Uleiul esențial de Helichrysum: beneficii și precauții
 

Uleiul esențial de Helichrysum: beneficii și precauții

Uleiul esențial de Helichrysum este folosit în medicina naturistă ca adjuvant pentru îngrijirea pielii. Care sunt principalele sale beneficii?
Uleiul esențial de Helichrysum: beneficii și precauții
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 31 octombrie, 2022

Uleiul esențial de Helichrysum este un produs obținut printr-un proces de distilare din planta Helichrysum italicum. Această specie, originară din Marea Mediterană și sudul Europei, este adesea folosită în scopuri medicinale datorită proprietăților sale antibacteriene, antiinflamatorii și antifungice.

Mai exact, așa cum este detaliat într-o recenzie din Jurnalul de Etnofarmacologie, florile și frunzele sale concentrează compuși farmacologici care pot fi utilizați ca adjuvanți în caz de alergii, tulburări ale pielii, infecții și inflamații, printre altele.

De asemenea, acest ulei esențial este folosit pentru a promova vindecarea rănilor, pentru a reduce durerea, pentru a calma simptomele răcelii și pentru a ameliora tulburările digestive.

Uleiul esențial de Helichrysum: beneficii

Uleiul esențial de Helichrysum este utilizat de multă vreme ca remediu natural. Având în vedere concentrația sa mare de compuși bioactivi, este adesea folosit în medicina tradițională ca agent terapeutic în diferite afecțiuni și boli. Chiar și așa, nu este un tratament de primă linie.

Deocamdată, dovezile cu privire la proprietățile sale sunt limitate.

Majoritatea studiilor care susțin utilizările sale sunt făcute in vitro sau pe animale. În orice caz, ingredientele sale active merită menționate:

  • Lactone sesquiterpenice
  • Ftalați derivați de pirano și triterpene
  • Acid cafeic și ursolic (în inflorescențe)
  • Beta-sitosterol (în special în flori)
  • Flavonoide (0,5%). Helichrysin A și B ies în evidență.
  • Ulei esențial (0,05-0,15%) cu nerol, alfa și betapiren, eugenol, linanol, inozitol (inflorescențe)

Desigur, această bogăție de substanțe active explică potențialul său terapeutic. După cum a menționat revista Plants, proprietățile sale sunt utile atât extern, cât și intern. Ingestia este bine tolerată și nu prezintă riscuri.

Sănătatea pielii

Principalele utilizări ale uleiului esențial de Helichrysum au de-a face cu sănătatea pielii. În primul rând, acest ulei combate iritația și contribuie la regenerare.

Într-un studiu publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie , cercetătorii au stabilit că utilizarea topică a extractului de H. italicum protejează pielea împotriva factorilor precum pierderea transepidermică de apă, dezechilibrul pH-ului și indicele de eritem.

Un studiu de laborator a stabilit că acest ulei esențial acționează ca un antiinflamator. Acest lucru poate explica potențialul său de a combate inflamația pielii și simptomele asociate, cum ar fi iritația și roșeața. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.

Vindecarea rănilor

Medicina tradițională folosește uleiul esențial de Helichrysum ca aliat pentru a promova vindecarea rănilor. Dovezile anecdotice sugerează faptul că antioxidanții și grăsimile acestei plante ajută la repararea țesutului afectat. Cu toate acestea, nu există studii clinice pe oameni care să demonstreze acest lucru.

Totuși, cercetările pe șobolani raportate în Biomedicine & Pharmacotherapy au dus la rezultate promițătoare. Unguentul cu ulei esențial de H. italicum a ajutat la creșterea densității fibrelor de colagen și, prin urmare, la accelerarea vindecării.

Un studiu anterior a avut și el constatări similare. Formulările topice (gel și unguent) cu ulei esențial de Helichrysum au ajutat la promovarea vindecării la șobolanii diabetici. Cercetătorii cred că aceste efecte pot apărea și pe pielea umană, dar sunt necesare studii specifice.

Cicatrice cheloidă
Utilizarea locală a formulărilor cu Helichrysum poate accelera vindecarea rănilor. Cu toate acestea, dovezile la oameni nu sunt concludente.

