7 medicamente pentru durerea nervului sciatic
 

7 medicamente pentru durerea nervului sciatic

Nervul sciatic generează dureri ascuțite, care ne pot afecta atunci când stăm jos, în picioare sau mergem. Aflați care sunt medicamentele recomandate pentru a trata durerea sciatică!
7 medicamente pentru durerea nervului sciatic
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există diferite medicamente pentru durerea nervului sciatic. Acestea variază de la analgezice și antiinflamatoare utilizate în mod obișnuit, până la opioide și injecții cu corticosteroizi. Desigur, acestea ar trebui să fie întotdeauna prescrise de medic.

În plus, există și alte măsuri și abordări complementare medicamentelor, precum kinetoterapie, comprese locale și exerciții fizice. Toate pot fi aplicate pentru a ajuta la ameliorarea sciaticii.

Cauzele și simptomele durerii nervului sciatic

„Sciatica” este durerea care apare atunci când nervul cu același nume este inflamat. Inflamația este adesea o consecință a impactului sau compresiei rădăcinilor nervoase lombosacrale.

Cauzele posibile includ următoarele:

 • Hernie de disc
 • Pinten osos
 • Tumori ale nervilor sau ale tecii
 • Menținerea unei posturi incorecte pentru o perioadă lungă de timp (de exemplu, pe scaun)

Există factori de risc care pot predispune sau declanșa durerea nervului sciatic: de exemplu, locuri de muncă ce necesită mult efort (când transportăm pachete grele) sau care ne obligă să rămânem mult timp așezați (șoferi, croitorese, personal de birou, etc).

Pe de altă parte, stilul de viață sedentar, obezitatea și vârsta modifică aspectul coloanei vertebrale. Excesul de greutate poate crește sarcina asupra spatelui. De asemenea, diabetul se numără printre factorii de risc, deoarece această boală crește șansele de afectare a nervilor (neuropatie diabetică dureroasă).

În ceea ce privește simptomele sciaticii, durerea iradiază de-a lungul nervului, fiind resimțită la capătul coloanei vertebrale (partea inferioară a spatelui), în fese sau în spatele coapselor. De obicei, afectează doar o parte a corpului.

Poate fi o durere continuă sau intermitentă. În plus, este însoțită de o senzație de căldură, arsură sau furnicături, precum și dificultăți la mișcarea piciorului, la mers sau la menținerea spatelui drept.

Cele mai utilizate medicamente pentru durerea nervului sciatic

Analgezicele și antiinflamatoarele sunt primele medicamente prescrise pentru durerea nervului sciatic. Dacă durerea nu cedează, pot fi recomandate altele mai puternice.

Nervul sciatic uman
Durerea poate apărea pe tot traseul nervului sciatic. Pot exista simptome până la degetul mare.

1. Analgezice

Analgezicele, precum paracetamolul, sunt printre cele mai utilizate medicamente pentru durerea nervului sciatic. Conform studiilor, o treime dintre pacienți prezintă o îmbunătățire a simptomelor după 2 săptămâni și 75% după 3 luni.

Este de remarcat faptul că administrarea excesivă a acestui medicament poate provoca reacții adverse. Cea mai de temut este hepatita indusă de medicamente.

2. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Unele dintre medicamentele pentru durerea nervului sciatic, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul, au un efect antiinflamator. Pe lângă acestea, merită menționat și diclofenacul.

Astfel, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt substanțe cu activitate antipiretică, antiinflamatoare și analgezică datorită capacității lor de a inhiba enzimele implicate în sinteza prostaglandinelor.

Potrivit cercetărilor, printre efectele asociate cu utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene se numără posibilele complicații gastrointestinale, inclusiv dispepsia și gastrita.

3. Relaxante musculare

Există mai multe clase de relaxante musculare: unele sunt spasmolitice și altele sunt blocante neuromusculare. Printre cele mai utilizate pentru tratamentul sciaticii sunt următoarele:

 • Carisoprodol
 • Metocarbamol
 • Tizanidină
 • Ciclobenzaprină
 • Orfenadrină

Mecanismul lor de acțiune este util atunci când există contracturi musculare asociate cu sciatica. Nu sunt eficiente pentru toți pacienții și nu sunt niciodată prescrise singure, ci sunt combinate cu analgezice.

4. Corticosteroizi

Atunci când durerea nervului sciatic este severă și invalidantă, până la punctul în care persoana în cauză nu poate merge sau sta în picioare, pot fi luate în considerare injecțiile cu corticosteroizi.

Cu toate acestea, sunt medicamente delicate. Acestea trebuie administrate numai de către un profesionist din domeniul sănătății.

Când dozele sunt mari sau tratamentul este prelungit, produc efecte adverse:

 • Dureri de stomac
 • Retenție de fluide
 • Creșterea tensiunii arteriale
 • Pierderea memoriei
 • Alterarea comportamentală

5. Opioide

Opioidele constituie un grup larg de analgezice. Fiind distribuite în sânge și interacționând cu receptorii, generează semnale care scad percepția durerii.

Există derivate ale macului și opioide sintetice. Ele pot fi injectate sau administrate pe cale orală; există chiar și plasturi. Medicamentele pentru durerea nervului sciatic includ opioide, cum ar fi:

 • Codeină
 • Tramadol
 • Fentanil

În ceea ce privește riscurile asociate utilizării, ele sunt: somnolență, dezorientare, scăderea frecvenței cardiace și scăderea frecvenței respiratorii. Ele pot provoca și dependență.

6. Anticonvulsivante

Anticonvulsivantele (cum ar fi gabapentina și pregabalinul) sunt utilizate pentru a controla durerea. Interferează cu transmiterea semnalelor trimise de nervii afectați.

Cu toate acestea, pot provoca reacții adverse, cum ar fi greață, vărsături, somnolență, dureri de cap, amețeli, vedere încețoșată, lipsă de coordonare și chiar leziuni hepatice.

7. Antidepresive și alte psihotrope

Deși utilizările lor sunt orientate către alte scopuri, antidepresivele (cum ar fi nortriptilina) și diversele psihotrope (benzodiazepinele) acționează asupra sistemului nervos, producând efecte tranchilizante și ameliorând spasmele musculare.

Alte tratamente și măsuri pentru durerea sciatică

În afară de aceste medicamentele pentru durerea nervului sciatic, există și alte măsuri care pot fi aplicate, întotdeauna cu acordul profesionistului curant.

Fizioterapia este recomandată pentru a reduce durerea și pentru a ajuta la restabilirea mobilității, precum și pentru a preveni reapariția afecțiunii. Sunt recomandate și următoarele măsuri:

 • Puneți comprese calde pe zonă.
 • Masați regiunea dureroasă.
 • Faceți exerciții de întindere.
 • Luați remedii naturale, cum ar fi infuziile relaxante.

Solicitați imediat asistență medicală atunci când prezentați oricare dintre următoarele simptome:

Prognosticul este de obicei pozitiv, iar majoritatea oamenilor se recuperează complet.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.