Posibile modificări psihologice și emoționale în sarcină
 

Posibile modificări psihologice și emoționale în sarcină

Deși femeile însărcinate experimentează diverse modificări emoționale și psihologice, unele sunt comune în majoritatea cazurilor. Despre ce este vorba?
Posibile modificări psihologice și emoționale în sarcină
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 28 ianuarie, 2023

Așteptarea unui copil este o experiență minunată. Vor veni schimbări care îți vor transforma complet modul de viață. Este esențial să fii conștientă de posibilele modificări psihologice și emoționale din sarcină, prin care trec multe mame. Grijile, frica și anxietatea pot umbri fericirea.

Pe tot parcursul procesului, este important ca partenerul și familia să sprijine mama, astfel încât aceasta să poată gestiona corect modificările emoționale și psihologice. Ajutorul unui profesionist în sănătate mintală poate fi benefic.

Dezechilibrul hormonal provoacă modificări psihologice și emoționale în sarcină

Colegiul Regal al Moașelor explică faptul că nivelurile ridicate de estrogen și progesteron declanșează dezechilibre hormonale. Acest lucru poate modifica starea de spirit și poate face ca mama să fie furioasă sau tristă fără niciun motiv aparent.

În ciuda faptului că este atât de inconfortabil, accentuarea problemei în timpul celui de-al treilea trimestru este normală. Modificările emoționale și psihologice au la bază transformări în organism care sunt inevitabile. În plus, și alți factori vor influența starea de bine a mamei.

Modificări psihologice și emoționale în sarcină

Deși femeile pot avea simptome diferite, este normal ca gravidele să experimenteze schimbările emoționale și psihologice pe care le vom prezenta mai jos. Le-am ordonat pe trimestre, deoarece dezechilibrul hormonal diferă la începutul sarcinii și înainte de naștere.

Descoperă: Prima vizită la ginecolog în sarcină: ce ar trebui să știi?

Modificările psihologice în sarcină
Îngrijorarea este logică la o femeie însărcinată, dar dacă devine stres cronic, afectează dezvoltarea fătului.

Primul trimestru: frica

Primul trimestru este un moment decisiv. Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie afirmă că pierderea sarcinii este frecventă și se înregistrează în 10% din cazuri. Această posibilitate poate produce multe temeri mamei.

În acest trimestru, sunt efectuate teste importante pentru a detecta dacă bebelușul are vreo boală genetică sau un sindrom. Acesta este un alt motiv de îngrijorare.

Al doilea trimestru: modificări în organism

În al doilea trimestru, burta începe să se vadă și corpul se schimbă. Șoldurile se lățesc, femeia se îngrașă și oboseala devine omniprezentă. Deși acest trimestru este destul de stabil, deoarece greața dispare, este posibil să existe o anumită relație de dragoste-ură cu propriul corp.

Mama este îngrijorată de felul în care arată, nu se simte confortabil făcând sex și își face griji cu privire la vergeturi. Schimbările îi vor afecta starea de spirit.

Modificări ale corpului în sarcină
Înțelegerea schimbărilor este o modalitate de a reduce anxietatea pe măsură ce timpul trece.

Al treilea trimestru: predomină ambivalența

În al treilea trimestru, au loc cele mai mari modificări psihologice din întreaga sarcină. Bucuria pentru apropierea nașterii se amestecă cu teama de aceasta. Oboseala, retenția de lichide și insomnia pot avea un efect important asupra stării de spirit.

Anxietatea poate fi declanșată de îngrijorarea pe care o provoacă iminența ruperii apei. Este normal să existe frici și ca acestea să fie amestecate cu bucuria. A cere ajutor este foarte important.

Terapia în timpul sarcinii

Este important să consulți un psiholog în timpul sarcinii pentru a te putea bucura cât mai mult de această experiență, fără ca modificările psihologice și emoționale să te copleșească. Pe lângă toate deciziile pe care le iei, consultarea unui psiholog este un aspect esențial.

Nu este nimic greșit în a alege un terapeut care este specializat în schimbări psihologice și emoționale în timpul sarcinii. Trebuie să fii pregătită pentru transformările care vor veni și să te asiguri că relația ta este solidă.

De la început până la sfârșit, sarcina poate fi magică. Unele femei se simt mai bine (cu foarte puține simptome) decât altele. Sentimentul de a-ți vedea copilul venind pe lume, ținându-te de mână și agățându-se de tine pentru protecție, este inexplicabil. Este o experiență care alungă toate acele frici și griji.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gavilán-Rodríguez, L., & García-Gavilán, E. A. (2019). Embarazo, parto y puerperio sin la matrona de atención primaria. Relato biográfico de una madre. Archivos de la Memoria.
  • Morales, D. M., Bullones, M. A., Monge, F. J. C., Abellán, I. C., Moure, M. A. M., & Puente, C. P. (2008). Influencia de los factores psicológicos en el embarazo, parto y puerperio. Un estudio longitudinal. NURE investigación: Revista Científica de enfermería, (37), 5.
  • Ramírez, D. L. C., Acosta, M. E. H., Figueroa, R. I. A., Estrada, I. H., & Pérez, J. A. F. (2019). Prevalencia de obesidad y ganancia de peso en mujeres embarazadas. Atención Familiar26(2), 43-47.
  • López, M. E. G., & Calva, E. A. (2007). Alteraciones psicológicas en la mujer con embarazo de alto riesgo. Psicología y Salud17(1), 53-61.
  • Ruiz Chamorro, T. (2017). Impacto psicológico en la mujer durante el embarazo, parto y puerperio. Una revisión de la literatura (Bachelor’s thesis).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.