Infecții

Calitățile antimicrobiene, antifungice și antivirale ale uleiului esențial de Helichrysum au fost valorificate în prevenirea și tratamentul diferitelor tipuri de infecții:

  • Un studu publicat în Jurnalul Internațional al Agenților Antimicrobieni a raportat faptul că extractul ajută la inhibarea înmulțirii bacteriilor Staphylococcus aureus, asociate cu infecții respiratorii și cutanate.
  • Natural Product Research menționează faptul că uleiul esențial de Helichrysum oprește sau întârzie dezvoltarea ciupercii Candida spp. Această ciupercă este legată de dezvoltarea aftelor, afecțiunilor pielii și altor infecții.
  • Flavonoidele și floroglucinolele conținute de uleiul esențial prezintă potențial antiviral. Ele favorizează ameliorarea gripei, a răcelilor și a herpesului.

Disconfort digestiv

În medicina populară, Helichrysum este folosit pentru a combate diferite afecțiuni digestive. Atât ceaiul, cât și uleiul esențial ajută la stimularea sucurilor gastrice. De fapt, aportul lor este legat de ameliorarea durerilor de stomac, arsurilor gastrice, indigestiei, dispepsiei și constipației.

Un studiu publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie a stabilit că uleiul esențial de Helichrysum are potențial antispastic. Mai exact, tratează crampele intestinale, durerile și balonarea abdominală.

Alte aplicații

Având în vedere proprietățile sale interesante, uleiul esențial de Helichrysum este folosit și în alte scopuri:

  • Datorita potențialului său antiinflamator, acest ingredient este comun în unguente și remedii naturale pentru ameliorarea durerilor musculare și articulare.
  • Poate fi folosit ca adjuvant împotriva acneei. Proprietățile sale antimicrobiene sunt legate de eliminarea bacteriilor care cauzează această afecțiune. În plus, proprietățile sale curative favorizează refacerea pielii afectate.
  • Deși nu există dovezi, uleiul esențial de Helichrysum este folosit în aromaterapie și masaj pentru combaterea insomniei. Acest beneficiu este atribuit efectului său relaxant.

Cum se utilizează uleiul esențial de Helichrysum?

Uleiul esențial de Helichrysum este adesea inclus în unguente, creme sau loțiuni.

Puteți să utilizați uleiul pur în combinație cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos, migdale sau măsline. În acest caz, 3 sau 5 picături de ulei esențial se diluează în 30 ml de ulei purtător.

Uleiul se consumă și sub formă de infuzie. Pur și simplu adăugați 5 picături de ulei într-o cană de apă fierbinte.

Se poate folosi și în aromaterapie, în difuzoare. Este important să inhalați vaporii. Animalele de companie și copiii nu trebuie să aibă contact direct cu produsul, deoarece acesta poate fi iritant.

Femeie care miroase uleiul esențial de Helichrysum
În aromaterapie, acest ulei poate fi iritant, mai ales la copii și animale de companie.

Precauții la utilizarea uleiului esențial de Helichrysum

Pentru majoritatea adulților sănătoși, uleiul esențial de Helichrysum este sigur. În orice caz, este indicat să faceți un test de toleranță înainte de a-l aplica sub formă de  tratament. Ce înseamnă asta? Aplicați o cantitate mică pe o zonă restrânsă a pielii. Dacă după câteva ore nu apar reacții neplăcute, îl puteți folosi fără nicio problemă.

Într-un studiu din 2013, o femeie a prezentat simptome de dermatită alergică de contact după ce a folosit o cremă care cu extract de Helichrysum. Totuși, nu se știe dacă acesta a fost motivul reacției, deoarece alți participanți la studiu nu au observat efecte.

Uleiul este contraindicat în următoarele cazuri:

  • Copii mici
  • Sarcină și alăptare
  • Pacienți cu boli hepatice
  • Persoane care iau medicamente pentru ficat

Ce să rețineți despre uleiul esențial de Helichrysum?

În unele părți ale Europei și ale Mediteranei, uleiul esențial de Helichrysum este folosit ca supliment pentru îmbunătățirea sănătății pielii, combaterea infecțiilor și promovarea vindecării. Mai multe studii pe animale și de laborator susțin efectele acestuia. Chiar și așa, cercetătorii insistă asupra necesității de a descoperi dovezi solide la oameni.

