Tratamentul cu dupilumab pentru eczemă
 

Tratamentul cu dupilumab pentru eczemă

Anticorpul monoclonal dupilumab este utilizat pentru a trata eczemele atunci când acestea nu se ameliorează cu alte opțiuni terapeutice. Cum funcționează?
Tratamentul cu dupilumab pentru eczemă
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto.

Ultima actualizare: 26 ianuarie, 2023

Tratamentul cu dupilumab este una dintre opțiunile disponibile pentru eczemă. Eczema cuprinde mai multe afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopică, care apare la până la 25% dintre copii și 10% dintre adulți.

Deși cauzele eczemelor nu sunt clare, s-a stabilit că au o componentă imunitară. Prin urmare, gestionarea problemei cu tratamente convenționale este dificilă. Mai jos, veți descoperi în ce constă tratamentul cu dupilumab pentru eczemă.

Despre eczeme…

Eczema este o inflamație cronică a pielii care se caracterizează printr-o alterare a funcției sale de barieră. Această situație duce la apariția plăcilor roșii și solzoase, care generează mâncărimi și chiar dureri.

Fără intervenție în timp util, eczema duce la anxietate, insomnie și depresie. În consecință, afectează calitatea vieții. Este important de reținut că atât distribuția, cât și forma leziunilor variază în funcție de vârstă.

Ce este tratamentul cu dupilumab pentru eczemă?

Dupilumab este un anticorp monoclonal uman, care este obținut folosind tehnologia ADN-ului recombinant. Procesul duce la obținerea unui singur tip de anticorp, conceput pentru a bloca un receptor celular responsabil de declanșarea răspunsului inflamator în atopie.

Injectarea cu dupilumab nu permite ca interleukinele IL-4 și IL-13 să se lege de receptori. Așadar, nu pot fi generate semnalele necesare pentru ca sistemul imunitar să activeze o cascadă inflamatorie.

Cu toate acestea, deoarece mecanismul care provoacă eczema nu este pe deplin înțeles, acest medicament nu poate fi propus ca terapie perfectă. Prin urmare, în ciuda faptului că a fost aprobat, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine atât medicamentul, cât și boala.

Tratamentul cu dupilumab
Injectarea cu dupilumab și-a demonstrat eficacitatea în gestionarea simptomelor eczemei.

Când este util tratamentul cu dupilumab pentru eczemă?

Acest anticorp monoclonal este prima terapie biologică aprobată pentru tratarea dermatitei atopice. Cu toate acestea, utilizarea sa este indicată numai la acei pacienți cu afecțiuni moderate până la severe, la care utilizarea agenților topici convenționali, precum corticosteroizii sau inhibitorii calcineurinei, nu a fost eficientă.

Poate fi prescris la un grup restrâns de persoane la care tratamentele clasice sunt contraindicate.

Tratamentul cu dupilumab s-a dovedit a fi util în gestionarea astmului. Studiile sugerează că poate îmbunătăți funcția pulmonară și poate scădea severitatea simptomelor.

În mod similar, poate fi utilizat la pacienții cu polipi nazali, a căror gestionare cu steroizi locali nu are rezultate pozitive. În cazul altor afecțiuni, cum ar fi esofagita eozinofilă, sunt necesare mai multe studii.

Cum se utilizează tratamentul cu dupilumab pentru eczemă?

Medicamentul are denumirea comercială Dupixent®. Este o seringă preumplută cu o singură doză de 300 mg. Calea de administrare este printr-o injecție subcutanată, care poate fi aplicată în coapsă, braț sau abdomen.

Schema de dozare recomandată pentru adulți constă într-o doză inițială de 600 mg, adică două injecții în două locuri diferite, urmate de doze de 300 mg la fiecare două săptămâni.

Durata tratamentului este stabilită de medicul curant. Efectele apar după câteva săptămâni. Această terapie nu este indicată la pacienții cu exacerbări acute severe care necesită un management rapid al leziunilor.

