Utilizările, beneficiile și contraindicațiile uleiului esențial de neroli
 

Utilizările, beneficiile și contraindicațiile uleiului esențial de neroli

Uleiul esențial de neroli este un produs folosit pentru îngrijirea pielii și a sănătății. Care sunt principalele sale beneficii pentru sănătate?
Utilizările, beneficiile și contraindicațiile uleiului esențial de neroli
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2023

Uleiul esențial de neroli este un produs obținut prin distilarea cu abur a florilor albe și ceroase ale portocalului amar (Citrus aurantium). Este cunoscut și sub denumirea de „ulei de floare de portocal” și se caracterizează prin aroma sa florală ușoară, cu note de citrice. Care sunt utilizările, beneficiile și contraindicațiile uleiului esențial de neroli?

Datorită compoziției și proprietăților sale, uleiul de floare de portocal este adesea folosit atât în medicina naturistă, cât și în cosmetică. Este antiinflamator, analgezic, antimicrobian, anxiolitic și antioxidant.

Utilizările și beneficiile uleiului esențial de neroli

În medicina tradițională, uleiul esențial de neroli este folosit ca adjuvant împotriva inflamației, durerii, simptomelor menopauzei și afecțiunilor pielii. Efectele sale sunt atribuite constituenților săi:

  • Limonen (27,5%)
  • (E)-nerolidol (17,5 %)
  • Alfa-terpineol (14%)
  • Acetat de alfa-terpinil (11,7%)
  • (E,E)-farnesol (8 %)

Produsul este obținut din florile proaspete ale portocalului amar (Citrus aurantium), care trebuie recoltate manual fără a fi deteriorate. Odată tăiate, prelucrarea trebuie făcută cât mai curând posibil, deoarece florile tind să-și piardă uleiurile.

Până în prezent, multe dintre aplicațiile acestui ulei se bazează pe dovezi anecdotice. Deși unele studii științifice susțin anumite proprietăți, experții insistă asupra nevoii de a colecta mai multe date. Din acest motiv, utilizarea uleiului trebuie să fie complementară.

Inflamație și durere

Uleiul esențial de neroli este folosit local pentru a reduce inflamația și durerea. Se spune că poate ameliora simptomele leziunilor musculare, tulburările articulare și durerile neuropatice. Cu toate acestea, deocamdată, există doar studii pe animale.

În cercetările pe șobolani raportate în Journal of Natural Medicines , acest ulei a ajutat la scăderea inflamației acute și cronice. În plus, a prezentat proprietăți analgezice prin reducerea sensibilității centrale și periferice la durere.

Un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry a raportat că acest produs este util împotriva bolilor asociate inflamației atunci când este utilizat ca aditiv alimentar.

Simptomele menopauzei

Într-un studiu controlat randomizat, raportat de  Evidence Based Complementary Alternative Medicine , inhalarea uleiului esențial de neroli s-a dovedit a fi benefică pentru femeile aflate în stadiul de menopauză.

Motivul? Ajută la controlarea intensității simptomelor, cum ar fi apetitul sexual scăzut, tensiunea arterială crescută și stresul. Conform observațiilor, produsul ajută la echilibrarea concentrațiilor serice de cortizol și estrogen.

Femeie care are bufeuri la menopauză
Ca parte a aromaterapiei pentru menopauză, uleiul de neroli poate fi un bun aliat pentru ameliorarea simptomelor neplăcute.

Travaliu

Aromaterapia cu ulei esențial de neroli are beneficii pentru femeile aflate în travaliu. Într-un studiu împărtășit în Iran Red Crescent Med, unui grup de femei pe cale să dea naștere i s-a oferit tampoane de tifon îmbibate cu acest produs. Acestea au fost puse pe gât și reînnoite la fiecare 30 de minute.

Compușii din ulei au ajutat la stimularea sistemului olfactiv și au fost de ajutor în scăderea anxietății în timpul travaliului. Cercetătorii au etichetat acest lucru drept „intervenție simplă, ieftină, non-invazivă și eficientă”.

