un remediu foarte simplu care poate fi folosit în fiecare zi. În plus, poate fi de mare ajutor pentru picioare, deoarece induce relaxarea.
Băile se fac într-o găleată sau o cadă cu apă, sare de mare și infuzie de mușețel și gălbenele. Picioarele sunt scufundate timp de 20 de minute în timp ce sunt ușor masate.
6. Remediu cu argilă verde
Acest remediu constă în prepararea unei paste de argilă verde cu apă. Desigur, nu trebuie folosită multă apă, deoarece consistența unguentului nu va fi adecvată.
Se aplică pe zonele afectate, de preferință noaptea, lăsându-l să se usuce. Ulterior, se spală totul cu puțină apă caldă și săpun neutru.
7. Soluție medicinală
Acesta este un remediu care necesită puțin mai multă pregătire. Cu toate acestea, merită. Constă în fierberea a 2 litri de apă cu un pumn de mușețel și unul de galbenele.
Această soluție se lasă să stea 5 minute și apoi se aplică prin scufundarea picioarelor într-o cadă sau găleată.
8. Chilli
Se spune că chilli are proprietăți care ajută la decongestionarea venelor. Pentru a profita de beneficiile sale, poate fi consumat cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate.
9. Ceai din coajă de castane
Acest remediu constă într-o infuzie. Se fierb 50 grame de coajă de castane într-un litru de apă timp de 10 minute. Se strecoară ceaiul și se bea imediat.
Recomandăm și: Unguent pe bază de arnică pentru varice
10. Uleiuri esențiale
Anumite uleiuri esențiale sunt foarte bune pentru masaj. Cel mai bine este să începeți prin a le aplica pe picioare și glezne și să mergeți treptat până la coapse, folosind mișcări blânde, circulare. Masajul ar trebui făcut în principal noaptea, astfel încât proprietățile uleiurilor esențiale să acționeze în timp ce dormiți.
După cum ați văzut, există numeroase soluții pentru tratarea varicelor. Consultați medicul și urmați recomandările acestuia pentru a vă simți mai bine în fiecare zi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Antani, M. R., & Dattilo, J. B. Varicose Veins. 2017.
- Banerjee SK, Maulik SK. Effect of garlic on cardiovascular disorders: a review. Nutr J. 2002 Nov 19;1:4.
- de Moraes Silva MA, Nakano LC, Cisneros LL, Miranda F Jr. Balneotherapy for chronic venous insufficiency. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Aug 26;8(8):CD013085.
- Campbell B. Varicose veins and their management. BMJ. 2006 Aug 5;333(7562):287-92. doi: 10.1136/bmj.333.7562.287.
- Owczarek A, Kolodziejczyk-Czepas J, Woźniak-Serwata J, Magiera A, Kobiela N, Wąsowicz K, Olszewska MA. Potential Activity Mechanisms of Aesculus hippocastanum Bark: Antioxidant Effects in Chemical and Biological In Vitro Models. Antioxidants (Basel). 2021 Jun 22;10(7):995.
- Sano A, Tokutake S, Seo A. Proanthocyanidin-rich grape seed extract reduces leg swelling in healthy women during prolonged sitting. J Sci Food Agric. 2013 Feb;93(3):457-62.
- Soleti R, Coué M, Trenteseaux C, Hilairet G, Fizanne L, Kasbi-Chadli F, Mallegol P, Chaigneau J, Boursier J, Krempf M, Geoffriau E, Andriantsitohaina R, Ouguerram K. Carrot Supplementation Improves Blood Pressure and Reduces Aortic Root Lesions in an Atherosclerosis-Prone Genetic Mouse Model. Nutrients. 2021 Apr 2;13(4):1181.
- Tabassum N, Hamdani M. Plants used to treat skin diseases. Pharmacogn Rev. 2014 Jan;8(15):52-60.
- Weseler AR, Bast A. Masquelier’s grape seed extract: from basic flavonoid research to a well-characterized food supplement with health benefits. Nutr J. 2017 Jan 19;16(1):5.
- Yong YL, Tan LT, Ming LC, Chan KG, Lee LH, Goh BH, Khan TM. The Effectiveness and Safety of Topical Capsaicin in Postherpetic Neuralgia: A Systematic Review and Meta-analysis. Front Pharmacol. 2017 Jan 10;7:538.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.