Cum se prepară uleiul de oregano acasă și care sunt beneficiile acestuia?
 

Cum se prepară uleiul de oregano acasă și care sunt beneficiile acestuia?

Deși utilizarea sa este aproape întotdeauna limitată la gătit, uleiul de oregano poate oferi anumite beneficii pentru sănătate datorită proprietăților componentelor sale. Vă spunem cum să-l pregătiți!
Cum se prepară uleiul de oregano acasă și care sunt beneficiile acestuia?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Uleiul de oregano are beneficii care variază de la combaterea bacteriilor până la reducerea inflamației. Nu știați asta? Descoperiți mai multe fapte interesante despre proprietățile acestui condiment și cum se prepară uleiul de oregano de casă!

Oregano este foarte popular în bucătărie, deoarece oferă o aromă plăcută preparatelor. De obicei, este folosit direct în preparate, dar poate fi folosit și ca ulei pentru a valorifica la maxim potențialul său în tratarea anumitor afecțiuni.

Beneficiile uleiului de oregano

Oregano este unul dintre ingredientele principale în prepararea alimentelor. Ceea ce mulți nu știu este că, pe lângă faptul că oferă aromă, acest condiment are caracteristici care pot fi benefice sănătății.

Are potențial antioxidant

Potrivit unui studiu publicat în Oxidative Medicine and Cellular Longevity, extractul etanolic de oregano are activitate antioxidantă. Prin urmare, se spune că acest condiment poate încetini sau preveni oxidarea cauzată de radicalii liberi, responsabili de îmbătrânirea celulară.

Descoperiți: Cultivarea plantelor aromatice acasă

Bol cu oregano uscat
Oregano, pe lângă utilizarea sa culinară, poate fi folosit ca adjuvant în terapiile naturiste.

Ajută la combaterea bacteriilor

Oregano este o alternativă naturală pentru combaterea anumitor bacterii. După cum se menționează într-un articol din Jurnalul Internațional de Odontostomatologie, datorită activității antibacteriene a componentelor sale (carvacrol și timol), această plantă poate acționa asupra bacteriilor precum Staphylococcus aureus și Bacillus cereus.

Merită clarificat faptul că trebuie considerat un adjuvant al antibioticelor și nu un tratament pentru infecții. Nu există dovezi care să ateste că aplicarea sa ca unic tratament poate să ucidă bacteriile.

Ajută la combaterea infecțiilor virale

Pe lângă efectele sale antibacteriene, potrivit cercetărilor publicate în Journal of Applied Microbiology, carvacrolul conținut de oregano poate proteja organismul împotriva unor afecțiuni virale, cum ar fi norovirusul, o infecție care provoacă diaree, greață și dureri de stomac.

Cum se prepară uleiul de oregano acasă?

Acum că știți principalele sale beneficii, este timpul să treceți la treabă. Procesul de preparare a uleiului de oregano acasă este foarte simplu.

Ingrediente

  • 1/2 cană de frunze de oregano (50 g)
  • 1/2 cană de ulei de măsline, semințe de struguri sau migdale (200 ml)
  • Recipient de sticlă cu capac

Pregătire

  • Pentru început, spălați frunzele de oregano și lăsați-le să se usuce.
  • În continuare, trebuie să le zdrobiți cu ajutorul unui mojar.
  • Puneți-le în recipientul de sticlă.
  • Turnați uleiul dorit și acoperiți complet frunzele de oregano. Lăsați totul să stea câteva minute.
  • Apoi, puneți o oală cu apă la fiert. După ce dă în clocot, opriți focul și introduceți borcanul în apă.
  • Lăsați borcanul în apă aproximativ 10 minute.
  • Scoateți recipientul din apă, acoperiți-l și depozitați-l timp de două săptămâni într-un loc răcoros și uscat.
  • Ulterior, strecurați preparatul.
  • Nu uitați că, pe lângă uzul medicinal, acest amestec funcționează foarte bine pentru orice preparat.

Cum se folosește uleiul de oregano?

Acest ulei poate fi consumat sau aplicat direct pe zona pe care doriți să o tratați. De exemplu, pentru infecțiile bacteriene, diluați 3 picături de preparat într-un pahar cu apă și consumați remediul.

Pentru dureri musculare, dureri reumatice și entorse, puteți pune puțin ulei pe mâini pentru a masa partea corpului care provoacă disconfort. Dacă doriți, folosiți și un ulei esențial care oferă beneficii pentru aceste afecțiuni.

Inhalarea vaporilor poate contribui la reducerea simptomelor gripei. Când simțiți disconfortul tipic, luați 3 până la 6 picături de ulei înainte de masă. Îl puteți consuma în această doză de trei ori pe zi.

Descoperiți și: Uleiul esențial de Ravintsara: care sunt beneficiile acestuia?

Cum se prepară uleiul de oregano acasă
Uleiul de oregano are utilizări variate atât la nivel oral, cât și topic.

Câteva recomandări legate de uleiul de oregano

Înainte de a folosi uleiul de oregano, este important să vă asigurați că nu va fi dăunător sănătății. Deși este considerat sigur în majoritatea cazurilor și în doza adecvată, există anumite riscuri pentru femeile însărcinate, femeile care alăptează sau persoanele cu alergie la acest condiment.

În plus, consumul excesiv poate provoca palpitații, tulburări nervoase, depresie, matitate și somnolență. Amintiți-vă că nu există remedii miraculoase și că cel mai bine este să consultați medicul dacă bănuiți că aveți o problemă majoră.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Schovelin-H, Alexandra, & Muñoz-C, Marlene. (2018). Efecto Antibacteriano de la Infusión de Orégano ( Origanum vulgare ) sobre el Crecimiento in Vitro de Streptococcus mutans , 2015. International journal of odontostomatology12(4), 337-342. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-381X2018000400337
  • Gilling DH, Kitajima M, Torrey JR, Bright KR. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. J Appl Microbiol. 2014;116(5):1149-1163. doi:10.1111/jam.12453
  • Coccimiglio, J., Alipour, M., Jiang, Z. H., Gottardo, C., & Suntres, Z. (2016). Antioxidant, Antibacterial, and Cytotoxic Activities of the Ethanolic Origanum vulgare Extract and Its Major Constituents. Oxidative medicine and cellular longevity2016, 1404505. https://doi.org/10.1155/2016/1404505
  • Jiménez, María Cristina Rogles. Actualidad de los medicamentos a base de plantas para el tratamiento del dolor y la inflamación. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE, 2017.
  • Dufort, Julianne. Aceites esenciales: Una guía práctica para conocer las propiedades de los aceites esenciales y sus aplicaciones. Robinbook, 2017.
  • Pérez, Rocío Mera Gallego. “Prevención de catarros y resfriados.” (2017).
  • Llivichushca, Caivinagua, and Diana Alexandra. Factores de riesgo asociados a la atención de parto atendido por comadronas en domicilio en la parroquia Sígsig de la provincia del Azuay periodo septiembre 2017-febrero 2018. BS thesis. Universidad Católica de Cuenca, 2018.
  • Vásquez Espeleta, Jorge Iván. “Actividad antibacteriana in vitro del extracto acuoso de Origanum vulgare L.(Orégano) sobre los Streptococcus mutans, distrito de Chimbote, provincia del Santa, departamento Áncash, 2018.” (2019).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.