Recomandări generale

Este important să schimbați locul de injectare pentru a evita apariția complicațiilor locale. Utilizarea emolienților și evitarea declanșatorilor de erupții ajută la ameliorare.

Concentrația medicamentului scade odată cu creșterea greutății corporale. Nu se recomandă creșterea dozei la pacienții supraponderali sau obezi.

Dupilumab: singur sau combinat cu alte medicamente?

Studiile efectuate cu Dupixent® au inclus atât utilizarea lui ca medicament izolat (monoterapia), cât și administrarea asociată cu alte medicamente, în special steroizi topici. Concluzia acestor investigații arată un avantaj în cazul combinării tratamentelor.

Efecte adverse ale injectării cu dupilumab

Până în prezent, informațiile disponibile nu arată o incidență ridicată a reacțiilor adverse grave. Din acest motiv, utilizarea medicamentului este considerată sigură și bine tolerată. În ciuda acestui fapt, medicamentul are câteva efecte nedorite, cum ar fi următoarele:

  • Reacții la locul injectării
  • Dureri de cap
  • Conjunctivită
  • Nazofaringită
  • Exacerbări ale eczemei
  • Infecții ale pielii și ale țesuturilor moi
  • Reacții de hipersensibilitate, inclusiv boala serului

În prezența simptomelor oculare, pacientul trebuie evaluat în mod corespunzător. Dacă este necesar, acesta trebuie îndrumat către un specialist, deoarece mecanismul prin care anticorpul monoclonal provoacă această problemă nu este cunoscut. Monitorizarea pe termen lung este esențială pentru a detecta efectele adverse care pot trece neobservate.

Contraindicații ale terapiei biologice în eczeme

Din cauza lipsei informațiilor, utilizarea tratamentului este contraindicată în sarcină. De asemenea, nu este recomandată utilizarea concomitentă cu vaccinuri cu viruși vii. Dacă este necesară imunizarea cu acest tip de substanță biologică, pacientul nu trebuie să utilizeze dupilumab.

Nu au fost detectate efecte asupra imunității produse de alte tipuri de vaccinuri. Prin urmare, acestea pot fi administrate la pacienții care se află sub tratament cu Dupixent®.

Există și alte opțiuni terapeutice pentru gestionarea eczemei?

Printre alternativele de tratare a dermatitei atopice care nu răspunde la medicamentele topice se numără imunosupresoarele. Cele mai folosite sunt următoarele:

  • Ciclosporină
  • Azatioprină
  • Metotrexat
  • Micofenolat de mofetil

Aceste medicamente au un nivel ridicat de toxicitate. Prin urmare, nu este recomandat să fie folosite o perioadă lungă de timp.

În plus, utilizarea imunosupresoarelor prezintă un risc mare de apariție a infecțiilor, deoarece efectul acestora reduce capacitatea de răspuns a sistemului imunitar. De fapt, multe imunosupresoare nu sunt aprobate pentru a trata dermatita atopică.

Femeie care are o eczemă
Alegerea injectării cu dupilumab ca tratament pentru eczemă trebuie făcută de medicul curant.

Conservare și precauții

Dupilumab trebuie păstrat în frigider, departe de lumina soarelui. Temperatura recomandată pentru conservarea sa variază între 2 și 8° C, dar poate rămâne stabil la temperatura camerei timp de două săptămâni.

Utilizarea acestui medicament la copii are un rezultat similar cu cel obținut la adulți, dar este necesară ajustarea dozei. Cercetările la pacienții pediatrici sunt rare și trebuie extinse.