Prin urmare, acesta este un ingredient care trebuie folosit cu moderație. Nu trebuie să fie un tratament de primă alegere și se recomandă utilizarea sa externă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Antunes Viegas D, Palmeira-de-Oliveira A, Salgueiro L, Martinez-de-Oliveira J, Palmeira-de-Oliveira R. Helichrysum italicum: from traditional use to scientific data. J Ethnopharmacol. 2014;151(1):54-65. doi: 10.1016/j.jep.2013.11.005. Epub 2013 Nov 14. PMID: 24239849.
  • saz peiro, Pablo & Gálvez Galve, Juan & Ortiz Lucas, María. (2009). Monográfico de Helicrhysum italicum y sus variedades. Medicina Naturista. 3. 96-100.
  • Kramberger K, Kenig S, Jenko Pražnikar Z, Kočevar Glavač N, Barlič-Maganja D. A Review and Evaluation of the Data Supporting Internal Use of Helichrysum italicum. Plants (Basel). 2021 Aug 23;10(8):1738. doi: 10.3390/plants10081738. PMID: 34451781; PMCID: PMC8399527.
  • Maksimovic S, Stankovic M, Roganovic S, Nesic I, Zvezdanovic J, Tadic V, Zizovic I. Towards a modern approach to traditional use of Helichrysum italicum in dermatological conditions: In vivo testing supercritical extract on artificially irritated skin. J Ethnopharmacol. 2022 Oct 3;301:115779. doi: 10.1016/j.jep.2022.115779. Epub ahead of print. PMID: 36202166.
  • Djihane, Bouzid & Zerroug, Mohamed. (2016). Evaluation of in vitro anti-inflammatory activity of Helichrysum italicum (Roth) G. Don essential oil. 8. 41-44.
  • Andjić M, Draginić N, Kočović A, Jeremić J, Vučićević K, Jeremić N, Krstonošić V, Božin B, Kladar N, Čapo I, Andrijević L, Pecarski D, Bolevich S, Jakovljević V, Bradić J. Immortelle essential oil-based ointment improves wound healing in a diabetic rat model. Biomed Pharmacother. 2022 Jun;150:112941. doi: 10.1016/j.biopha.2022.112941. Epub 2022 Apr 13. PMID: 35429742.
  • Nostro A, Bisignano G, Angela Cannatelli M, Crisafi G, Paola Germanò M, Alonzo V. Effects of Helichrysum italicum extract on growth and enzymatic activity of Staphylococcus aureus. Int J Antimicrob Agents. 2001 Jun;17(6):517-20. doi: 10.1016/s0924-8579(01)00336-3. Erratum in: Int J Antimicrob Agents 2001 Sep;18(3):305. PMID: 11397624.
  • Oliva, A., Garzoli, S., Sabatino, M., Tadić, V., Costantini, S., Ragno, R., & Božović, M. (2019). Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil of Helichrysum italicum (Roth) G. Don fil. (Asteraceae) from Montenegro. In Natural Product Research (Vol. 34, Issue 3, pp. 445–448). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/14786419.2018.1538218
  • Viegas, Daniel & Palmeira-de-Oliveira, Ana & Salgueiro, Ligia & Martinez-de-Oliveira, Jose & Palmeira de Oliveira, Rita. (2013). Helichrysum italicum: From traditional use to scientific data. Journal of ethnopharmacology. 151. 10.1016/j.jep.2013.11.005.
  • Rigano, D., Formisano, C., Senatore, F., Piacente, S., Pagano, E., Capasso, R., Borrelli, F., & Izzo, A. A. (2013). Intestinal antispasmodic effects of Helichrysum italicum (Roth) Don ssp. italicum and chemical identification of the active ingredients. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 150, Issue 3, pp. 901–906). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2013.09.034
  • Kothavade PS, Nagmoti DM, Bulani VD, Juvekar AR. Arzanol, a potent mPGES-1 inhibitor: novel anti-inflammatory agent. ScientificWorldJournal. 2013 Oct 1;2013:986429. doi: 10.1155/2013/986429. PMID: 24198734; PMCID: PMC3807707.
  • Foti, C., Guida, S., Antelmi, A., Romita, P., & Corazza, M. (2013). Allergic contact dermatitis caused by Helichrysum italicum contained in an emollient cream. Contact Dermatitis, 69.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.