Sindrom premenstrual

Nu întâmplător această varietate de ulei esențial este catalogată drept „aliat pentru sănătatea femeilor”. Literatura populară descrie utilizarea sa în aromaterapie ca remediu pentru reducerea simptomelor PMS (durere și inflamație).

Un mic studiu efectuat pe studente a raportat că inhalarea uleiului esențial de neroli a ajutat la reducerea nervozității, inflamației și durerii cauzate de sindromul premenstrual.

Anticonvulsivant

În medicina tradițională a țărilor asiatice, uleiul esențial de neroli este folosit ca anticonvulsivant natural. Aplicarea sa este asociată cu un echilibru al activității electrice a creierului și o scădere a tremorului.

Deocamdată, nu există dovezi ale acestor efecte asupra oamenilor. Cu toate acestea, un studiu pe șobolani distribuit în Natural Product Communications a constatat că substanțele active din uleiul esențial de flori de C. aurantium (neroli) au activitate anticonvulsivă.

Antimicrobian și antioxidant

Compoziția chimică a uleiului esențial de neroli are calități antimicrobiene și antioxidante. Într-o investigație in vitro raportată în Pakistan Journal of Biological Sciences, acest produs a prezentat activitate antimicrobiană împotriva a șase tipuri de bacterii, precum Pseudomonas aeruginosa.

Uleiul a fost util și împotriva a două tipuri de drojdie și trei ciuperci. Are potențial antioxidant, având beneficii în cazul daunelor produse de stresul oxidativ.

Sănătatea și frumusețea pielii

Multe produse cosmetice conțin ulei esențial de neroli. Datorită conținutului său de flavonoide, vitamine, minerale și terpenoide, utilizarea topică este legată de protecția pielii și de prevenirea îmbătrânirii premature. Flavonoidele au un efect fotoprotector. Ele ajută la absorbția luminii ultraviolete și previn îmbătrânirea celulară.

În plus, calitățile antimicrobiene și antifungice ale uleiului sunt legate de prevenirea acneei și altor infecții ale pielii. Acest ulei hrănește pielea și promovează procesul de vindecare.

Flori de portocal
Florile de portocal alb sunt materia primă pentru obținerea uleiului de neroli.

Contraindicațiile uleiului esențial de neroli

În general, uleiul esențial de neroli este sigur și bine tolerat. Este folosit în aromaterapie, masaje și remedii cu aplicare locală. Consumul direct nu este recomandat, deși la nivel industrial poate fi inclus în anumite produse ca aditiv alimentar, fără a prezenta riscuri.

Cu toate acestea, din motive de siguranță, acest produs nu trebuie aplicat nediluat. Trebuie combinat cu un ulei purtător (nucă de cocos, migdale, măsline, etc.) pentru a evita iritarea pielii. În plus, nu trebuie să intre în contact cu mucoasele.

Înainte de a aplica un remediu topic cu ulei esențial de neroli, este recomandat să efectuați un test pe zone precum antebrațul. Dacă după câteva ore nu apar reacții negative, îl puteți folosi fără probleme.

Evitați acest ulei în următoarele cazuri:

Utilizarea uleiului esențial de neroli

Uleiul esențial de neroli poate fi achiziționat din magazinele cu produse naturiste. Se folosește adesea în difuzoare de aromă sau se adaugă în apa de baie.

Ca agent calmant și relaxant, poate fi aplicat pe o batistă sau o dischetă din bumbac. Aroma sa este inhalată. Pentru a-i spori efectul, poate fi combinat cu unul sau mai multe uleiuri esențiale, cum ar fi următoarele:

  • Muşeţel
  • Salvie
  • Tămâie
  • Mușcată
  • Ghimbir
  • Grapefruit
  • Iasomie
  • Ienupăr
  • Lavandă
  • Lămâie
  • Mandarină
  • Smirnă
  • Portocală
  • Palmarosa
  • Lemn de santal
  • Ylang ylang

Pentru masaje sau tratamente locale, este necesar să-l combinați cu un ulei purtător. Folosiți 5 picături la 20 ml de ulei purtător.

