Loțiunile autobronzante în sarcină sunt sigure?
 

Loțiunile autobronzante în sarcină sunt sigure?

Folosirea autobronzantului în timpul sarcinii este sigură, atât timp cât acesta are o compoziție adecvată. Este important să analizați atent eticheta acestor produse și să consultați medicul dacă aveți dubii.
Loțiunile autobronzante în sarcină sunt sigure?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 28 ianuarie, 2023

În timpul sarcinii, apar multe întrebări despre produsele cosmetice care ar trebui sau pot fi folosite. Una dintre cele mai frecvente preocupări ale viitoarelor mămici este legată de loțiunile autobronzante în sarcină. Există multe păreri pe această temă.

Siguranța acestui tip de produs a fost adesea pusă la îndoială. Printre alte aspecte, se crede că autobronzarea poate atenua formarea vitaminei D indusă de lumina soarelui. Prin urmare, este necesar să se evalueze relevanța utilizării sale.

În primul rând, trebuie să menționăm faptul că nu există suficiente studii pe această temă.

Pielea și sarcina

Pielea suferă modificări majore în timpul sarcinii. Procesele hormonale fac ca aceasta să se transforme și să devină mult mai sensibilă la orice agresiune din mediul extern.

Acordați atenție produselor cosmetice, deoarece acestea irită sau contribuie la apariția petelor. Ceva similar se întâmplă cu loțiunile autobronzante în sarcină. Dacă nu le alegeți pe cele potrivite sau folosiți o cantitate prea mare, puteți avea probleme. Trebuie avut în vedere faptul că unele produse cosmetice nu sunt deloc recomandate în această etapă.

În principiu, nu este nimic rău în a folosi autobronzant în timpul sarcinii. Nu există dovezi științifice care să arate că aceste produse provoacă vreun rău mamei sau copilului. În orice caz, este recomandat să discutați acest lucru cu medicul.

Produsele autobronzante nu trebuie confundate cu loțiunile pentru bronzare. Primele induc o modificare superficială, dând pielii un ton mai închis. Loțiunile pentru bronzare sporesc acțiunea soarelui.

Autobronzantele nu oferă protecție solară dacă eticheta nu specifică acest lucru. Cel mai important este să verificați compoziția produselor și să alegeți variantele care nu generează niciun risc.

Picioare bronzate la plajă
Bronzarea și autobronzarea cu substanțe care pigmentează pielea sunt procese diferite.

Loțiunile autobronzante în sarcină sunt sigure?

Până de curând, multe produse cosmetice aveau o compoziție care putea fi foarte agresivă. Astăzi, acest lucru s-a schimbat. Majoritatea autobronzantelor sunt compuse aproape în întregime din dihidroxiacetonă. Acesta este un element derivat din trestia de zahăr, care închide la culoare pielea atunci când vine în contact cu proteinele. Nu pătrunde în straturile profunde ale pielii.

Aceste produse nu stimulează producția de melanină, care este responsabilă de bronzarea naturală. Ele colorează doar partea exterioară a pielii. Atât timp cât produsul este pe bază de dihidroxiacetonă, puteți utiliza autobronzant în timpul sarcinii.

Datorită proprietăților menționate mai sus, nu există riscul ca substanțele chimice să ajungă în fluxul sanguin al mamei și să afecteze copilul. De asemenea, posibilitatea apariției reacțiilor alergice este foarte scăzută.

Ingrediente de evitat

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a stabilit acum 30 de ani că autobronzantele sunt sigure în timpul sarcinii. Căutați produse care sunt etichetate ca fiind potrivite pentru femeile însărcinate.

Autobronzantele conțin și alte elemente, cum ar fi carotenoizii, tocoferolii, vitamina C și aminoacizii. Toate sunt sigure. Cu toate acestea, medicii ginecologi recomandă ca aceste produse să nu fie utilizate dacă au oricare dintre următoarele ingrediente:

  • Iod
  • Hormoni
  • Vitamina A și derivații săi, cum ar fi acidul retinoic

Aceste elemente pot cauza probleme la făt. Este nevoie de o cantitate mare pentru a genera un risc semnificativ, dar este mai bine să evitați aceste produse.

Loțiunile autobronzante în sarcină
Cremele trebuie să aibă o certificare care să ateste că pot fi utilizate în timpul sarcinii.

Cum se aplică loțiunile autobronzante în sarcină

Pentru a folosi autobronzant în timpul sarcinii, este necesar să știți cum să îl aplicați. Este indicat să nu îl utilizați înainte de a 12-a săptămână de sarcină. Ulterior, organele fătului vor fi deja formate.

De asemenea, este indicat să folosiți creme sau șervețele autobronzante. Nu este o idee bună să folosiți aerosoli, deoarece aplicarea lor poate duce la inhalarea anumitor particule.

Nu trebuie să aplicați autobronzant pe mucoase , cum ar fi nasul, buzele și zona din jurul ochilor. Se recomandă prudență, deoarece absorbția este diferită în aceste zone.

Informațiile disponibile ne permit să concluzionam că folosirea autobronzantului în timpul sarcinii este sigură. De fapt, aceasta este o opțiune mai fiabilă decât mersul la plajă, deoarece atât razele UV, cât și căldura pot cauza probleme femeilor însărcinate. Cu toate acestea, pentru a evita riscurile, cel mai bine este să utilizați acest tip de produs numai după primul trimestru de sarcină.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lobo, B. V., & Lobo, A. J. V. (2002). Piel y embarazo. MedUNAB, 5(14), 83-99.
  • Ibáñez González, A. (2014). Efectos de los productos cosméticos en el desarrollo embrionario.
  • Clémenceau, J. P. (2016). Bella esperando el bebé. Parkstone International.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.