Cistoscopia: în ce constă, riscuri și recuperare
Cistoscopia este o procedură care este folosită foarte frecvent în urologie, dar care are anumite riscuri. Aceasta permite atât diagnosticul, cât și tratamentul anumitor patologii care afectează vezica urinară și uretra.
Procedura constă în introducerea unui tub prin uretră, care are o cameră mică în vârf. Datorită acestui instrument, medicul poate vedea interiorul vezicii urinare. În plus, acesta poate introduce instrumente pentru a efectua o biopsie sau a îndepărta ceva care provoacă un blocaj. Vă explicăm tot ce trebuie să știți despre această intervenție, de ce este efectuată și care sunt posibilele complicații!
Ce este o cistoscopie?
Cistoscopia, numită și „cistouretroscopie”, este una dintre cele mai utilizate intervenții în urologie pentru diagnosticul și tratamentul anumitor boli care afectează vezica urinară și uretra.
Constă în introducerea unui tub de calibru mic prin uretră, ajungând până în vezică. Acesta are o cameră mică în vârf, care permite vizualizarea directă a pereților uretrei, vezicii urinare, prostatei și orificiilor ureterale.
După cum au explicat specialiștii de la Clinica Mayo, este una dintre cele mai utile tehnici de diagnosticare a bolilor vezicii urinare. De exemplu, poate ajuta la diagnosticarea cancerului, cistitei și calculilor. De asemenea, ajută la determinarea cauzelor infecțiilor urinare frecvente.
În cazul bărbaților, poate ajuta la diagnosticarea hiperplaziei de prostată. În această boală, prostata se mărește considerabil. Acest lucru o face să apese pe uretră.
Procedura poate fi utilizată și pentru a trata numeroase patologii, deoarece prin tub pot fi introduse alte instrumente. De exemplu, forcepsul permite îndepărtarea unei mici tumori sau ajută la prelevarea unei mici mostre de țesut pentru biopsie.
Tipuri de tuburi pentru cistoscopie
Cistoscopia se realizează prin introducerea unui tub de aproximativ 40 cm lungime și aproximativ 0.5 cm diametru. Acest tub se numește „cistoscop”. Există două tipuri principale:
- Cistoscopul flexibil produce mai puțin disconfort pacientului. În plus, permite o analiză mai rapidă a vezicii urinare.
- Cistoscopul rigid, în ciuda faptului că este mai greoi, oferă imagini mai clare ale interiorului vezicii urinare.
Cistoscopul flexibil nu permite introducerea altor instrumente. Prin urmare, dacă se dorește tratarea sau efectuarea unor măsurători mai complexe în timpul cistoscopiei, este indicată utilizarea versiunii rigide.
Cum se face o cistoscopie?
Pentru a efectua cistoscopia, este important ca medicul să fi efectuat anterior un examen fizic al pacientului. Cistoscopia poate fi efectuată în cabinet sau în sala de operație. Alegerea locului depinde de utilizarea sau nu a anesteziei generale.
Pacientul va sta culcat cu fața în sus, cu picioarele depărtate și genunchii flexați. Dacă se folosește un cistoscop flexibil, poate să îndrepte picioarele. Adesea, în loc de anestezie generală, se aplică o sedare mai ușoară sau anestezie locală.
Prin cistoscop se introduce soluție salină pentru a umple vezica urinară. În mod normal, este o procedură scurtă, care durează între 15 și 60 de minute. În orice caz, durata poate varia în funcție de ceea ce medicul face în timpul procedurii. Dacă se folosește un cistoscop rigid, procedura durează mai mult.
Ce riscuri are cistoscopia?
Cistoscopia este o procedură invazivă, deoarece implică introducerea unui corp străin în organism. Prin urmare, pot apărea o serie de complicații. Una dintre cele mai frecvente complicații este durerea sau disconfortul după procedură.
În mod similar, poate exista o ușoară sângerare sau o senzație de arsură la urinare. Deși se întâmplă mai rar, poate provoca o infecție a tractului urinar, mai ales dacă pacientul are un factor de risc, cum ar fi comorbiditățile sau vârsta înaintată.
