Logo image
Logo image

Cele mai bune 10 uleiuri purtătoare pentru uleiurile esențiale

7 minute
Uleiurile purtătoare sunt cheia pentru a profita de proprietățile uleiurilor esențiale, fără a compromite sănătatea pielii. Cum se folosesc?
Cele mai bune 10 uleiuri purtătoare pentru uleiurile esențiale
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza

Ultima actualizare: 02 februarie, 2023

Când vine vorba de a profita de proprietățile uleiurilor esențiale, una dintre indicații este diluarea acestora în uleiuri purtătoare. Acestea sunt produse uleioase de origine vegetală, a căror compoziție hidratează pielea și previne apariția reacțiilor nedorite, precum iritația, mâncărimea sau uscăciunea. Care sunt cele mai bune uleiuri purtătoare pentru uleiurile esențiale?

Așa cum explică o Jurnalul Internațional de Dermatologie pentru Femei, uleiurile esențiale tind să genereze dermatită de contact iritantă, care se manifestă prin leziuni sau arsuri ale pielii. De aici și importanța combinării lor cu alte uleiuri compatibile cu pielea, care facilitează absorbția și permit obținerea unor beneficii suplimentare.

Ce sunt uleiurile purtătoare?

Uleiurile purtătoare sunt cunoscute și sub denumirea de „uleiuri de bază”. Sunt extrase din semințe, plante sau fructe care conțin acizi grași, antioxidanți, vitamine și minerale. Se numesc astfel deoarece sunt folosite simultan cu uleiurile esențiale pentru a permite aplicarea lor topică.

Compoziția lor protejează bariera pielii și neutralizează efectele adverse pe care uleiurile esențiale le pot provoca atunci când sunt folosite singure. Formula uleiurilor esențiale este foarte puternică și tinde să provoace iritații sau arsuri chimice.

Există o mare varietate de opțiuni, în funcție de nevoile și caracteristicile pielii. De obicei, aceste uleiuri nu au parfumuri puternice, dar oferă un plus de hidratare.

Cele mai bune 10 uleiuri purtătoare pentru uleiurile esențiale

Scopul uleiurilor purtătoare depășește reducerea naturii iritante a uleiurilor esențiale. Acestea au proprietăți antiinflamatorii, cicatrizante, antimicrobiene, hidratante și protectoare. Ele conțin trigliceride, tocoferoli, steroli, stanoli, fosfolipide, ceară și compuși fenolici. Care sunt cele mai bune uleiuri purtătoare?

1. Ulei de cocos

Unul dintre cele mai populare uleiuri purtătoare este uleiul de nucă de cocos. Se caracterizează prin faptul că are o greutate moleculară mică, ceea ce permite pătrunderea ușoară în piele. Conținutul său ridicat de grăsimi saturate și antioxidanți oferă beneficii pentru sănătatea pielii.

Potrivit unui raport distribuit de Jurnalul de Medicină Tradițională și Complementară, acest ulei îmbunătățește funcția barierei pielii și acționează ca un agent hidratant și antiinflamator. Aplicarea sa este legată de următoarele efecte:

  • Prevenirea cicatricilor
  • Ameliorarea uscăciunii și iritațiilor
  • Prevenirea infecțiilor fungice și bacteriene
  • Ameliorarea eczemelor și a herpesului labial
Este important de luat în considerare faptul că acest ulei este considerat comedogen. De aceea, nu este recomandat tenului gras cu pori dilatați.

2. Ulei de migdale

Cu o formulă blândă pentru piele și cu o aromă plăcută, uleiul de migdale este unul dintre cele mai folosite uleiuri purtătoare. Conține acizi grași poli și mononesaturați, acidul oleic fiind compusul principal. În plus, conține tocoferoli și fitosteroli.

Datorita proprietăților sale hidratante, antiinflamatoare și curative, are o lungă istorie terapeutică și cosmetică. Complementary Therapies in Clinical Practice susține faptul că are proprietăți emoliente și cicatrizante care sunt folosite pentru a îmbunătăți tenul și nuanța pielii.

Este ideal pentru amestecarea uleiurilor esențiale, precum uleiul de arbore de ceai, lavandă, lămâie sau rozmarin. Aplicarea sa ajuta la ameliorarea simptomelor de psoriazis, a arsurilor, a eczemei și a acneei.

Descoperiți: Utilizările, beneficiile și contraindicațiile uleiului esențial de neroli

Some figure
Uleiul de migdale este un bun ulei purtător datorită compoziției sale bogate în acizi grași.

3. Ulei de jojoba

Bogat în acizi grași, vitamina E și vitamina B, uleiul de jojoba se remarcă prin calitățile sale emoliente și antioxidante, fiind ideal pentru calmarea pielii și protejarea acesteia împotriva diferiților factori externi care o deteriorează.

