Chirurgie J-Pouch: Procedură și îngrijire
 

Chirurgia J-Pouch: procedură și îngrijire

Chirurgia J-Pouch permite tratarea patologiilor inflamatorii și eliminarea simptomelor acestora. Riscurile sunt puține și rezultatele sunt excelente.
Chirurgia J-Pouch: procedură și îngrijire
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Boala inflamatorie intestinală (IBD) este un sindrom care implică multiple patologii, cum ar fi colita ulceroasă și boala Crohn. Tratamentul acestor afecțiuni este adesea complex și succesul nu este întotdeauna garantat. Din fericire, există opțiuni, cum ar fi chirurgia J-Pouch, care pot îmbunătăți calitatea vieții.

Colita ulcerativă este o afecțiune frecventă, a cărei incidență este în creștere, potrivit mai multor studii. Simptomele sunt adesea foarte deranjante. Tratamentul farmacologic va fi întotdeauna prima opțiune atunci când vine vorba de combaterea acestui tip de patologie. Dar, atunci când medicamentele eșuează, sunt necesare proceduri precum chirurgia J-Pouch.

Ce este chirurgia J-Pouch?

Chirurgia J-Pouch sau operația de anastomoză ileoanală J-Pouch este o procedură utilizată în cazurile de colită ulceroasă severă. În termeni generali, este o intervenție chirurgicală care permite eliminarea scaunului în mod normal după îndepărtarea rectului și a colonului.

Echipa medicala va realiza un depozit special pentru scaun în intestinul subțire, care va fi asemănător cu litera J. Această operație este indicată doar atunci când tratamentul farmacologic nu mai este eficient, din cauza caracterului invaziv al procedurii.

Când are loc?

Este cea mai utilizată procedură pentru tratarea colitei ulcerative severe, însă este foarte utilă și în alte afecțiuni. Printre afecțiunile care pot fi tratate cu această procedură, se remarcă următoarele:

  • Megacolon toxic
  • Polipoză adenomatoasă ereditară
  • Forme ereditare de cancer de colon
  • Sângerare digestivă masivă fără cauză aparentă
Chirurgia J-Pouch în cancerul de colon

Pregătirea pentru operație

Întrucât este o procedură atât de invazivă, pregătirea anterioară trebuie să fie foarte riguroasă. În acest sens, ideal este să discutați cu specialistul pentru a afla toate informațiile necesare.

Oamenii vor fi internați în spital cu 5-7 zile înainte. Scopul este efectuarea tuturor analizelor necesare și monitorizarea prealabilă a stării de sănătate.

Pacienții vor urma o dietă lichidă cu 1 până la 2 zile înainte de operație, de obicei furnizată printr-o linie intravenoasă. Vor evita consumul de cofeină și alcool, precum și tutunul.

Cu câteva ore înainte de operație, un membru al echipei medicale va marca locul ileostomiei pe abdomen. Vor fi luați în considerare mai mulți factori, cum ar fi felul în care se pliază pielea, mușchii abdominali și cicatricile anterioare.

Ce presupune chirurgia J-Pouch?

Chirurgia J-Pouch este o procedură destul de complexă, care trebuie efectuată în etape. De obicei, specialiștii efectuează operația în doi pași pentru a minimiza riscul de infecție. Etapa 3 este pentru cazurile severe.

Etapa 1

Această etapă este una dintre cele mai lungi și durează între 2 și 4 ore. În timpul acesteia, specialiștii vor îndepărta rectul și colonul. Anusul și sfincterul extern vor rămâne intacte.

Odată ce intestinul gros este îndepărtat, echipa medicală va lua o porțiune a intestinului subțire numită ileon și va forma un rezervor în formă de J pentru scaun. Există și depozite sub formă de D și W, conform studiilor.

Specialiștii vor efectua o ileostomie pentru a permite pungii create să se vindece corect. O ileostomie nu este altceva decât comunicarea intestinului subțire cu partea externă a abdomenului. Această deschidere va fi conectată la o pungă externă pentru a permite depunerea fecalelor.

Etapa 2

Etapa 2 trebuie efectuată după ce rezervorul intern sa vindecat complet, ceea ce poate dura 8-12 săptămâni. Din fericire, această procedură mai nouă este mai rapidă și implică mai puține riscuri decât etapa 1.

