Îmbrățișarea sclerozei multiple: cauze și sfaturi
 

Îmbrățișarea sclerozei multiple: cauze și sfaturi

Îmbrățișarea sclerozei multiple este descrisă ca senzația de constricție în piept pe care o experimentează anumiți pacienți. Originea sa este încă neclară.
Îmbrățișarea sclerozei multiple: cauze și sfaturi
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto.

Ultima actualizare: 22 octombrie, 2022

Scleroza multiplă este o boală neurodegenerativă care afectează creierul și măduva spinării. În această patologie, teaca de mielină este lezată de un proces inflamator de origine autoimună, care este puțin cunoscut. Din cauza localizării leziunii, simptomele sunt foarte variate. Îmbrățișarea sclerozei multiple este unul dintre simptomele acestei afecțiuni.

Pacienții cu scleroză multiplă prezintă o evoluție cronică. Nu există un tratament definitiv. Pe baza progresiei tabloului clinic, s-a realizat o clasificare a sclerozei multiple. Acest lucru este foarte util în stabilirea unui tratament eficient, îmbunătățind calitatea vieții pacienților.

Ce este îmbrățișarea sclerozei multiple?

Simptomele sclerozei multiple pot include tulburări senzoriale, motorii, cognitive și emoționale. Anumiți pacienți raportează o senzație de constricție în piept sau abdomen. Acest simptom special este așa-numita îmbrățișare a sclerozei multiple. Poate afecta doar o parte a trunchiului sau poate fi bilaterală.

Pe lângă senzația de constricție, pot exista dureri și furnicături în zona afectată, precum și transpirație și dificultăți de respirație. Intensitatea variază, simulând chiar un eveniment de origine cardiacă, cum ar fi infarctul miocardic.

Pacient cu durere în piept
Durerea produsă de îmbrățișarea sclerozei multiple trebuie diferențiată de cea produsă de evenimente coronariene acute.

Alte boli cu acest simptom

Simptomul nu este prezent exclusiv în această boală. Există și alte boli care produc o senzație similară:

Ce produce îmbrățișarea sclerozei multiple?

Cauza posibilă a acestei senzații este deteriorarea tecii de mielină în anumite regiuni ale măduvei spinării. Această structură în formă de cordon are fibre care transportă în mod organizat toate informațiile senzoriale ale corpului. Datorită aranjamentului acestor fibre, se poate deduce că modelul constricției prezent în îmbrățișarea sclerozei multiple corespunde lezării unui dermatom specific.

Ce este un dermatom și ce legătură are cu scleroza multiplă?

Un dermatom este reprezentarea pe care o are un nerv senzitiv, adică este o bandă a suprafeței corpului care urmează calea nervului ce transmite informațiile acesteia.

În torace și abdomen, dermatomii sunt așezați pe fiecare parte a coloanei vertebrale. Există doi dermatomi pentru fiecare nivel al măduvei spinării: câte unul pe fiecare parte. Atunci când o fibră nervoasă este lezată, sensibilitatea întregii benzi este compromisă. Acest lucru poate explica senzația de constricție pe care o descriu pacienții.

La anumiți pacienți, senzația apare doar pe o parte a corpului, în timp ce alții experimentează senzația bilateral, ca un fel de centură. Cu toate acestea, leziunea măduvei spinării care provoacă simptomul nu apare la toți pacienții.

Din acest motiv, explicația nu este universal acceptată. Acest studiu susține că simptomul poate servi la localizarea unei noi leziuni sau la prezicerea unei leziuni viitoare la pacienții la care imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) nu prezintă nicio alterare la acel nivel.

Factori declanșatori

Există afecțiuni care cresc riscul producerii senzației de constricție. Flexia toracică rapidă poate duce la dureri severe asemănătoare constricției la nivelul trunchiului.

Explicația acestui fenomen se bazează pe iritația produsă de alungirea fibrelor nervoase care prezintă o leziune în teaca de mielină. Factorii declanșatori sunt:

 • Stresul
 • Căldura
 • Oboseala
Femeie afectată de îmbrățișarea sclerozei multiple
Stările de oboseală sunt factori de risc pentru apariția durerii în piept.

Cum poate fi prevenită îmbrățișarea sclerozei multiple?

Deși nu există o modalitate dovedită de a preveni apariția simptomelor, terapia de modificare a bolii (DMT) și-a demonstrat eficacitatea în gestionarea progresiei sclerozei multiple. Prin urmare, stabilirea unui regim terapeutic precoce este foarte utilă.

În plus, există diverse recomandări:

 • Purtați haine largi din materiale reci.
 • Asigurați-vă că obțineți odihna adecvată.
 • Găsiți modalități de a reduce stresul.
 • Evitați expunerea la căldură sau temperaturi ridicate.
 • Gestionați febra în timp util.

Tratamentul îmbrățișării sclerozei multiple

Prioritatea actuală este tratarea sclerozei multiplă pentru a încetini progresia bolii, îmbunătățind astfel calitatea vieții pacienților, în ciuda faptului că nu există o vindecare definitivă. Există puține informații științifice cu privire la acest simptom. Cu toate acestea, întrucât constituie o dizestezie, adică o alterare a sensibilității, există diverse abordări terapeutice.

Medicamentele anticonvulsivante, cum ar fi gabapentina, pregabalinul, oxcarbamazepina și carbamazepina sunt indicate în tratamentul sclerozei multiple. Alte abordări includ acetazolamida, glucocorticoizii, hormonul adrenocorticotrop și chiar canabinoizii pentru a reduce simptomele.

Blocul nervos paravertebral a demonstrat eficacitate în gestionarea pe termen mediu a senzației de constricție. Acest studiu susține că acest tip de terapie poate fi efectuat în mod repetat. Dezavantajul este faptul că trebuie folosite ultrasunetele ghidate pentru a crește siguranța intervenției.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Reder, A.; Thoracic Flexion Provokes Circumferential Dysesthesia: A Symptom of Thoracic Cord Lession in MS: Multiple Sclerosis Journal; 2020.
 • Wingerchuck, D.; Valencia, C.; Carter, J.; The “MS Hug”: Definition, Characteristics, Course and Misattribution Risk; Neurology; 92 (15 Supplement); 2019.
 • Nasir, U.; Deng, J.; Waheed, T.; A Not-so-friendly Hug, Manifestation of the “Anaconda Sign”; J Am Coll Cardiol.; 79; 2022.
 • Kalava, A.; Ambai, V.; Atawala, N.; Estrada, E.; Suresh, N.; Use of Thoracic Paravertebral Nerve Blocks to Manage Symptomatic Multiple Sclerosis “Hug”; Neuroinmmunology reports 2 100079; 2022.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.