Beneficiile uleiului esențial de neroli: concluzie

Uleiul esențial de neroli este unul dintre cele trei tipuri de ulei care pot fi obținute din portocalul amar (Citrus aurantium). Florile plantei sunt distilate cu aburi, iar rezultatul este un produs bogat în antioxidanți, ideal pentru îngrijirea pielii și ameliorarea afecțiunilor.

Deocamdată, studiile care susțin eficacitatea acestuia sunt limitate și au fost făcute în mare parte pe animale și în laborator. În orice caz, este un ingredient sigur care poate fi folosit ca supliment pentru a reduce durerea, anxietatea, acneea și inflamația, printre alte afecțiuni.

În plus, acest ulei se găsește frecvent în formula produselor cosmetice și a amestecurilor de plante pentru a reduce stresul. De ce să nu-l încercați?!

S-ar putea să te intereseze...
Uleiul esențial de Litsea cubeba: proprietăți și cum se folosește
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Uleiul esențial de Litsea cubeba: proprietăți și cum se folosește

Uleiul esențial de Litsea cubeba este folosit pentru bunăstarea fizică și mintală. Descoperă ce beneficii și utilizări are!



  • Ammar AH, Bouajila J, Lebrihi A, Mathieu F, Romdhane M, Zagrouba F. Chemical composition and in vitro antimicrobial and antioxidant activities of Citrus aurantium l. flowers essential oil (Neroli oil). Pak J Biol Sci. 2012 Nov 1;15(21):1034-40. doi: 10.3923/pjbs.2012.1034.1040. PMID: 24163946.
  • Azanchi T, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Anticonvulsant activity of Citrus aurantium blossom essential oil (neroli): involvment of the GABAergic system. Nat Prod Commun. 2014 Nov;9(11):1615-8. PMID: 25532295.
  • Bonaccorsi I, Sciarrone D, Schipilliti L, Trozzi A, Fakhry HA, Dugo G. Composition of Egyptian nerolì oil. Nat Prod Commun. 2011 Jul;6(7):1009-14. PMID: 21834247.
  • Choi SY, Kang P, Lee HS, Seol GH. Effects of Inhalation of Essential Oil of Citrus aurantium L. var. amara on Menopausal Symptoms, Stress, and Estrogen in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:796518. doi: 10.1155/2014/796518. Epub 2014 Jun 12. PMID: 25024731; PMCID: PMC4082953.
  • Domaszewska-Szostek A, Puzianowska-Kuźnicka M, Kuryłowicz A. Flavonoids in Skin Senescence Prevention and Treatment. Int J Mol Sci. 2021 Jun 25;22(13):6814. doi: 10.3390/ijms22136814. PMID: 34201952; PMCID: PMC8267725.
  • Khodabakhsh P, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Analgesic and anti-inflammatory activities of Citrus aurantium L. blossoms essential oil (neroli): involvement of the nitric oxide/cyclic-guanosine monophosphate pathway. J Nat Med. 2015 Jul;69(3):324-31. doi: 10.1007/s11418-015-0896-6. Epub 2015 Mar 12. PMID: 25762161.
  • Namazi M, Amir Ali Akbari S, Mojab F, Talebi A, Alavi Majd H, Jannesari S. Aromatherapy with citrus aurantium oil and anxiety during the first stage of labor. Iran Red Crescent Med J. 2014 Jun;16(6):e18371. doi: 10.5812/ircmj.18371. Epub 2014 Jun 5. PMID: 25068058; PMCID: PMC4102991.
  • Shen CY, Jiang JG, Zhu W, Ou-Yang Q. Anti-inflammatory Effect of Essential Oil from Citrus aurantium L. var. amara Engl. J Agric Food Chem. 2017 Oct 4;65(39):8586-8594. doi: 10.1021/acs.jafc.7b02586. Epub 2017 Sep 25. PMID: 28906110.
  • Suntar I, Khan H, Patel S, Celano R, Rastrelli L. An Overview on Citrus aurantium L.: Its Functions as Food Ingredient and Therapeutic Agent. Oxid Med Cell Longev. 2018 May 2;2018:7864269. doi: 10.1155/2018/7864269. PMID: 29854097; PMCID: PMC5954905.

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.