Din acest motiv, este esențial să contactați medicul dacă aveți febră sau dacă durerea persistă mai mult de două zile. Același lucru este valabil dacă există sângerări intense sau dacă nu puteți urina după procedură.
Cum să vă pregătiți pentru cistoscopie
Cistoscopia este o procedură relativ simplă. Cu toate acestea, necesită luarea în considerare a unei serii de aspecte înainte de procedură. În secțiunile următoare, vă explicăm elementele de bază.
Înainte de procedură
Înainte de a merge la cistoscopie, este posibil ca medicul să modifice sau să adauge anumite medicamente în tratamentul pacientului. De exemplu, poate fi necesar ca pacientul să ia antibiotice. În acest fel, riscul de infectare este redus.
De obicei, se recomandă oprirea tratamentului anticoagulant cu câteva zile înainte. În plus, se recomandă mersul la consultație cu vezica plină pentru a se preleva probe de urină pentru analizele de laborator.
În timpul procedurii
Intervenția se efectuează sub anestezie sau sedare, deși în unele cazuri se folosesc doar anestezice locale. În acest ultim caz, pacientul va rămâne conștient în timpul efectuării procedurii și va simți introducerea cistoscopului.
Deoarece se aplică anestezice locale, zona va fi amorțită. Medicul examinează atât interiorul uretrei, cât și vezica urinară. Aceasta din urmă este umplută cu ser fiziologic pentru ca interiorul să fie mai vizibil. Medicul vede imaginile proiectate pe un ecran.
La ce să vă așteptați după cistoscopie
După procedură, pacientul trebuie să rămână într-o zonă de recuperare timp de cel puțin 1 oră, mai ales dacă a fost utilizată sedarea sau anestezia generală.
În plus, deoarece în vezică se introduce ser, pacientul trebuie să urineze imediat după procedură. Astfel, medicul observă dacă apare un disconfort sau o complicație.
Ulterior, se recomandă aportul de apă și analgezice pentru a atenua eventualul disconfort. Compresele umede și calde pe uretra sunt indicate pentru a reduce inflamația și durerea.
Citiți mai mult: Bacteriile din urină: 4 cauze și tratamente
Ce pot indica rezultatele?
Cistoscopia permite diagnosticarea mai multor patologii. De exemplu, în timpul procedurii se pot observa polipi, zone cu stricturi, malformații sau leziuni atipice. Simpla observație poate ajuta la diagnosticul unei boli.
În plus, se pot efectua biopsii pentru a identifica procesele tumorale. În acest caz, laboratorul trebuie să analizeze probele, iar rezultatele sunt oferite mai târziu.
Cistoscopia este o procedură foarte utilă, cu riscuri minime
Marele avantaj al cistoscopiei este faptul că, pe lângă diagnosticare, procedura este folosită pentru a trata imediat anumite patologii. În plus, cistoscopia este o procedură destul de sigură, cu riscuri scăzute.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Abu Nasra, W., Abu Ahmed, M., Visoky, A., Huckim, M., Elias, I., & Katz, R. (2020). The Importance of Cystoscopy in Diagnosis and Treatment of Urethral Stricture Following Transurethral Prostatectomy. The Israel Medical Association journal : IMAJ, 22(4), 241–243. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32286028/
- Cistoscopia – Mayo Clinic. (2022, 17 diciembre). https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/cystoscopy/about/pac-20393694
- Engelsgjerd, J. S., & Deibert, C. M. (2022). Cystoscopy. In StatPearls. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493180/
-
Gee, J. R., Waterman, B. J., Jarrard, D. F., Hedican, S. P., Bruskewitz, R. C., & Nakada, S. Y. (2009). Flexible and rigid cystoscopy in women. JSLS : Journal of the Society of Laparoendoscopic Surgeons, 13(2), 135–138. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3015938/
- Información sobre su cistoscopia en el quirófano | Memorial Sloan Kettering Cancer Center. (n.d.). Retrieved March 23, 2021, from https://www.mskcc.org/es/cancer-care/patient-education/about-your-cystoscopy.
-
Safiullah, S., Lama, D. J., Patel, R., & Clayman, R. V. (2018). Procedural Module: Flexible Cystoscopy. Journal of endourology, 32(S1), S2–S6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29774810/