Medicul va trebui să îndepărteze ileostomia temporară și să conecteze segmentul de intestin subțire la rezervorul creat anterior. Rezervorul va trebui conectat la anus, ceea ce va permite corpului să elimine în mod natural scaunul prin peristaltism.

Unii chirurgi aleg să efectueze procedura într-o singură operație. Dar acest fapt este rar, deoarece crește probabilitatea de infecții postoperatorii.

Etapa 3

A treia etapă a operației este opțională și este rezervată doar celor mai delicate cazuri, care necesită un timp de recuperare mai lungi. Chirurgii vor efectua ileostomia temporară și vor îndepărta colonul.

Apoi, într-o a doua operație, rectul va fi îndepărtat și se va forma depozitul J din intestinul subțire. Odată ce depozitul s-a vindecat, se efectuează o a treia intervenție chirurgicală pentru a îndepărta ileostomia și a conecta intestinul la rezervor.

Persoanele care necesită 3 intervenții chirurgicale au oricare dintre următoarele caracteristici:

Recuperare

Procesul de recuperare este adesea lung și poate dura până la 3 luni. De fapt, oamenii trebuie să rămână internați în spital pentru a evita apariția infecțiilor și pentru a controla durerea.

Durerea este unul dintre simptomele raportate adesea în perioada postoperatorie. Intensitatea acesteia poate varia, în funcție de toleranța fiecărei persoane.

Alte simptome sunt următoarele:

  • Incontinență fecală nocturnă
  • Expulzarea mucusului prin anus
  • Iritație a pielii din jurul anusului
  • Creșterea peristaltismului intestinal
  • Nereguli în ciclul menstrual
Pacient căruia i s-a aplicat chirurgia J-Pouch

Riscuri și complicații ale chirurgiei J-Pouch

După cum am afirmat anterior, chirurgia J-Pouch este o procedură majoră și, prin urmare, prezintă numeroase riscuri. Pot apărea sângerări excesive, infecții și efecte secundare ale anesteziei generale.

În plus, operația are multiple complicații specifice, cum ar fi pouchita. Aceasta este inflamația depozitului creat. Din fericire, este o afecțiune care poate fi controlată cu antibiotice.

Alte complicații frecvente sunt următoarele:

  • Fistule
  • Disfuncție sexuală
  • Abcese pelvine
  • Obstrucție intestinală
  • Infertilitate la femei
  • Eșecul procedurii

O procedură cu multiple beneficii

Chirurgia J-pouch este o procedură utilizată ca ultimă opțiune în boli precum colita ulceroasă. Permite îndepărtarea totală a colonului și menține obiceiurile de defecare, fără a fi necesară o ileostomie permanentă.

Majoritatea pacienților care sunt supuși acestui tip de intervenție chirurgicală sunt mulțumiți de rezultate. Toți sunt capabili să-și continue viața de zi cu zi fără limitări.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Du L, Ha C. Epidemiology and Pathogenesis of Ulcerative Colitis. Gastroenterol Clin North Am. 2020 Dec;49(4):643-654.
  • Zhang Y, Hu H, Jiang C, Qian Q, Ding Z. D-pouch: a modified ileal J-pouch for patients with ulcerative colitis and familial adenomatous polyposis. Tech Coloproctol. 2021 Nov;25(11):1209-1215.
  • Corbière L, Desfourneaux V, Merdrignac A. Ileal-J-Pouch Volvulus After Restorative Proctocolectomy. J Gastrointest Surg. 2021 Jan;25(1):325-326.
  • Brown SR. One more addition to the alphabet of pouch surgery; why the D pouch should come before the J. Tech Coloproctol. 2021 Nov;25(11):1177-1178.
  • Maggiori L, Michelassi F. Ileal J-pouch construction. J Gastrointest Surg. 2013 Feb;17(2):408-15.
  • Sellers MM, Elnekaveh BM, Hahn SJ, Hirten RP, Greenstein AJ. Surgical solutions for refractory J-pouch inlet obstruction. Colorectal Dis. 2019 Jun;21(6):679-683.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.