Fiind un anticorp monoclonal, dupilumab este un medicament a cărui utilizare necesită precauție extremă. Alegeți întotdeauna un medic cu experiență.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Nemeth V, Evans J. Eczema. [Updated 2022 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538209/
  • Gade A, Ghani H, Rubenstein R. Dupilumab. [Updated 2022 Oct 2]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK585114/
  • Tameez Ud Din A, Malik I, Arshad D, Tameez Ud Din A. Dupilumab for Atopic Dermatitis: The Silver Bullet We Have Been Searching for? Cureus. 2020 Apr 6;12(4):e7565. doi: 10.7759/cureus.7565. PMID: 32382467; PMCID: PMC7202577.
  • Shirley, M.; Dupilumab: First Global Approval; Drugs 77: 1115 – 1121; 2017.
  • Seegräber, M.; Srour, J.; Walter, A.; Knop, M.; Wollenberg, A.; Dupilumab for Ttreatment of Atopic Dermatitis; Expert Review of Clinical Pharmacology; 2018.
  • Beck, L.; Thaçi, D.; Hamilton, J.; Graham, N.; Bieber, T.; Rocklin, R.; Ming, J.; Ren, H.; Kao, R.; Simpson, E.; Ardeleanu, M.; Weinstein, S.; Pirozzi, G.; Guttman-Yassky, E.; Suárez-Fariñas, M.; Hager, M.; Stahl, N.; Yancopoulos, G.; Radin, A.; Dupilumab Treatment in Adults with Moderate-to-Severe Dermatitis; The New England Journal of Medicine; 371: 130 – 139; 2014.
  • Bieber, T.; Simpson, E.; Silverberg, J.; Thaçi, D.; Paul, C.; Pink, A.; Kataoka, Y.; Chu, C.; DiBonaventura, M.; Rojo, R.; Antinew, J.; Ionita, I.; Abrocitinib versus Placebo or Dupilumab for Atopic Dermatitis; The New England Journal of Medicine; 384: 1101 – 1112; 2021.
  • Dellon ES, Rothenberg ME, Collins MH, Hirano I, Chehade M, Bredenoord AJ, Lucendo AJ, Spergel JM, Aceves S, Sun X, Kosloski MP, Kamal MA, Hamilton JD, Beazley B, McCann E, Patel K, Mannent LP, Laws E, Akinlade B, Amin N, Lim WK, Wipperman MF, Ruddy M, Patel N, Weinreich DR, Yancopoulos GD, Shumel B, Maloney J, Giannelou A, Shabbir A. Dupilumab in Adults and Adolescents with Eosinophilic Esophagitis. N Engl J Med. 2022 Dec 22;387(25):2317-2330. doi: 10.1056/NEJMoa2205982. PMID: 36546624.
  • Gooderham, M.; Hong, C.; Eshtiaghi, P.; Papp, K.; Dupilumab: A Review of Its Use in the Treatment of Atopic Dermatitis; Journal of American Academy of Dermatology; 78 (3); Supplement 1: S28 – S36; 2018.
  • D’Ippolito D, Pisano M. Dupilumab (Dupixent): An Interleukin-4 Receptor Antagonist for Atopic Dermatitis. P T. 2018 Sep;43(9):532-535. PMID: 30186024; PMCID: PMC6110636.
  • García, A.; Anticuerpos Monoclonales. Aspectos Básicos; Neurología; 26 (Issue 5): 301 – 306; 2011.
  • Paller AS, Simpson EL, Siegfried EC, Cork MJ, Wollenberg A, Arkwright PD, Soong W, Gonzalez ME, Schneider LC, Sidbury R, Lockshin B, Meltzer S, Wang Z, Mannent LP, Amin N, Sun Y, Laws E, Akinlade B, Dillon M, Kosloski MP, Kamal MA, Dubost-Brama A, Patel N, Weinreich DM, Yancopoulos GD, O’Malley JT, Bansal A; participating investigators. Dupilumab in children aged 6 months to younger than 6 years with uncontrolled atopic dermatitis: a randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 3 trial. Lancet. 2022 Sep 17;400(10356):908-919. doi: 10.1016/S0140-6736(22)01539-2. PMID: 36116481.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.