Este o sursă importantă de esteri de ceară și alcooli cu lanț lung care au efecte pozitive asupra sănătății pielii. Studiile arată că este antiinflamator, antioxidant și vindecător. Poate preveni infecțiile pielii și îmbătrânirea prematură.

Este folosit pentru hidratarea pielii, curățarea porilor, prevenirea arsurilor solare și întărirea părului. Poate fi folosit în combinație cu uleiuri esențiale de rozmarin, lavandă, ghimbir, mentă, oregano, scorțișoară, etc.

4. Ulei de măsline

Uleiul de măsline este apreciat pentru proprietățile sale hidratante, reparatoare și antiinflamatoare. Atât consumul, cât și aplicarea sa locală sunt legate de beneficii pentru sănătatea pielii, cum ar fi ameliorarea uscăciunii, vindecarea și prevenirea îmbătrânirii.

Dovezile cu privire la efectele sale asupra pielii sunt controversate. Deși unele studii sugerează că poate afecta bariera pielii, altele evidențiază beneficiile acestuia și subliniază faptul că nu provoacă efecte secundare.

În general, se recomandă evitarea lui pe pielea sensibilă, cu pori mari sau cu tendință la acnee. Nu trebuie aplicat nici pe pielea bebelușilor.

5. Ulei de măceșe

La fel ca și alte uleiuri purtătoare, uleiul de măceșe are un conținut mare de acizi grași, vitamina E și vitamina C. Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare evidențiază potențialul său ca adjuvant împotriva afecțiunilor cutanate.

Este folosit pentru a reduce prezența petelor pe piele, uscăciunea și simptomele eczemei. De asemenea, combinat cu uleiuri esențiale precum uleiul de arbore de ceai, eucalipt sau mentă, poate ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor pielii.

6. Ulei de avocado

Revista Molecules afirmă faptul că uleiul de avocado este o sursă semnificativă de acizi grași mononesaturați, vitamina E, fitosteroli, alcani și polifenoli. Datorită acestui fapt, i se atribuie proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.

În cosmetică, se folosește singur sau combinat cu uleiuri esențiale pentru a ameliora uscarea, iritația și inflamația. De fapt, este asociat cu stimularea producției de colagen, care contribuie la repararea rănilor pielii.

Some figure
Uleiul de avocado este un alt ulei purtător bogat în acizi grași.

7. Ulei de semințe de in

Deși nu este cel mai popular, uleiul de semințe de in este o alegere bună pentru amestecarea uleiurilor esențiale. Se remarcă prin conținutul ridicat de acizi omega-3 și acid alfa-linoleic (ALA), care îi conferă efecte antiinflamatorii, antioxidante și regenerative.

Principalele sale beneficii pentru sănătatea pielii sunt obținute prin includerea acesteia în dietă. Dovezile sugerează faptul că scade sensibilitatea și îmbunătățește funcția de barieră a pielii. In plus, aplicat local, este asociat cu echilibrul pH-ului pielii, vindecarea și reducerea imperfecțiunilor.

8. Ulei de argan

Compoziția chimică interesantă a uleiului de argan îl face unul dintre cele mai bune uleiuri purtătoare. Conține cantități semnificative de acid linoleic, omega-6, vitamina A și E și antioxidanți care protejează sănătatea pielii și părului.

Într-un studiu controlat randomizat, raportat de Clinical Interventions in Aging, cercetătorii au stabilit că aportul zilnic și aplicarea topică a uleiului de argan îmbunătățesc elasticitatea pielii și au efect antiîmbătrânire.

Descoperiți: Loțiunile autobronzante în sarcină sunt sigure?

9. Ulei de sâmburi de struguri

Bogat în tocoferol, acid linolenic, resveratrol, quercetină, carotenoizi și fitosteroli, uleiul de sâmburi de struguri este perfect pentru îngrijirea pielii. Aplicarea sa este legată de prevenirea îmbătrânirii premature, regenerarea celulară și producția de colagen.

Se recomandă combinarea sa cu ulei esențial de ylang ylang, lemn de santal și rodie pentru sporirea efectului anti-îmbătrânire.

10. Ulei de neem

Recent Advances in Anti-Infective Drug Discovery a arătat faptul că uleiul de neem are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante și antiseptice.

Este util împotriva diferitelor probleme cutanate, precum uscăciunea, dermatita, infecțiile și îmbătrânirea prematură. De fapt, acționează ca un repelent natural, prevenind mușcăturile de țânțari.

Servește ca ulei purtător pentru orice ulei esențial. Combinarea sa cu eucalipt sau mentă este recomandată pentru a spori efectul repelent.
Some figure
Uleiul de neem este celebru și în grădinărit, deoarece poate alunga dăunătorii.

Cum se folosesc cele mai bune uleiuri purtătoare?

