Christina Applegate: primele simptome de scleroză multiplă
Christina Applegate le-a dezvăluit fanilor săi cum a primit vestea diagnosticului de scleroză multiplă (SM). Actrița nu a recunoscut la timp primele simptome ale acestei boli. Potrivit actriței, vestea a sosit în timp ce filma cel de-al treilea și ultimul sezon al serialului Dead to Me (Netflix) vara trecută.
Am fost diagnosticată în timp ce lucram. A trebuit să sun pe toată lumea și să spun: „Am scleroză multiplă, băieți”. – Christina Applegate în Variety
Cum a ratat Christina Applegate simptomele de scleroză multiplă?
Actrița de 50 de ani a oferit publicației New York Times detalii despre primele manifestări ale bolii, pe care le-a ignorat.
Mai exact, vedeta a început să se simtă rău și să observe schimbări în urmă cu câțiva ani, în timpul filmărilor pentru primul sezon din Dead to Me. Ea a precizat că, în timpul unei scene de dans, s-a chinuit să-și mențină echilibrul. Apoi, în timp ce juca tenis, a observat că ratează mingea prea des. Totuși, actrița a crezut că nu este în formă.
Apoi, a experimentat furnicături și amorțeală în extremități, simptome care au început să se agraveze în timp. Au apărut și durerile, vorbirea neclară și tremorul.
Citiți mai mult: Când va apărea tratamentul pentru scleroza multiplă?
Ce este scleroza multiplă (SM)?
Potrivit cercetărilor, scleroza multiplă (SM) este o boală demielinizantă neurodegenerativă care tinde să apară între 20 și 40 de ani. Nu există o singură cauză a bolii. Este rezultatul interacțiunii diverșilor factori de mediu, biologici, imunitari și genetici.
Demielinizarea înseamnă că neuronii își pierd învelișul gras (mielina). Acest lucru duce la probleme în transmiterea impulsurilor nervoase.
Boala afectează în special creierul, măduva spinării și nervii optici. Originea sa este necunoscută, așa cum am menționat deja. Există un atac al sistemului imunitar asupra sistemului nervos central. Această deteriorare progresivă a mielinei întrerupe semnalele către și de la creier.
Simptomele sclerozei multiplă
Fiecare pacient diagnosticat cu SM are o experiență diferită și poate raporta simptome unice. Cu toate acestea, studiile științifice au identificat cele mai comune semne:
- Ataxie, oboseală sau slăbiciune
- Nevrită optică unilaterală sau vedere încețoșată asociată cu durere
- Mielită parțială sau senzații alterate în zone precum trunchiul
- Oftalmoplegie, vertij, hiperacuzie și sensibilitate facială alterată
- Parestezii la extremități, zona abdominală sau torace
Literatura menționată mai sus a raportat faptul că 80% dintre pacienți se referă la oboseală ca fiind simptomul care generează cel mai mult disconfort. Pe de altă parte, 53,3% dintre bolnavi au dureri de cap.
Între 80 % și 96 % dintre pacienții cu scleroză multiplă au incontinență urinară sau fecală sau disfuncție sexuală. Au fost raportate și tulburări neuropsihice conexe: depresie în 23,7% și tulburări de somn în 67% din cazuri.
Conform unei analize din 2020, depresia ar putea fi un prodrom semnificativ al SM. Este o manifestare care apare cu luni sau chiar ani înainte de dezvoltarea tabloului clinic clasic al bolii.
Teste de diagnostic
Medicii folosesc teste neurologice specifice, precum scanările RMN. Unele dintre semnele detectabile sunt pupilele dilatate, senzațiile alterate, slăbiciunea motorie, ataxia sau tulburările de mers sau hiperreflexie.
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) poate evidenția leziuni în zonele focale, rezultate din demielinizarea și inflamarea substanței albe.
Citiți mai mult: Îmbrățișarea sclerozei multiple: cauze și sfaturi
Christina Applegate are scleroză multiplă și nu și-a dat seama la timp
Diagnosticarea SM nu este ușoară. Simptomele sale pot fi confundate cu cele ale altor patologii neurodegenerative. Cu toate acestea, experții susțin că diagnosticarea precoce îmbunătățește calitatea vieții pacienților.
Tratamentul administrat devreme este mai eficient. O abordare multidisciplinară poate avea efecte benefice asupra sănătății fizice, performanței sociale și stabilității relațiilor interpersonale.
După ce și-a împărtășit diagnosticul, Christina Applegate a spus că se va retrage de pe scenă după lansarea serialului în care a jucat pentru Netflix. Ea se va concentra acum pe confruntarea bolii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Camargo Rojas Andrea Paola, Gómez López Angélica María, Hernández Leonardo Fabio, Palacios Sánchez Eduardo. Síntomas presentes en la esclerosis múltiple: serie de casos. Acta Neurol Colomb. [Internet]. 2018 June [cited 2022 Nov 18] ; 34( 2 ): 108-114. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-87482018000200108&lng=en. https://doi.org/10.22379/24224022198.
- Disanto, Giulio, et al. “Prodromal symptoms of multiple sclerosis in primary care.” Annals of neurology 83.6 (2018): 1162-1173.
- Faissner, Simon, et al. “Progressive multiple sclerosis: from pathophysiology to therapeutic strategies.” Nature Reviews Drug Discovery 18.12 (2019): 905-922.
- Marisa P. McGinley, DO; Carolyn H. Goldschmidt, DO; Alexander D. Rae-Grant, MD. Diagnosis and Treatment of Multiple Sclerosis A Review. Clinical Review & Education. JAMA. 2021;325(8):765-779. doi:10.1001/jama.2020.26858
- Tremlett, Helen, and Ruth Ann Marrie. “The multiple sclerosis prodrome: Emerging evidence, challenges, and opportunities.” Multiple Sclerosis Journal 27.1 (2021): 6-12.