Chec cu banane delicios și sănătos
Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Te-ai întrebat vreodată cum ai putea să transformi micul dejun într-o sursă de substanțe nutritive sănătoase? Ei bine, în acest articol îți oferim o soluție care te încarcă cu energie și care conține multe fibre. În cele ce urmează, descoperă cum poți prepara un chec cu banane cu ingrediente sănătoase, precum făina de ovăz.
De ce să alegi banana?
Banana este, probabil, cel mai consumat fruct din lume. Având numeroase soiuri, banana se caracterizează printr-o aromă puternică și o versatilitate extraordinară. Banana are un conținut ridicat de magneziu, potasiu, fosfor și alte substanțe nutritive esențiale pentru metabolismul nostru. Este o sursă importantă de energie și fibre.
Bananei îi sunt atribuite și unele efecte regenerative și antifungice. Datorită conținutul său ridicat de potasiu și magneziu, banana este utilă pentru ameliorarea crampelor, a problemelor de circulație sanguină și vindecarea bolilor coronariene. De asemenea, aceasta previne anemia și stimulează producerea secreției gastrice. Florile sale au fost folosite pentru a vindeca ulcerul cutanat, iar cojile sale sunt utile împotriva diareei.
Așadar, banana este o variantă ideală cu care să începi ziua.
Te-ar putea interesa și:
Beneficiile checului cu banane
Checul cu banane este o alternativă ideală a checului simplu. În această rețetă, nu va trebui să folosești făină și zahăr rafinat. Acestea, de fapt, s-ar acumula sub formă de grăsime. În loc de acestea, vei consuma un amestec de carbohidrați complecși și multe vitamine, deoarece vei folosi făină și fulgi de ovăz.
Cerealele, cum ar fi ovăzul, reprezintă o sursă importantă de proteine și fibre care favorizează digestia. La rândul sau, lipsa de zahăr rafinat face ca acest chec cu banane să fie ideal într-o alimentație echilibrată. Mai mult, acesta poate fi inclus și într-o dietă pentru pierderea în greutate.
Dacă nu îți place să folosești îndulcitori artificiali, poți să adaugi miere. Vei îmbogăți micul dejun cu o doză suplimentară de vitamine. De asemenea, ouăle și laptele de soia fac din acest chec cu banane un mic dejun proteic.
Citește și:
Descoperă în cele ce urmează o rețetă care poate deveni cu ușurință preferata ta.
Rețetă de chec cu banane
Ingrediente
- O cană de făină de ovăz (120 g)
- ½ cană de fulgi de ovăz (30 g)
- 2 linguri de drojdie de bere (30 g)
- Un ou întreg
- 2 albușuri de ou
- 3 banane coapte
- O lingură de scorțișoară măcinată(15 g)
- 2 linguri de nuci măcinate (40 g)
- ½ cană de lapte de soia (100 ml)
- Un pic de esență de vanilie
- 2 linguri de îndulcitor natural (30 ml) (opțional)
Mod de preparare
- Decojește bananele și începe să le zdrobești cu furculița până dispar cocoloașele. Poți să faci acest lucru și cu ajutorul unui blender.
- Adaugă încet făina și fulgii de ovăz și amestecă ușor.
- Apoi adaugă nucile măcinate, oul întreg, drojdia, esența de vanilie și scorțișoara măcinată.
- Dacă dorești, poți adăuga un îndulcitor natural pentru a face checul mai dulce.
- Amestecă până când ingredientele se omogenizează.
- Adaugă laptele de soia și continuă amestecarea până când aluatul devine gros.
- Adaugă cele două albușuri de ou și amestecă încă puțin.
- La final, toarnă aluatul într-o tavă unsă cu ulei de măsline și coace checul cu banane în cuptor la o temperatură de 180 °C timp de 40 de minute.
- După ce se răcește, îl poți savura. Poftă bună!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Nieman DC, Gillitt ND, Henson DA, et al. Bananas as an energy source during exercise: a metabolomics approach. PLoS One. ;7(5):e37479. doi:10.1371/journal.pone.0037479
- Singh, B., Singh, J. P., Kaur, A., & Singh, N. (2016). Bioactive compounds in banana and their associated health benefits – A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.033
- Israeli, Y., & Lahav, E. (2016). Banana. In Encyclopedia of Applied Plant Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394807-6.00072-1
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.