Pentru a folosi aceste uleiuri purtătoare, este suficient să combinați 3 până la 5 picături de ulei esențial cu 15 mililitri din uleiul preferat (nucă de cocos, măsline, migdale, etc.). După amestecare, se poate aplica prin masaj.

Orice piele reacționează diferit la aplicarea acestor produse. Prin urmare, faceți un test de toleranță pe o porțiune mică de piele. Dacă după câteva ore nu există nicio reacție adversă, puteți folosi amestecul fără probleme. În cazul tenului gras sau sensibil, discutați cu medicul dermatolog despre varianta cea mai potrivită.

În cele din urmă, merită să amintim importanța alegerii produselor de calitate. Trebuie să vă asigurați că alegeți versiunea pură sau extravirgină a acestor uleiuri. Pe piață există și uleiuri vegetale nocive. Verificați eticheta!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ahmad Z. The uses and properties of almond oil. Complement Ther Clin Pract. 2010 Feb;16(1):10-2. doi: 10.1016/j.ctcp.2009.06.015. Epub 2009 Jul 15. PMID: 20129403.
  • Alnemer F, Aljohani R, Alajlan A, Aljohani M, Alozaib I, Masuadi E, Omair A, Al Jasser MI. The use of olive oil for skin health in a Saudi population: A cross-sectional study. Dermatol Reports. 2021 Dec 17;14(1):9364. doi: 10.4081/dr.2022.9364. PMID: 35399371; PMCID: PMC8991441.
  • Badiu, D., Luque, R., & Rajendram, R. (2010). Effect of Olive Oil on the Skin. In Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention (pp. 1125–1132). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-374420-3.00123-6
  • Danby, S. G., AlEnezi, T., Sultan, A., Lavender, T., Chittock, J., Brown, K., & Cork, M. J. (2012). Effect of Olive and Sunflower Seed Oil on the Adult Skin Barrier: Implications for Neonatal Skin Care. In Pediatric Dermatology (Vol. 30, Issue 1, pp. 42–50). Wiley. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2012.01865.x
  • Flores M, Saravia C, Vergara CE, Avila F, Valdés H, Ortiz-Viedma J. Avocado Oil: Characteristics, Properties, and Applications. Molecules. 2019 Jun 10;24(11):2172. doi: 10.3390/molecules24112172. PMID: 31185591; PMCID: PMC6600360.
  • Garavaglia J, Markoski MM, Oliveira A, Marcadenti A. Grape Seed Oil Compounds: Biological and Chemical Actions for Health. Nutr Metab Insights. 2016 Aug 16;9:59-64. doi: 10.4137/NMI.S32910. PMID: 27559299; PMCID: PMC4988453.
  • Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70. doi: 10.3390/ijms19010070. PMID: 29280987; PMCID: PMC5796020.
  • Neukam K, De Spirt S, Stahl W, Bejot M, Maurette JM, Tronnier H, Heinrich U. Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition. Skin Pharmacol Physiol. 2011;24(2):67-74. doi: 10.1159/000321442. Epub 2010 Nov 18. PMID: 21088453.
  • Orchard A, van Vuuren SF. Carrier oils in dermatology. Arch Dermatol Res. 2019 Nov;311(9):653-672. doi: 10.1007/s00403-019-01951-8. Epub 2019 Jul 18. PMID: 31321504.
  • Ouzir M, Bernoussi SE, Tabyaoui M, Taghzouti K. Almond oil: A comprehensive review of chemical composition, extraction methods, preservation conditions, potential health benefits, and safety. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2021 Jul;20(4):3344-3387. doi: 10.1111/1541-4337.12752. Epub 2021 May 30. PMID: 34056853.
  • Pazyar N, Yaghoobi R, Ghassemi MR, Kazerouni A, Rafeie E, Jamshydian N. Jojoba in dermatology: a succinct review. G Ital Dermatol Venereol. 2013 Dec;148(6):687-91. PMID: 24442052.
  • Singh V, Roy M, Garg N, Kumar A, Arora S, Malik DS. An Insight into the Dermatological Applications of Neem: A Review on Traditional and Modern Aspect. Recent Adv Antiinfect Drug Discov. 2021;16(2):94-121. doi: 10.2174/2772434416666210604105251. PMID: 34961431.
  • Sindle A, Martin K. Art of Prevention: Essential Oils – Natural Products Not Necessarily Safe. Int J Womens Dermatol. 2020 Nov 12;7(3):304-308. doi: 10.1016/j.ijwd.2020.10.013. PMID: 34222588; PMCID: PMC8243157.
  • Varma SR, Sivaprakasam TO, Arumugam I, Dilip N, Raghuraman M, Pavan KB, Rafiq M, Paramesh R. In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil. J Tradit Complement Med. 2018 Jan 17;9(1):5-14. doi: 10.1016/j.jtcme.2017.06.012. PMID: 30671361; PMCID: PMC6335493.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.